JONGERENCENTRUM KAN LANGER OPEN

'B-Town vaker geopend op tijden voor jongeren'

PÅL JANSEN

De gemeenteraadsfractie van de SP stuurde enkele weken geleden een brief naar B en W van Boxtel met vragen over B-Town. De partij riep daarmee op om meer aan 'jongerenparticipatie' te doen. Onder meer de openingstijden zouden beter moeten passen bij de wensen van de jeugd. Het college stelt deze week dat B-Town sinds de herfstvakantie vaker open is op tijdstippen die geschikter zijn voor jongeren.

Vrijdag is een extra ruimte beschikbaar gesteld voor een van de jongerengroepen die gebruik maakt van het jongerencentrum, zo leert navraag bij de gemeente.

Gemeenteraadslid Frans Sannen van de Boxtelse socialisten schreef 1 oktober onder meer aan het college dat diverse jongeren vinden dat er veel beloofd wordt maar weinig gedaan. Als voorbeeld werd genoemd het uitblijven van ontmoetingsplek buiten B-Town. Het college wil echter liever niet buiten het huidige jongerencentrum ontmoetingsplekken faciliteren.

Aan de Taakgroep Jongeren, met daarin onder meer de jongerenwerkers van B-Town en ContourdeTwern en de coaches van Buursport, de taak om met de jeugd in overleg te gaan om van B-Town meer hun eigen plek te maken, aldus B en W. De gemeente is sinds het begin van dit jaar volgens het college al met diverse jongerengroepen in gesprek over B-Town en het jongerenwerk.

Het college geeft verder aan dat verruiming van de openingstijden mogelijk is. Die zouden vanaf de herfstvakantie al meer afgestemd zijn op geschiktere tijdstippen voor jongeren.


B EN W BEZIG MET PLAN SCOOTEROVERLAST

Politie hoopt op een 'heterdaadje' in Oost

De politie en de gemeente zijn bezig met een plan van aanpak om overlast door scooter- en brommerrijders in de wijk Oost terug te dringen. Volgens het college van B en W, dat antwoordt op eerdere vragen van de SP, is er een 'vermoeden' om wie het gaat. De rest moet de politie op heterdaad betrappen om erachter te komen wie het zijn.

De meldingen van de klagers uit de wijk Oost zijn inmiddels besproken tussen politie en de gemeente Boxtel. Het plan van aanpak dat in voorbereiding is, wordt opgesteld aan de hand van het zogeheten 7-stappenplan Jeugdaanpak. Wie daar meer over wil weten, kan kijken op de website wegwijzerjeugdenveiligheid.nl, een initiatief van het Ministerie voor Justistie en Veiligheid, Vereniging van Nederlandse Gemeenten en Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Een motorsurveillant van de politie heeft inmiddels in Oost al een aantal boetes uitgedeeld, zo blijkt uit antwoorden van het college aan de SP-fractie.


Gemeente ziet kansen voor
huisvesting arbeidsmigranten

De gemeente Boxtel ziet kansen om leegstaande bedrijfsgebouwen in het buitengebied te koppelen aan de vraag naar huisvesting voor arbeidsmigranten. Dat blijkt uit antwoorden die het college van B en W heeft gegeven naar aanleiding van vragen van de VVD.

De VVD wilde aandacht voor de huisvesting van arbeidsmigranten en vroeg zich onder meer af waarom Boxtel niet antwoordde op vragen vanuit de provincie naar dit thema. Het lijkt te gaan om een misverstand: gemeente Boxtel werkt hier namelijk actief aan mee.

ONDERZOEK

In een verkennend onderzoeksrapport naar migrantenhuisvesting in Brabant, werd gesteld dat Boxtel niet geantwoord heeft op vragen. Een beleidsmedewerker nam wel degelijk deel aan een van de onderzoeken, zo blijkt uit de stukken die op www.brabant.nl/arbeidsmigranten staan.

Er is ook contact gezocht met de provinciale werkgroep 'Huisvesting van Arbeidsmigranten' en met een beleidsadviseur die uitzoekt hoe provincie om moet gaan met leegstaande bedrijfsgebouwen in het buitengebied, zogeheten vrijkomende agrarische bebouwing (vab's). Daarover zegt het college: ,,Wij zien kansen om die twee vraagstukken met elkaar te verbinden en zo mogelijk één oplossing te kunnen bieden voor beide vraagstukken."


O, kom er eens kijken

Aan kinderen wordt woensdag 21 november om 15.00 uur in bibliotheek Boxtel voorgelezen uit het sprookjesachtige prentenboek 'Hoe het komt dat Sinterklaas nooit koude voeten heeft'. Ook worden er sinterklaasliedjes gezongen. Bezoekers vanaf 3 jaar mogen een schoentje meenemen en maken tevens kans op twee vrijkaartjes voor de voorstelling 'Buurman & buurvrouw vieren Sinterklaas' die op zaterdag 24 november te zien is in Podium Boxtel.