Afbeelding
Foto: Peter de Koning

SORAYA CEYLONICA (26): VEGANISTISCHE CATERAAR IN BOXTEL

'Geen van mijn klanten is écht 'vegan''

PÅL JANSEN

Het aantal veganisten in Nederland groeit in rap tempo: van 16.000 aan het einde van de jaren negentig naar zo'n 70.000 mensen nu. Daarmee groeit tegelijkertijd de aandacht voor de groep. Ook in Boxtel is de 'vegan-beweging' al diverse keren in het nieuws geweest. Vanwege protestacties, tijdens de Duurzame Week en vandaag, tijdens World Vegan Day. Maar, hoe zit het met vraag en aanbod: kunnen we in Boxtel een beetje veganistisch eten?

De 26-jarige Soraya Ceylonica heeft jarenlang in een kippenfabriek, maar dat bleek uiteindelijk niets voor haar. Integendeel; drie jaar geleden besloot zij daardoor veganistisch te worden. ,,De hoofdreden voor mij was dierenleed. Maar er zijn ook veel mensen die om gezondheidsredenen deze levensstijl kiezen."

Bijna een half jaar runt zij haar eigen cateringsbedrijfje in Boxtel: The Grazing Vegan. Dat doet ze aan huis en parttime. ,,Van maandag tot en met woensdag", zegt ze. ,,Mensen kunnen die dagen tot 14.00 uur een bestelling doorgeven en dan kunnen ze het afhalen of ik bezorg het. In Boxtel, Liempde, Esch en Lennisheuvel."

VASTE KLANTEN

Soraya heeft er nog een baan naast, fulltime kan ze er (nog) niet van leven. ,,Maar inmiddels heb ik wat vaste klanten. In eerste instantie waren het vooral familie en vrienden natuurlijk, maar inmiddels er zijn al wat nieuwe gezichten bij gekomen."

Veel cateringsbedrijfjes of andere horeca zoals die van Soraya zijn er nog niet in Boxtel en omgeving. Eentje, De Plantenbak 2.0, voor zover Roy Peijnenburg uit Liempde weet. Hij werd ongeveer een half jaar terug veganist en hield zich als consument veel bezig met de producten die daarbij passen. ,,In Boxtel kan je daarnaast wel veganistisch uit eten. Laatst was ik bij restaurant De Waag; zelfs de schuimpjes bij het dessert waren veganistisch (normaal zitten daar dierlijke eiwitten in - red.). Ook Lunch bij Trots, voorheen Brownies & Downies, hadden leuke dingen op de kaart staan."

Maar in deze gevallen moest de kok wel gevraagd worden om het veganistisch te bereiden, vertelt de Liempdenaar: echte menukaarten kwam hij nog niet tegen. Ook bij het doen van de boodschappen in de Boxtelse supermarkten moest Roy in het begin even zoeken. ,,Maar als je het eenmaal gevonden hebt, dan kan je er de meeste dingen wel vinden."

Zo heeft supermarktondernemer Ronald de Jong van Albert Heijn Boxtel inmiddels een assortiment van 120 vegetarische en met name 'plant-based' producten: van courgette-spaghetti tot de 'Knakwortel': ,,Dat gaat als een speer", vertelt hij enthousiast. ,,Vooral ook onder mensen die niet honderd procent vegetarisch of veganistisch zijn (de flexitariërs - red.) komt veel vraag." Hij vervolgt: ,,De artikelen die wij wekelijks geleverd krijgen, worden netjes gekocht. Ik zie weer drie mensen iets pakken", zegt hij vanuit zijn winkel.

GEEN VEGAN-KLANTEN

Ook Soraya's klanten eten niet per se alleen maar veganistisch. Sterker nog: ,,Geen van mijn klanten is echt alleen maar vegan", gniffelt ze. Soms willen klanten het even proberen, anderen gaan voor maaltijden zelf en weer anderen zijn gewoon erg veel bezig met voeding: ,,Ook ik deed mee aan de Duurzame Week met The Grazing Vegan. Dan zie je toch heel veel mensen interesse tonen."

Soraya's aanbod wil ze redelijk bescheiden houden. Ambities voor een winkeltje, restaurant of iets dergelijks zijn er vooralsnog niet. ,,Aan huis vind ik eigenlijk wel chill. Ik hoop dat ik tien bestellingen per dag kan doen, dat is vooralsnog mijn streven."

FOTO BOVEN: Soraya Ceylonica runt sinds juni dit jaar haar cateringsbedrijfje The Grazing Vegan vanuit haar woning in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).


VERDRIET EN VREUGDE BIJ MIJN HERDENKING

Ondernemer opent een winkel vol herinneringen

Ondernemer Miriam van Breugel opent vandaag, donderdag 1 november de deuren van haar winkel 'Mijn Herdenking' aan de Prins Hendrikstraat 12a in Boxtel. Daar zal ze de consument bedienen met herinneringen...

Wellicht heeft het zo moeten zijn, maar bij toeval opent Van Breugel haar deuren op Allerheiligen. ,,Ook een dag waarop we herdenken", aldus de ondernemer. En daar weet Van Breugel alles van: vijftien jaar werkte ze in de uitvaartbranche. Maar nu wil ze vanuit een pand de mensen helpen met een passende herdenking. Of beter gezegd: een herinnering. ,,Iemand kan ergens afscheid van nemen. Dat kan een herinnering zijn. Maar ook een geboorte valt daaronder", licht Van Breugel toe.

Vanuit Mijn Herdenking biedt zij bijvoorbeeld sieraden aan die zowel voor herdenkingen van overledenen te gebruiken zijn als om mooie herinneringen te koesteren. Ook producten als urnen en herdenkingskaarsen zijn er verkrijgbaar. Bovendien kunnen mensen via Van Breugel diensten regelen als fotografie van een afscheid of juist een bijzonder moment regelen en begeleiding bij asverstrooiing.

Een belangrijke pijler voor Van Breugel zijn bovendien kinderuitvaarten. Zoals het aanbieden van onder meer kindermandjes of -kistjes en bijpassende kleding daarvoor. Ook is ze bekend met de zogeheten watermethode: ongeboren kinderen die overlijden, worden voor de uitvaart in het water gelegd. Van Breugel: ,,Ouders kunnen daardoor beter een gepast afscheid krijgen."

Mijn Herdenking is wekelijks open van woensdag tot en met zaterdag tijdens reguliere winkeltijden.