Vele handen maken licht werk. Het voormalige grasveld aan de Vaandelstraat is nu een buurttuin. De initiatiefnemers hopen de tuin begin januari te openen. (Foto: Albert Stolwijk).
Vele handen maken licht werk. Het voormalige grasveld aan de Vaandelstraat is nu een buurttuin. De initiatiefnemers hopen de tuin begin januari te openen. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

GRASVELD WORDT LOMMERRIJKE ONTMOETINGSPLEK

Vrijwilligers maken buurttuin tot groene oase

JAN HERMENS

De buurttuin in de Vaandelstraat in Boxtel krijgt steeds meer vorm. Flat- en buurtbewoners hebben er zaterdag 27 oktober samen planten gepoot. ,,Begin januari hopen we de tuin officieel in gebruik te nemen", aldus Marria van den Hoven namens Platform Selissen.

De buurttuin is tot stand gekomen op verzoek van bewoners van een flat aan de Baandervrouwenlaan. Zij wilden het gemeentelijke grasveld achter het flatgebouw omvormen tot een tuin waar ook mensen uit de buurt gebruik van kunnen maken. Zo moest er een plek ontstaan waar de bewoners van de flat en inwoners van de wijk elkaar ontmoeten. Platform Selissen is met enkele belangstellenden om de tafel gegaan. ,,We hebben de wensen en mogelijkheden geïnventariseerd en tuinontwerpster Marja Gijben gevraagd een voorstel te maken. Ze heeft dat gedaan en vervolgens hebben wij een subsidie-aanvraag ingediend bij het Oranjefonds. Die is gehonoreerd. Gemeente, Platform Selissen en het Oranjefonds dragen bij aan het project."

BOMEN

Tijdens NLdoet in maart maakten vrijwilligers het grasveld leeg en vlochten een prieel. ,,Met het poten van planten konden we nog niet beginnen. Dat werk liep vertraging op doordat er twee bomen gekapt moesten worden. We ontdekten dat de bomen niet gezond waren. Er is er zelfs een omgewaaid. Dus moesten ze geveld worden. Dat is inmiddels gebeurd en zaterdag konden we met de planten aan de slag", aldus Van den Hoven.

De buurttuin moet een groene oase worden, compleet met prieeltje, stilteplek, een speelplek voor kinderen, bankjes bloemen en fruit. Van den Hoven: ,,In januari bloeit er natuurlijk niets, maar dat geeft niet. Dat komt wel. Het geheel ziet er nu al mooi uit, vind ik. De tuin is niet alleen bedoeld om naar te kijken, maar ook om activiteiten in te ondernemen. Dan komen er ontmoetingen tot stand. We denken onder andere aan samen koffiedrinken of een barbecue."

Al dat groen blijft niet vanzelf zo mooi, daarvoor is onderhoud nodig. Daar gaan bewoners samen voor zorgen. In het ontwerp is ruimte vrijgehouden voor fruitbomen, bessenstruiken en verhoogde bakken waar bijvoorbeeld groentes in gekweekt kunnen worden.

Dat de planten op hun plek staan, wil niet zeggen dat de buurttuin klaar is. ,,We willen nog een kast maken, extra bankjes en wat hekjes. Om alles af te krijgen kunnen we nog wel helpende handen gebruiken".