Afbeelding
Foto: Linda van de Wiel

CAMPING D'N OORSPRONG LOOPT VOL MET VLEESLIEFHEBBERS

Spelen met vuur tijdens bbq-weekend

LINDA VAN DE WIEL

Vuurschalen, smokers en barbecues. Camping Den Oorsprong in Boxtel stond er vol mee afgelopen weekend. Ongeveer honderdvijftig barbecuefanaten zochten elkaar op om de lekkerste gerechten te bereiden. Op kolen, want gas en magnetrons zijn traditioneel verboden tijdens het door het barbecueforum georganiseerde treffen.

,,Wat is er mooier dan elkaar te ontmoeten, te verbroederen, lekkere dingen te maken en daarover in gesprek te gaan?" Voor organisator Karel Verhoeven (56) zijn de barbecueweekenden het summum van geluk. ,,Dat is ook het doel van dit samenzijn. We bevragen elkaar over bereidingswijzen en toevoegingen en tillen het barbecueën zo op een hoger plan."

De uit Eindhoven afkomstige Verhoeven gaat dan ook graag in gesprek met andere barbecuefanaten in de tot festivalsfeer omgetoverde minicamping. ,,En we hebben een wedstrijd. Liefhebbers die meedoen, krijgen een zogenaamde 'mysterybox'. Hierin zitten vlees, vis of gevogelte, groenten en kruiden. Van de ingrediënten maken deelnemers hun eigen creatie. De maker van de lekkerste creatie wint een, jawel, barbecue", lacht de organisator. ,,Natuurlijk zit ik in de jury."

NACHTELIJKE SNACK

Christian Tholen (41) is een van de mededingers. Samen met teamgenoten Erik Manders en Gemma van Aken vormt de Boxtelaar 'Bad to the Bone'. ,,Wij zijn ware liefhebbers en als team doen wij regelmatig mee aan culinaire barbecuewedstrijden", legt hij uit. ,,Wat me aanspreekt aan deze vorm van kokkerellen, is dat je terug gaat naar de basis van het koken. Er is zoveel mogelijk met bijvoorbeeld een vuurschaal en een goulashketel. Ook is vuur erg onvoorspelbaar; opletten is belangrijk. Ik houd ervan. En verder is dit jaarlijkse treffen altijd gezellig. Iedereen maakt wat lekkers en deelt zijn hapjes rond. Om 21.00 uur zit iedereen helemaal vol. Al wordt er rond middernacht nog een snack gemaakt..."

Marcel Peters (56) uit Sint Anthonis legt intussen zestien kilo rundvlees op zijn barbecue. ,,De stukken vlees die rood gegeten kunnen worden, zitten aan de binnenkant, het vlees dat moet sudderen, zit aan de buitenkant", aldus Peters. ,,De warmte van het vuur trekt langzaam naar binnen. Het duurt een uur of zes en dan is alles klaar. Het voordeel van langzaam garen, is dat de weefsels straks zacht zijn. Dat wordt smullen. Maar wat ik het allerleukste vind van dit weekend? Spelen met vuur natuurlijk."

GROTE FOTO BOVEN: Op camping Den Oorsprong zochten 150 barbecuefanaten elkaar op om te barbecueën.

KLEINE FOTO ONDER: Van links naar rechts: Boxtelaar Christian Tholen vormt met Gemma van Aken en Erik Manders het barbecuetrio Bad to the Bone. (Foto's: Linda van de Wiel).


Creatievelingen bijeen in De Rots

Het Boxtelse gemeenschapshuis De Rots aan de Nieuwe Nieuwstraat vulde zich zondag met uiteenlopende creatievelingen.

Tijdens de hobby- en creabeurs, die werd gehouden in samenwerking met 't Keramiekhuysje uit Vught, konden bezoekers diverse materialen uitproberen. Ook waren tal van leuke cadeautjes te koop, uiteenlopend van keramiek tot sieraden, maar ook deze speciale kerstballen. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding
Afbeelding