Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

8.000 bloembollen en planten op veld

Natuurbeleving krijgt impuls in Boxtel-Oost

LINDA VAN DE WIEL

Ze waren druk in de weer, de tien vrijwilligers die zaterdag hun weg richting Boxtel-Oost wisten te vinden. Onder hen wethouder Peter van de Wiel die met het zweet op de rug de handen uit de mouwen stak. Het tiental plantte 3.200 bloembollen op het nu nog lege grasveld aan de Robert Schumanlaan. Deze activiteit is de opmaat voor het planten van liefst 8.000 bloembollen en fruitplanten met als doel de biodiversiteit in Oost te bevorderen en de natuurbeleving een impuls te geven.

Het idee van het project komt van Landschap Natuur en Milieu Haaren en Het Groene Woud. Duurzaamheidsdenker Jan Juffermans licht toe: ,,De biodiversiteit is flink achteruitgegaan. Insecten zoals bijen, vogels en vlinders vinden steeds moeilijker voedsel." Onderzoek in opdracht van Natuurmonumenten door wetenschappers van Radboud Universiteit en het Kenniscentrum Insecten wees uit dat 54 tot 72 procent van de insecten in natuurgebieden in 22 jaar verdween. Daarom worden de bollen en planten gefinancierd door Het Groene Woud, de gemeente Boxtel en Wijkorgaan Boxtel-Oost. Ook de coördinerende werkgroepen Transitie Boxtel en Eetbaar Boxtel betalen mee.

De bloeiende bollen zorgen voor voedsel voor insecten, bijen en hommels in het vroege voorjaar. Het stuifmeel vormt dan de basis voor de opbouw van hele bijen- en hommelvolken. Op deze manier vermenigvuldigen insecten zich in rap tempo. Juffermans: ,,Vrijwilligers van dertien organisaties in Boxtel-Oost zoals scholen, De Rots en de moskee planten elk twee- tot zeshonderd bloembollen."

VERGROENEN

Een van de vrijwilligers die zich meldde, is Lieke Schellekens: ,,Ik heb me aangemeld om meer biodiversiteit op het saaie grasveld voor onze voordeur te krijgen. Het is goed voor het milieu en ziet er gezelliger uit. Daarnaast vormen de bollen een natuurlijke grens met de drukke weg langs ons huis." Zij is ook actief op basisschool De Hobbendonken. ,,Als ouder ben ik betrokken bij het vergroenen van het schoolplein. We hebben ook daar bloembollen geplant, plaatsten hekjes én deden mee aan operatie Steenbreek door stoeptegels te verwijderen en groen te plaatsen." Naast de bloembollen gaan bewoners op acht plaatsen in Oost fruitbomen en –struiken op gemeentegrond plaatsen. Ze onderhouden het groen zelf.

FOTO ONDER: Wethouder Peter van de Wiel plant met vrijwilligers bloembollen in Boxtel-Oost. (Foto: Gerard Schalkx).