'ÉÉN GEMEENTE EN DUS OOK ALLE GELIJK'

Haarense raad soebat over inkoop jeugdhulp

RENS VAN DEN ELSEN

Het college van B en W van Haaren wil Esch qua inkoop van specialistische jeugdhulp en Wmo alvast bij Boxtel en Sint-Michielsgestel indelen. De huidige afspraken lopen eind 2019 af. Een nieuwe overeenkomst geldt weer voor vijf jaar, maar de herindeling van gemeente Haaren per 2021, zorgt ervoor dat er voor Esch dan weer nieuwe afspraken gemaakt moeten worden. Het voorstel dat het college donderdag tijdens een extra vergadering bij de gemeenteraad voorlegde viel echter niet geheel in goede aarde. De partijen struikelden niet over de inhoud, daar was iedereen het wel mee eens, maar de te volgen procedure riep vraagtekens op.

Het dorp Esch maakt na de opsplitsing van Haaren deel uit van MijnGemeenteDichtbij, de ambtelijke samenwerking tussen Boxtel en Sint-Michielsgestel. En die gemeenten kopen nu jeugdhulp in via de zorgregio Noordoost-Brabant. De gemeente Haaren koopt deze in via de regio Midden-Brabant.

Esch zou in het voorstel het enige dorp in de gemeente zijn dat in zijn laatste jaren voor de opsplitsing op een andere manier zorg inkoopt. En dat stuitte VVD'er Boy Scholtze tegen de borst: ,,Met de inhoud zijn we het wel eens, lokaal inkopen wat lokaal kan en regionaal als het efficiënter kan. Maar we hebben vooral bezwaar tegen het te volgen proces. Je kunt een dergelijk onderwerp zoals de inkoop van zorg niet in één van de vier dorpen anders regelen. Dat is hetzelfde als voor de voetbalvereniging van Helvoirt andere subsidieregels hanteren als voor die van Haaren. We zijn de gemeenteraad voor álle dorpen zolang we nog samen zijn. Als fractie hebben we wat onderzoek gedaan en zelfs juridisch mag het niet", aldus Scholtze.

SUSSEN

Johan van den Brand van de raadsfractie Samenwerking '95 benadrukte dat het opnieuw inkopen van jeugdhulp en Wmo niet alleen voor Esch moet gelden, maar voor alle dorpen van de gemeente. Hij bracht een amendement in waarmee zijn fractie het college verzocht om het beoogde inkoopscenario toe te passen voor alle dorpen binnen de gemeente Haaren.

Verantwoordelijk wethouder Adrienne Verschuren probeerde de discussie in de kiem te smoren door aan te geven dat in het beoogde voorstel van het college ook een vangnet is opgenomen. ,,De ontvangende gemeenten willen graag nu al meekijken naar de ontvlechting van het sociaal domein binnen onze gemeente. Daarbij blijven we als gemeente tot de opsplitsing verantwoordelijk voor onze dorpen, dus ook voor Esch. Bovendien, als dit voorstel echt onwettig is, zou ik daar wel op gewezen zijn", stelde ze.

ONDERZOEK

Dit was voor de VVD aanleiding om een motie in stelling te brengen waarin zij pleitte om eerst goed onderzoek te doen naar de juridische haalbaarheid van het voorstel en pas begin 2019 daar een besluit over te nemen. Dit zegde de wethouder toe, mits dit gecombineerd kon worden met het amendement van Samenwerking '95 en dat de raad al wel een besluit zou nemen over de overige punten in het voorstel, de keuze voor het inkoopscenario en de financiële afhandeling. Na deze toezegging trok Scholtze de motie van zijn partij in en werd de wijziging van Samenwerking '95 aangenomen.

Burgemeester Jeannette Zwijnenburg was blij dat de gevoerde discussie goed en inhoudelijk was. ,,Zeker omdat het hier om een kwetsbare groep in de samenleving gaat", stelde ze.