Afbeelding
Foto: Pål Jansen

GEMEENTE VRAAGT OMGEVINGSVERGUNNING VOOR KAP 48 BOMEN

Populieren Kerkakkers geschikt voor hergebruik

PÅL JANSEN

48 populieren aan de Kerkakkers en de Pastoor Dobbeleijnstraat in Liempde zijn meer dan kaprijp en de gemeente Boxtel wil deze rooien. Ze veroorzaken worteldruk op de rijbaan; het wegdek moet vernieuwd worden. Daarom is er een omgevingsvergunning voor de kap aangevraagd, aldus een woordvoerder.

Houthandelaar Frans van Boeckel van landgoed Velder werd door de buurt gevraagd om advies te geven over wat te doen met de bomen. ,,De bewoners zaten er mee in hun maag", zegt hij. ,,Ik heb geadviseerd ze te kappen, maar in het verslag staat ook dat er herplant moet komen." Een woordvoerder van de gemeente geeft dan ook aan dat er nieuwe bomen voor in de plaats komen. ,,Qua hout is er weinig mis mee. Natuurlijk, het kan zijn dat er bij sommige bomen aan de onderkant rot zit: dat krijg je op een bepaalde leeftijd. Maar er zitten zeker goede stukken hout tussen", zegt Van Boeckel.

Hij is tevens een van de initiatiefnemers van het populierenplatform Wij Houden Jullie Hier. Dat werd begin maart opgericht naar aanleiding van het neerhalen van 1.700 kenmerkende populieren langs de A2 in opdracht van Rijkswaterstaat, dat dit najaar van start gaat. Die overheidsinstantie reageerde positief op het initiatief, dat zoveel mogelijk populieren die in deze regio gekapt worden, wil inzetten voor (bouw)projecten in de regio.

PALLET EN KLOMP

De populier is kenmerkend voor de regio van Het Groene Woud: het zou dus zonde zijn als deze boom compleet uit het landschap verdwijnt, vindt Van Boeckel. ,,Er begint steeds meer interesse te komen in de populier", vertelt hij. ,,We moeten de boom uit het wereldje van de pallet en de klomp helpen."

De populier kan echter prima ingezet worden voor de bouw. Zo wordt voor de beoogde appartementen op De Kleine Aarde hout gebruikt van de te rooien A2-populieren, maar ook voor appartementen in Berlicum. De gemeente Boxtel heeft Van Boeckel (nog) niet benaderd: de vergunning is twee weken terug aangevraagd. Belanghebbenden kunnen nog vier weken lang een zienswijze indienen.

FOTO BOVEN: Populieren in de Pastoor Dobeleijnstraat en de Kerkakkers staan op de rol gekapt te worden. Ook het wegdek is er aan vervanging toe.


Esch

Speelgoedbeurs

In de zaal van Ons Café aan Leunisdijk 28 in Esch is maandag 29 oktober tussen 19.00 en 21.00 uur een speelgoedbeurs. De entree is gratis. Er wordt tweedehands speelgoed verkocht, in goede staat en tegen kleine prijzen. Aanmelden kan tot de maandag zelf, via speelgoedbeursesch@gmail.com, mits er nog plek is. De organisatoren verkopen namens de deelnemers het speelgoed.

Liempde

Vogeltjesmarkt

Vogelvereniging De Notenkraker houdt zaterdagochtend 27 oktober haar maandelijkse vogel- en kleine huisdierenmarkt. Bezoekers zijn tussen 07.30 en 11.00 uur welkom in en rond Ons Doel, de accommodatie van handboogvereniging L'Union aan de Heidezoom 2 in Liempde. De entreeprijs voor volwassenen bedraagt 1,50 euro; kinderen hebben gratis toegang.

Esch

Opbrengst garagesale

Precies 2.766,48 euro haalde Friso Plantema uit Esch op voor KiKa, Kinderen Kankervrij. Maar liefst drie weekenden in september en oktober opende hij zijn schuur voor zijn jaarlijkse garagesale. De opbrengst gaat altijd naar een goed doel, via de stichting Loes Foundation, waarvan Plantema voorzitter is. Hij bedankt alle bezoekers en mensen die spullen aanleverden.