Afbeelding
Foto:

'Taal is belangrijk, maar cultuur nog veel meer'

Met meer dan zestig bezoekers zat de bibliotheek in Boxtel gisterochtend aardig vol. Zij kwamen luisteren naar het verhaal van bibliothecaris Juan Khalaf die door Jola Wouterse was uitgenodigd om te vertellen over zijn ervaringen met de Nederlandse cultuur. Dit in het kader van het vijfjarig bestaan van project Taalmaatjes.

RENS VAN DEN ELSEN

,,Je moet maar denken dat Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands, ook de Nederlandse taal heeft moeten leren. Hij kwam immers uit Duitsland." De anekdote van Khalaf zorgde voor wat gegrinnik in het publiek. De Syriër, die in 2016 werd verkozen tot beste bibliothecaris van het land, gaf de bezoekers mee dat het leren van de taal belangrijk is, maar dat het kennismaken met de Nederlandse cultuur dat eigenlijk nog veel meer is. Khalaf: ,,Denk aan de directheid van de Nederlanders, het in discussie gaan als je het ergens niet mee eens bent. Maar ook iets simpels als een kopje thee niet tot de rand volschenken. Dat is geen gierigheid, maar cultuur." Waarop uit de zaal klonk: ,,En tegen het knoeien."

Khalaf wist zijn publiek een uur lang geboeid te laten luisteren. Hij gaf hen nog mee dat het tijd kost om de taal en cultuur goed tot je te nemen. ,,Niks gaat vanzelf, maar neem wel je verantwoordelijkheid", besloot hij zijn lezing. De aanwezige studenten van het Taalmaatjesproject genoten van de, naar eigen zeggen, inspirerende voordracht van Khalaf. ,,Hij gaf veel tips, zoals welke boeken je kunt lezen en welke tv-programma's goed zijn om culturele zaken te leren. Dat ga ik wel gebruiken, denk ik", vertelt Francoise Chan, die wekelijks naar de bibliotheek komt. Ook LingLing Guo was te spreken over de lezing: ,,Zolang je zelf doorzet, lukt het ook. Een mooie boodschap."

Jola Wouterse werd als mede-oprichter van Taalmaatjes nog in het zonnetje gezet, samen met alle coaches. ,,We gaan nog eens vijf jaar door", sprak ze enthousiast.

FOTO ONDER: Juan Khalaf vertelt hoe hij is geïntegreerd in Nederland. (Foto: Rens van den Elsen).