Afbeelding
Foto:

What's Up Scouting Boxtel?

Met diverse communicatiemiddelen zoals livestreams via webcams legden 250 kinderen en 80 volwassenen van Scouting Boxtel en collega-vereniging Scouting Petrus Donders uit Sint-Michielsgestel contact met andere scouts. Dit gebeurde afgelopen weekend tijdens de jaarlijkse Jotari (Jamboree On The Air en Jamboree On The Internet). De welpen Jip Kuijpers (10), Renske van Esch (10), Noortje van de Heijden (8) én Madelief Bergmans (7) vertellen wat daar zo tof aan is.

De Jotari, wat is dat precies? Jip: ,,We maken het hele weekend live radioprogramma's en filmpjes en chatten met mensen van andere scoutingverenigingen in Nederland en andere landen. Heel veel verenigingen, overal ter wereld, doen mee." Renske: ,,Ik heb al gechat, maar ik moest heel lang wachten want de stroom viel uit. Er zijn hier ook heel veel computers, misschien komt het daardoor."

Wat is er zo leuk aan de Jotari? Noortje: ,,We mogen allemaal blijven slapen en zijn met alle leden van de scouting bij elkaar." Renske: ,,Dat zijn er bij elkaar bijna driehonderd. Normaal gesproken gaan we alleen op kamp met onze eigen groep." Madelief: ,,Ik vind het gaaf om te chatten. Ik heb het al gedaan met iemand uit Nederland vandaag. Maar ik weet niet meer met wie."

Als je mag chatten met iemand uit een ander land, waar zou je dan voor kiezen? Noortje: ,,Met iemand uit Amerika, want daar woont de oom van mijn oma." Jip: ,,Ik zou graag chatten met iemand uit België of Engeland. Ik ben best goed in de Engelse taal, dus ik kan me dan prima verstaanbaar maken, denk ik. Of met iemand uit Duitsland, daar ben ik op vakantie geweest."

Wat zou je vragen aan iemand uit een ander land? Madelief: ,,Ik wil wel weten wat de kinderen daar doen op de scouting. Daar ben ik best benieuwd naar." Noortje: ,,Ik zou vragen of het meisje of de jongen met wie ik praat vaak met mensen uit andere landen chat." Jip: ,,Ik zou als eerste vragen waar iemand woont en hoe hij of zij heet. Daarna zie ik wel verder. Al hoorde ik anderen de hele tijd praten over verkering…"

FOTO LINKS: Van links naar rechts staan de welpen Madelief, Renske, Jip en Noortje van Scouting Boxtel. (Foto: Linda van de Wiel).