Afbeelding
Foto: Daisy Renders

'DE DOMMEL' OP ZOEK NAAR OPVOLGER JEUGDWATERGRAAF NINE VAN HEMERT (17)

'Waterschap doet veel meer dan je denkt'

RENS VAN DEN ELSEN

,,Het zou misschien wel eens goed zijn als er een overstroming komt, dan beseffen mensen sneller waar het waterschap zich zoal mee bezighoudt", fantaseert Nine van Hemert. Ze is bezig aan haar laatste paar maanden als jeugdwatergraaf van waterschap De Dommel en vindt dat er wel wat meer bewustwording mag komen voor het werk dat het waterschap verricht.

Toen Nine werd benoemd tot jeugdbestuurder van het waterschap was ze 14 jaar en had ze eigenlijk nog geen idee wat er zoal gebeurde in het gebouw aan de Bosscheweg. Ze wist wel dat Boxtel een waterschap heeft, maar daar was dan ook alles mee gezegd. ,,Ik ga me daar in verdiepen om zo als jeugdbestuurslid leeftijdsgenoten alles over water te vertellen", gaf ze destijds in deze krant aan.

Intussen is ze drie jaar aan ervaring rijker en staat ze op het punt om afscheid te nemen van haar functie. De leerling van het Jacob-Roelandslyceum zit in haar laatste jaar van het gymnasium en hoopt volgend jaar dus haar diploma te halen. Daarnaast wordt ze achttien jaar en dat is voor het waterschap de maximale leeftijdsgrens voor een jeugdbestuurder. Nine heeft in de tussentijd heel wat geleerd over de functie van de Dommel en hoe het water gemanaged wordt. ,,In het begin ben ik vaak mee het veld in gegaan met verschillende medewerkers van het waterschap. Zij hebben me laten zien dat niet alles op kantoor gebeurt, maar ook veel buiten."

INSPIREREN

Maar wat doe je nu precies als jeugdwatergraaf? Nine legt uit: ,,Je bezoekt evenementen van het waterschap en maakt deel uit van het landelijke jeugdbestuur. Daarmee bezoek je vier keer per jaar een ander waterschap in Nederland. Daarnaast bedenk je zelf of met collegabestuurders manieren om mensen bewust te maken van het water om ons heen. Je denkt en werkt mee aan de uitdagingen op het gebied van water. Zo heb ik eens een gastles gegeven op de pabo (lerarenopleiding voor basisonderwijs - red). Daarmee wilde ik toekomstige docenten inspireren om de kennis over water door te geven aan hun leerlingen. Een ander voorbeeld waar ik aan gewerkt heb is een vlog over de gevolgen van medicijnen in ons water."

Nine is trots op wat ze allemaal heeft geleerd. Niet alleen over het waterschap, maar ook over haarzelf. ,,Deze drie jaren waren goed voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Op school had ik het vrij makkelijk en ik zag deze functie dan ook als een leuke nieuwe uitdaging. Ik heb leren spreken voor een grote groep mensen en ik leg makkelijker contact met nieuwe mensen. Allemaal zaken waar ik in de toekomst veel aan heb", vertelt de Boxtelse.

INTERESSANT

De bevlogen JRL-scholier geeft aan dat je als jeugdwatergraaf zelf mag bedenken hoe je invulling geeft aan de functie. ,,Er zijn genoeg facetten van het werk binnen een waterschap die voor een jongere interessant kunnen zijn. Ik vond het ontmoeten van mensen, het vormen van een netwerk en debatteren over water erg leuk, maar iemand anders heeft misschien weer meer interesse in het veldwerk en ecologie. Je kunt je project zo groot maken als je zelf wilt", vertelt Nine.

In het begin kostte het haar wel wat tijd en was ze wekelijks actief in haar functie, nu is ze vooral bezig met het afronden van projecten. ,,Het is niet zo dat je echt elke week in de weer moet zijn, die tijd deel je zelf in. Ik zit nu in mijn examenjaar en heb ook een bijbaantje. Dan is er helaas ook minder tijd om me te richten op het waterschap. Mede daardoor heb ik bij mijn begeleiders aangegeven dat het tijd was voor een nieuwe, jongere jeugdwatergraaf."

OPVOLGER

Nu zoekt waterschap De Dommel dus een opvolger voor Nine. Die wil de volgende jeugdbestuurder nog wel wat tips meegeven: ,,Geniet van alles wat hier op je pad komt en laat het vooral op je af komen. Leer veel en doe de dingen die je zelf écht leuk vindt, maar wees ook nieuwsgierig."

Het waterschap heeft gisteren de vacature uitgezet en is op zoek naar iemand tussen de 14 en 17 jaar oud die interesse heeft in water. Ook hoopt het waterschap dat de kandidaten het leuk vinden om te vloggen en goed met social media om kunnen gaan. ,,Dat willen we namelijk graag verder uitbouwen", aldus een woordvoerder van De Dommel. Wie zich aan wil melden kan vóór 15 november een video van maximaal één minuut insturen. ,,Laat daarin zien wie je bent en waarom jij de nieuwe jeugdbestuurder wil zijn", voegt de woordvoerder toe. De beste inzendingen gaan door naar de eindronde op vrijdag 30 november waarin je de jury, bestaande uit Nine en watergraaf Peter Glas, ontmoet die de nieuwe jeugdbestuurder zal kiezen. De video kan, samen met de contactgegevens opgestuurd worden naar communicatie@dommel.nl.

FOTO BOVEN: Nine van Hemert wordt volgend jaar achttien en dus is het waterschap op zoek naar een opvolger van de jeugdwatergraaf. (Foto: Daisy Renders).