Afbeelding
Foto:

Van de Wiel doet boekje open over 't oude boerenleven

Historicus Peter van de Wiel, tevens wethouder van de gemeente Boxtel, draagt maandag 29 oktober voor uit zijn boek 'Het Boerenleven in Liempde in de twintigste eeuw'. Dat beschrijft diverse ontwikkelingen over het leven in en om de boerderij.

Rond 1900 waren er in het dorp ruim tweehonderd kleine gemengde boerenbedrijven. De eeuw die daarop volgde, stond in het teken van professionalisering: gezamenlijk inkopen, betere afzetkanalen, meer kennis én kapitaal droegen daar onder meer aan bij.

De Liempdse historicus vertelt over de oprichting van de coöperatieve Boerenbond, de Boerinnenbond, de Liempdse KPJ en andere gebeurtenissen rond het boerenleven in Liempde. Een interessante lezing die gaat over de ontwikkelingen in de landbouw door de na-oorlogse schaalvergroting, de specialisatie in melkvee-, varkens- en tuinbouwbedrijven, de ruilverkaveling en de veranderingen in het denken over landbouw en milieu. Deze vindt plaats in D'n Liempdsen Herd vanaf 19.00 uur. Toegang is gratis.

EXPOSITIE

In navolging van de lezing vindt ook een expositie plaats over dit thema. Zaterdag 17 en zondag 18 november zal deze tentoonstelling, die wordt georganiseerd door heemkundestichting Kèk Liemt, tussen 11.00 en 16.00 uur gratis te bezoeken zijn voor publiek. Deze bestaat voornamelijk uit gebruiksvoorwerpen van de landbouw van toen, notulenboeken, kasboeken, prijzen en natuurlijk veel foto's.

FOTO ONDER: Leden van de Boerenbond Liempde bij de Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde.