Afbeelding
Foto: Theo van der Heijden

JAN VINK STICHTING VIERT ZILVEREN JUBILEUM

25 jaar mooie projecten in Indonesië

MARIËLLE WIJFFELAARS

Vijfentwintig jaar geleden werd de Jan Vink Stichting opgericht. De stichting richt zich op kleinschalige projecten in Indonesië, voornamelijk in de regio Yogyakarta. Speciaal voor het zilveren jubileum kreeg de stichting deze week Indonesisch bezoek. Udin Raja en zijn broer Pitr kwamen naar Nederland om een klein feestje te vieren, nieuwe ideeën uit te wisselen én natuurlijk ook om wat van ons land te zien. En ter plekke deden ze in Boxtel nog wat ideeën op voor nieuwe projecten...

In 1993 richtte Gestelaar Jan Vink een stichting op om kleinschalige projecten in Indonesië te ondersteunen. Toen Vink om gezondheidsredenen zijn werkzaamheden neer moest leggen, trad in januari 2007 een nieuw bestuur aan met Theo van der Heijden uit Boxtel als voorzitter. Samen met de Indonesische partnerstichting Yayasan Kawan Sejalan (Samen Onderweg) wordt sinds twaalf jaar het werk van Jan Vink voortgezet.

De broers Udin en Pitr staan in Yogyakarta aan het hoofd van de partnerstichting. Vanwege het zilveren jubileum van de Jan Vink Stichting kwam het duo deze week naar Nederland. Udin en Pitr maakten kennis met het bestuur van de stichting, gingen op bezoek bij de Gestelse burgemeester Jan Pommer en er was een feestje om het jubileum te vieren. Udin was al vaker in Nederland, voor zijn broer was het de eerste keer. ,,Het is een droom die uitkomt", vertelt Pitr. ,,Ik wilde altijd al eens naar Nederland en het is net zo mooi als ik had verwacht. En die kou? Dat vind ik wel lekker. Regen hebben we in Indonesië ook, maar koud is het bij ons niet zo vaak."

HOGE GRONDPRIJS

De twee broers zorgen ervoor dat de Jan Vink Stichting de afgelopen jaren zo'n zestien projecten afrondde in de omgeving van de Javaanse stad Yogyakarta. Udin is degene die op zoek gaat naar nieuwe projecten. ,,Soms krijgen we aanmeldingen, soms kom ik zelf iets tegen", legt Udin uit. ,,We vinden het belangrijk dat het geld van donateurs én de opbrengst uit de kringloopwinkel terecht komt bij mensen die echt hulp nodig hebben. Door goed door te vragen en veel gesprekken te voeren, weet ik vrij snel of er echt hulp nodig is."

Niet alleen is het fijn dat bij de stichting Indonesiërs betrokken zijn, ook de lokale overheid werkt goed mee. Zo zorgt de overheid ervoor dat het land voor nieuwe projecten beschikbaar komt. ,,De grondprijs ligt in Indonesië vrij hoog. Doordat de lokale overheid deze kosten op zich neemt, kunnen wij meer besteden aan mooie en goede gebouwen", licht voorzitter Van der Heijden toe.

AARDBEVING

De gebouwen worden ontworpen door Pitr, die ook calculaties maakt en zorgt voor bouwtekeningen. De weeshuizen en scholen die door de Jan Vink Stichting zijn gerealiseerd, zijn degelijk, sterk en - het allerbelangrijkste - aardbevingbestendig. ,,Dat is in Indonesië echt noodzakelijk", zegt Pitr.

Momenteel is de stichting bezig met het bouwen van een school met verblijfsaccommodatie in Semanu, op vijftig kilometer afstand van Yogyakarta. ,,Het is speciaal voor gehandicapte kinderen", licht Udin toe. ,,Er komen klaslokalen en slaapzalen en uiteraard sanitaire voorzieningen. In Indonesië zijn weinig voorzieningen voor gehandicapte kinderen en als ze er al zijn, zijn ze vaak te ver weg. Daarom proberen we bij al onze scholen ook slaapverblijven te realiseren zodat alle kinderen goed onderwijs kunnen krijgen en de afstand geen bezwaar is."

WASSTRAAT

Tijdens hun bezoek aan Nederland ontstonden er alweer nieuwe plannen. Pitr was erg onder de indruk van de molens en wil deze ook graag in Indonesië hebben. ,,We hebben een waterput waar we graag een opslagtank bij willen zetten. En dan het liefst bovenop een molen, dat wordt mijn nieuwe project", zegt hij trots.

Een ander idee komt voort uit de actie Nacht van de Fooi van Wilde Ganzen. Horeca-ondernemingen staan hun fooi af waarmee zes projecten van verschillende stichtingen kunnen worden gefinancierd. Wilde Ganzen verdubbelt het bedrag. ,,Ik wil graag een wasstraat voor brommers en een kleine winkel realiseren bij een van onze weeshuizen", vertelt Udin. ,,Daar kunnen dan gehandicapte kinderen werken. Dit project zou goed passen bij de actie van Wilde Ganzen." Tijdens een lunch bij Lunch bij Trots (voorheen Brownies en Downies) ontstond alweer een nieuw idee. ,,De eigenaar John vertelde dat er ook in Zuid-Afrika een Brownies en Downies zit. Een vestiging in Indonesië zou ook geweldig zijn."

STATIEGELDACTIE

Udin en Pitr vertelden ook erg onder de indruk te zijn van een ontmoeting met de Boxtelse dames Gonny en Mieke. Beiden zijn werkzaam bij Albert Heijn aan de Prins Hendrikstraat en houden jaarlijks een statiegeldactie voor de Jan Vink Stichting. Udin: ,,Een geweldig initiatief. Mieke is al een paar keer in Yogyakarta geweest en ik heb haar diverse projecten laten zien. Ik ben blij dat zoveel mensen zich inzetten voor de stichting."

Dan is het de hoogste tijd om afscheid te nemen. Het tweetal heeft namelijk een overvolle agenda. De komende dagen staan nog bezoekjes aan Amsterdam, Volendam en Haarlem op het programma. Een foto in Volendams kostuum en een bezoek aan het Rijksmuseum mogen natuurlijk niet ontbreken tijdens een trip naar Nederland...

FOTO BOVEN: Udin (links) en Pitr met de Boxtelse Gonny en Mieke, die bij de Albert Heijn in Boxtel jaarlijks een statiegeldactie houden voor de Jan Vink Stichting. (Foto: Theo van der Heijden).