Afbeelding
Foto: Maarten Melis

RAADSLEDEN ERVAREN COMPLEXITEIT EINDHOVENSEWEG


Snelfietsroute: vloek of een zegen...

PÅL JANSEN

De Eindhovenseweg is onderwerp van gesprek in twee belangrijke verkeersplannen van de gemeente Boxtel: het maatregelenpakket dat genomen wordt vanwege het sluiten van de dubbele overweg en Move '31, een verkeersplan voor heel Boxtel dat nog gemaakt moet worden. De provincie heeft het voornemen om over de Eindhovenseweg een deel van de geplande snelfietsroute tussen Eindhoven en 's-Hertogenbosch te leggen. Dinsdag mochten raadsleden zelf proberen een oplossing te bedenken: ,,Om te ervaren hoe moeilijk dat is", aldus projectleider Jack Dörfel. Dat maakt van het snelfietsplan geen vloek; wellicht is het zelfs een zegen...

De casus is als volgt: de leefbaarheid voor aanwonenden van de Eindhovenseweg moet verbeteren. De snelfietsroute moet vier meter breed worden tussen rotonden De Goor en Fellenoord. Daarnaast kruist de Keulsebaan, die verbreed wordt, met de snelfietsroute. Daarbij doemen de volgende problemen op: het verkeer op de Eindhovenseweg neemt toe, met name door de sluiting van de dubbele overweg. Wonen en verkeer gaan niet goed samen (denk bijvoorbeeld aan de huizen die vlak aan de weg liggen ter hoogte van brasserie Cis of de oude smederij van Van der Ven). Een fietsoversteek naar de Liempdseweg ligt verre van optimaal. En alle plannen moeten óók rekening houden met de verbreding Keulsebaan.

Juist ja...

EI VAN COLUMBUS

Projectleider Dörfel had niet de verwachting dat dinsdagavond het ei van Colum-


Onduidelijkheid over eigendom brandgangen

Op een aantal plekken in Boxtel is het niet duidelijk wie er verantwoordelijk is voor de diverse brandgangen: de gemeente of woonstichting Sint-Joseph. Dat stelt de lokale SP-fractie na diverse buurtenquêtes en straatgesprekken met inwoners. De partij wil duidelijkheid en vraagt het college van B en W én Sint-Joseph om tot heldere afspraken te komen.

Het gaat volgens de socialisten om zaken als onderhoud, sociale veiligheid en de eigendomssituatie en die speelt vooral in de oudere delen van de wijk Oost en in de Sint-Willibrordstraat, de Doornakkerlaan, Ons Doelstraat en Van Hugenpothstraat. ,,Daar voelt het voor de betrokkenen alsof ze van het kastje naar de muur worden gestuurd. Sint-Joseph verwijst naar de gemeente en vice versa", aldus SP-fractievoorzitter Dave van de Ven.

Sommige bewoners spreken volgens de buurtenquêtes van verloedering. Namens hen wil de partij weten wie er over de verlichting in de brandgangen gaat en hoe er omgegaan wordt met losliggende stoeptegels, groenonderhoud en wateroverlast. Volgens de Boxtelse SP-fractie leidt de opstelling van zowel Sint-Joseph als de gemeente tot irritatie bij bewoners omdat beide partijen de vragen op elkaar lijken af te schuiven.

bus werd gevonden. Niet zo gek: waar de discussie over de Eindhovenseweg al jaren wordt gevoerd, kregen de raadsleden dinsdag een kwartiertje. Hij legde de raadsleden na hun pogingen drie ambities voor: de snelfietsroute aanleggen zonder rekening te houden met de Eindhovenseweg, daarmee wél rekening houden of een compleet nieuw plan bedenken voor het hele gebied voor en rondom deze straat. ,,Dat laatste vergt wat lef", aldus Dörfel.

VLOEK OF ZEGEN

Zo bezien lijkt het plan voor de snelfietsroute dus een vloek voor de gemeente Boxtel. Echter, het kan ook een zegen zijn, benadrukte Dörfel: het is een belangrijk item voor de provincie. Niet voor niets betaalt de provincie de helft van het fietspad zelf en moet de rest bekostigd worden door Boxtel en de ander vier deelnemende gemeenten: Best, Vught, 's-Hertogenbosch en Eindhoven. Nog interessanter: 80 procent van de kosten voor kunstwerken als bruggen en tunnels wordt ook betaald door Noord-Brabant. Met het oog op de Keulsebaan en rotonde De Goor niet oninteressant: ,,Het is wellicht méér een hefboom dan we doorhebben", gaf Dörfel aan.

In totaal gaat de snelfietsroute straks door vijf stedelijke gebieden. In maart tekenden de betrokken gemeenten al een intentieovereenkomst. De provincie zal aanschuiven als er een bestuursovereenkomst ligt. Kortom: het duurt nog even voordat er concrete stappen worden genomen. Een verkeersbureau start binnenkort met een onderzoek naar het hele fietspad tussen Eindhoven en 's-Hertogenbosch, maar ook naar een oplossing specifiek voor de Eindhovenseweg.

FOTO BOVEN: De gemeenteraadsleden Jan de Koning (INbox), Vera Brouns (CDA) en Dymph van de Vries (VVD) zochten naar een oplossing voor een snelfietsroute langs de Eindhovenseweg. Zij bedachten uiteindelijk dat het fietspad om de huizen rond brasserie Cis heen moest komen. (Foto: Pål Jansen).


3FM-dj's trekken door Boxtel en Liempde

Jorien Renkema en Rob Janssen, twee dj's van radiozender 3FM, komen in de week voor kerst door Boxtel en Liempde tijdens de Serious Request-week. Niet met een glazen huis, maar in het kader van de zogenaamde 'lifeline'.

Van 18 tot en met 24 december trekken drie teams met 3FM-dj's vanaf verschillende locaties in het land van actie naar actie. Hiermee wordt geld opgehaald voor het Rode Kruis. Renkema en Janssen starten in Weert en lopen via Boxtel naar popcentrum TivoliVredenburg in Utrecht. Welke acties in deze regio gaan plaatsvinden is nog niet bekend.

Afbeelding