Afbeelding
Foto: Linda van de Wiel

NAAST UITKIJKPOST OOK WANDELROUTE VERNOEMD NAAR BOSWACHTER KAPTEIJNS

Fundament ligt voor Tour de Frans op Banisveld

LINDA VAN DE WIEL

De betonnen vloer is gestort en, mits alles volgens plan verloopt, wordt hij in december geplaatst: de 'Tour de Frans'. De uitkijktoren die Frans Kapteijns 'cadeau' kreeg wegens zijn afscheid van Natuurmonumenten is de vervanger van de oude toren op Banisveld in Boxtel. Die werd wegens instortingsgevaar weggehaald. Naast de toren, wordt er nog iets georganiseerd voor de boswachter: op de app 'Brabant Vertelt' verschijnt binnenkort de 'boswachter Frans-wandeling', die uiteraard langs de nieuwe toren in het gebied voert.

Trots staat Kapteijns op het betonnen vierkant waarop de toren wordt geplaatst. ,,Ik mocht zelf kiezen waar de Tour de Frans neergezet werd en koos voor deze plek omdat dit punt exact tussen de kerktorens van Tilburg, 's-Hertogenbosch en Eindhoven ligt", vertelt de boswachter. ,,Bovendien wilde ik een plaats waar het uitzicht mooi is, maar het landschap niet 'vervuild' wordt door een uitkijktoren. De natuur staat altijd voorop. Ik vond hier op Banisveld, op de plek van de oude uitkijktoren en het middelpunt van Het Groene Woud, de perfecte locatie."

VERBIJSTERING

Hoewel Kapteijns de uitkijktoren cadeau krijgt, sprokkelde hij zelf 40.000 euro bij elkaar via crowdfunding. ,,Ik wilde zelf wat bijdragen en had tot mijn verbijstering binnen twee maanden dit bedrag al binnen."

Het afscheid van Kapteijns, die overigens nog steeds als vrijwilliger bij onder meer Natuurmonumenten actief is, vond al twee jaar terug plaats. Toch liet de toren nog een tijd op zich wachten. ,,Maar door mijn 26-jarige ervaring als boswachter, leerde ik geduldig te zijn. De natuur laat zich immers ook niet opjagen..."

ENGELENGEDULD

Het engelengeduld van Kapteijns wordt - getuige de gestorte betonnen vloer - beloond. ,,Het wordt een toren van staal en hout. Natuurlijk staat mijn verhaal opgetekend aan de buitenkant. Wat dat is? Dat is lastig te zeggen over mezelf."

Het bescheiden boegbeeld van Natuurmonumenten kan onder meer de verbinding van de agrarische sector met Het Groene Woud op zijn conto schrijven. Hij stond bovendien aan de wieg van de totstandkoming van het nationaal landschap. Ook zette hij Natuurmonumenten Brabant op de kaart. Kapteijns deed dat met plezier. ,,Misschien ben ik met pensioen, maar betrokken bij 'mijn' Kampina ben ik nog steeds. Mensen kunnen mij hier vaak vinden voor een wandeling. Bovendien vlog en tweet ik over mijn ervaringen."

De Tour de Frans, een naam die te danken is aan de ingeving van Kapteijns' voormalige collega Sander Verwoerd, is dan ook een toepasselijk cadeau.

BRABANT VERTELT

Hoewel de toren een gift aan Kapteijns is, is deze vrij toegankelijk voor iedereen die de natuur van hoogte wil bewonderen. ,,De natuur ontwikkelt zich fantastisch. Dat kun je straks vanaf de uitkijktoren op Banisveld perfect zien. En als je ook de mobiele app van Brabant Vertelt downloadt, vind je daar binnenkort de 'boswachter Frans-wandeling'", vertelt een trotse Kapteijns. ,,Ik ben ambassadeur van deze organisatie die kunst en historie in onze provincie nog toegankelijker maakt."

Hij vervolgt: ,,Elke fiets- en wandelroute in deze app heeft zijn eigen verhaal. Met gedichten, geluiden, beelden en animaties worden wandelaars én ook fietsers meegenomen op reis door de vele verhalen die Brabant rijk is. En de Tour de Frans ligt aan de boswachter Frans-route, die acht kilometer lang is. Mooi hè?"

Meer weten over de belevenissen van boswachter Frans Kapteijns? Hij is te volgen via zijn website: www.boswachterfrans.com.

FOTO BOVEN: Frans Kapteijns op de betonnen fundering waar 'zijn' toren, die uitkijkt over Banisveld, zal verrijzen. (Foto: Linda van de Wiel).

Senioren

De Katholieke Bond van Ouderen (KBO) in Boxtel houdt de volgende activiteiten.

DINSDAG 30 OKTOBER

13.30 biljarten in De Walnoot.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

14.00 kienen in De Rots.

DONDERDAG 1 NOVEMBER

13.30 lezing in De Rots: Levenseinde, een moeilijk begin.

13.30 hobbymiddag Kinderboerderij.

13.30 handwerken in Orion.

VRIJDAG 2 NOVEMBER

13.30 rikken en jokeren in Muziekhuis.