Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd werd in oktober 2017 officieel heropend. Met de renovatie van  het monument én diverse andere landschapsprojecten in de omgeving van Liempde is een bedrag van in totaal 3 miljoen euro gemoeid. (Foto: Albert Stolwijk).
Bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd werd in oktober 2017 officieel heropend. Met de renovatie van het monument én diverse andere landschapsprojecten in de omgeving van Liempde is een bedrag van in totaal 3 miljoen euro gemoeid. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

RENTELOZE LENING VOOR SPILL

D'n Liempdsen Herd krijgt steun van Boxtel

PÅL JANSEN

De gemeente Boxtel verstrekt een renteloze lening van bijna één ton aan Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL) voor het bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd als onderpand. 55.000 euro werd vorig jaar oktober al toegezegd omdat een deel van een provinciale subsidie pas volgend jaar wordt uitgekeerd. 40.000 euro is voor afronding van diverse projecten van de vrijwilligersorganisatie.

In het kader van het provinciale subsidieprogramma Landschappen van Allure kreeg SPPiLL twee miljoen euro van provincie en de gemeente Boxtel om allerlei cultuur- en landschapshistorische projecten op zich te nemen. SPPiLL bracht zelf een bedrag van 1,1 miljoen euro in. Veel van dat geld zat in arbeidsuren: ruim tweehonderd vrijwilligers hielpen (en helpen nog steeds) mee aan de projecten.

Daar vielen onder meer de renovatie van de historische boerderij onder, die inmiddels fungeert als bezoekerscentrum. Maar ook allerlei zaken buiten D'n Liempdsen Herd om, zoals de herinrichting van het centrum en evenemententerrein D'n Tip, het realiseren van historische bakhuisjes, aanleggen van waterputten en de renovatie van de kiosk.

FONDSEN

Voor een deel van de financiering moesten fondsen aangeschreven worden om het budget te halen. Daar blijkt de stichting nu 40.000 euro te kort te komen, zo valt te lezen in de tweede bestuursrapportage van de gemeente Boxtel. De stichting vraagt daarom een renteloze lening van Boxtel die twintig jaar doorloopt.

De lening moet worden terugbetaald uit de exploitatie van D'n Liempdsen Herd. Die loopt boven verwachting, laat een woordvoerder van SPPiLL weten. Wel is er bovenin de boerderij nog een kantoorruimte te huur. Partijen die interesse hebben om deze ruimte te gebruiken, kunnen zich melden via e-mailadres: info@sppill.nl.

TERUGBETAALD

De overige 55.000 euro wordt volgend jaar al terugbetaald door SPPiLL. Het bedrag dat provincie subsidieerde, 1 miljoen, werd nog maar voor 95 procent uitgekeerd. Pas in 2019 betaalt de provincie de laatste 5 procent. Dan wordt dit deel van de lening direct terugbetaald aan de gemeente.