Het is altijd handig om Brabants Centrum tijdens de Durpskwis Liemt bij de hand te hebben. Wellicht is het nog handiger om de journalist erbij te hebben die veel van de artikelen over Liempde ook schrijft... (Foto: Albert Stolwijk).
Het is altijd handig om Brabants Centrum tijdens de Durpskwis Liemt bij de hand te hebben. Wellicht is het nog handiger om de journalist erbij te hebben die veel van de artikelen over Liempde ook schrijft... (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

ALS NIEUWE INWONER DEBUTEREN TIJDENS DE DURPSKWIS LIEMT

'Meteen je inburgering in Liempde'

COLUMN PÅL JANSEN

,,Zin om vrijdag 2 november met ons mee te doen met de Durpskwis Liemt?", vroeg Claartje Zijlstra-Didde - je weet wel, van die schaatsbaan - mij deze week. Hartstikke leuk natuurlijk. ,,Dan moet je om 19.00 uur bij ons zijn. Meteen inburgering in Liempde."

Enkele weken geleden verhuisde ik vanuit mijn woonplaats Veghel naar Liempde. Hoewel ik mezelf voorhield hier niet over te schrijven, blijkt werk van privé scheiden schier onmogelijk in dit dorp, al helemaal als verslaggever.

Rijdend door het dorp, waar ik toen net een dag woonde, werd mij vanaf de stoep gesommeerd om mijn auto stil te zetten. Nadat ik mijn raampje open had gedraaid, zei een Liempdenaar: ,,Pål, een paar weken terug hadden we het toch over de watergoot voor mijn deur? Ik zou een briefje insturen. Hier heb je 'm", en hij wierp zijn schrijven op de passagiersstoel. Over 'ingezonden brief' gesproken...

Als journalist word ik regelmatig persoonlijk aangesproken: over een torenhaan, een archeologisch onderzoek, een 'gouwen krentenbolleke'... Of een ingezonden brief. Het is de charme van Liempde. Sommige journalisten van andere media vinden dat ze niet moeten schrijven over hun eigen dorp. Met het oog op rust en privacy valt daar wel iets voor te zeggen.

Voor mij is het een reden geweest om juist naar Liempde te verhuizen: waar krijg je als journalist nog de ruimte om de verhalen letterlijk van de straat te plukken? Nou, bij Brabants Centrum dus, dankzij leden en adverteerders uiteraard (even wat ongegeneerde reclame: blijf dus ons krantje kopen als je dit wilt blijven steunen).

Trek me dus gerust aan m'n vestje. Wellicht al tijdens de Liempdse Durpskwis. Voor wie het nog niet weet: het is alweer de lustrumeditie van deze dorpsquiz, georganiseerd door buurtvereniging Klein Hoekje Nieuwe Wijk. Die gaat 2 november van start om 19.00 uur. Wellicht tot sprekens: voor een goed verhaal ben ik altijd te porren.