ALLERZIELENVIERING BIJ DE KLEINE AARDE


Overledenen 'her-inneren' met woorden, muziek en licht

Van oudsher herdenken mensen op 2 november hun overledenen. Allerzielen noemen ze het in de katholieke kerk. Steeds minder mensen zijn gelovig, maar de behoefte blijft om stil te staan bij dierbaren waarvan in het afgelopen jaar definitief afscheid moest worden genomen. Stichting VanOndersteBoven houdt zo'n herdenking op het terrein van De Kleine Aarde aan het Klaverblad 13 in Boxtel.

,,We her-inneren de overledenen: brengen hen opnieuw naar binnen en laten ze in ons innerlijke toe", stelt theoloog Nico Bulter, die de bijeenkomst leidt. VanOndersteBoven organiseert de herdenking voor de zesde keer. ,,Mensen ervaren het als een warm, teder, aandachtig stil staan bij het leven en de dood van onze geliefde, ons kind, onze vriend of vriendin. Het is fijn deze unieke mens te her-inneren, weer even dichtbij te halen", aldus Sjaak Beirnaert die samen met Bulter is betrokken bij stichting VanOndersteBoven.

BEELDHOUWER

De bijeenkomst op De Kleine Aarde wordt muzikaal omlijst door kamerkoor Ratatouille. Daarnaast laat Liempdenaar Kees van de Loo laat zien wat beeldhouwen met hem doet. Het is een activiteit en vormgeving van herinneren. Het beeld dat hij maakt wordt als het ware 'geladen'. Het wordt een symbool, krijgt een betekenis die verder gaat dan het hier en nu en legt verbinding met een andere wereld.

Een sculptuur maakt het 'gemakkelijker' om de herinnering levend te houden. Er is iets vormgegeven, iets dat blijft en aanwezig is in je omgeving. Dat tastbare helpt om te rouwen, afscheid te nemen, los te laten en toch ook heel dichtbij te bewaren in je hart en ziel. Hoe pijnlijk de herinnering ook is, je moet er iets mee doen om ermee verder te kunnen leven.

De herdenking op vrijdag 2 november bij De Kleine Aarde begint om 19.00 uur en staat in het teken van mooie woorden, muziek, stilte en licht in de duisternis. Jong en oud is er welkom.

Na afloop is er gelegenheid om iets te drinken in het bezoekerscentrum van De Kleine Aarde. Wie op tijd aanwezig is, kan bij binnenkomst de naam van degene die her-innerd wordt op een kaartje schrijven. Deelname is gratis; een vrijwillige bijdrage is welkom.