'INZETTEN OP FIETS EN OMLEIDING AUTO'S'

Boxtel blijft worstelen met verkeersontsluiting

PÅL JANSEN

Autoverkeer moet zoveel mogelijk rondom Boxtel rijden en fietsers krijgen ruimte in de bebouwde kom van het dorp. Dit voorstel heeft het ambtelijk team van Move '31 (het verkeersplan voor Boxtel tot het jaar 2031) aangeboden aan de gemeenteraad. Enkele pijlers om dat te realiseren: een verbinding aanleggen tussen de A2 en de Schijndelsedijk en inzetten op de fiets. Ook over een nieuwe weg vanaf de Kapelweg naar Boxtel-Noord kan weer gediscussieerd worden, zo werd dinsdag duidelijk tijdens een raadsvergadering.

Het wel of niet pleiten voor een noordelijke ontsluiting in Tongeren vanaf de Kapelweg naar Boxtel-Noord hangt samen met eventuele woningbouw in de zogeheten oksel tussen de spoorwegen en met name de hoeveelheid huizen. ,,Tot vierhonderd woningen hoeven we eigenlijk niets te doen. Tussen de vier- tot zevenhonderd huizen, dan moet daarover een discussie plaatsvinden. Als er meer dan zevenhonderd woningen ontwikkeld worden, dan is er zeker actie nodig voor het verkeer", vertelde ambtenaar Bram Louwers.

Het projectteam waar hij deel van uitmaakt, heeft een zogeheten 'zoekgebied' gemarkeerd waarbinnen die noordelijke ontsluitingsweg dan gerealiseerd moet worden. Deze is te zien op pagina 15 van het 'Visiedocument Fase 1 MOVE '31' op de website van de gemeente.

Maar tot nog toe wordt ervan uitgegaan dat er geen nieuwe noordelijke ontsluitingsweg komt. De vrees dat daardoor meer autobestuurders een sluiproute door Tongeren nemen om het Boxtelse centrum te bereiken, is ongegrond volgens Frits Fastenau, ambtelijk betrokken bij Move '31: ,,Het verkeer wordt straks in Tongeren voldoende ontmoedigd en zal via de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg rijden."

VERKEER TONGEREN

Er werden dinsdag ook vraagtekens gesteld bij het aantal verkeersbewegingen in Tongeren. De drempel om actie te ondernemen, lag in Boxtel eerst op 3.000 bewegingen per dag, nu is dat verhoogd naar 4.000, constateerde fractievoorzitter Vera Brouns (CDA). Fastenau verwacht dat voertuigen slimmer worden en dat de 60-kilometerwegen in Tongeren dat op kunnen vangen. Meerdere gemeenten verhoogden hierin hun normen, stelde hij. Voor deze zogeheten erftoegangswegen gelden vaak maxima van 6.000 verkeersbewegingen per dag.

Een andere ontwikkeling om in de gaten te houden met betrekking tot Move '31, is het dorp Esch dat in 2021 bij Boxtel komt. Aangezien ProRail zoveel mogelijk overwegen wil sluiten vanwege het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), zal dat gevolgen kunnen hebben voor verkeer van en naar Boxtel. Projectleider Ludwig van Duren van het maatregelenpakket PHS bevestigde tegenover raadslid Brouns dat voor de gevolgen van het Essche deel ook geld is toegezegd. Brouns: ,,Blijven luiden die bel zodat het geld er straks ook komt."

Pagina 5: 'Snelfietsroute: vloek of zegen...'