Overlast door vliegverkeer?

Dat de gemeente Boxtel zich actiever moet gaan bemoeien met het vliegverkeer vanuit en naar Eindhoven Airport gaat nogal ver. Laat de gemeente zich vooral bezighouden met het oplossen van eigen lokale problemen. Een gemeente als Son en Breugel en dorp Wintelre zouden eerder recht van spreken hebben. Bij mij komt er zo nu en dan een vliegtuig over gevlogen. Mooi om te zien, met een blauwe lucht als achtergrond. Het stoort mij nauwelijks. Soms komen er ook militaire vliegtuigen over. Maar deze oefenen om onze veiligheid te borgen.

De SP noemt exacte aantallen passagiers en vliegbewegingen. Over de klachten die binnenkomen bij de lokale SP is men vaag. Men spreekt van 'steeds zwaardere belastingen' en 'steeds meer klachten'. Exacte aantallen en namen van klacht-indieners worden niet genoemd. Wat moet ik daarmee? Is 100 klachten op zo'n 29.000 vliegbewegingen veel of weinig? U mag het zeggen. Ik kan het komend jaar voor het eerst vanuit Eindhoven Airport naar mijn jaarlijkse vakantiebestemming Egypte vliegen.

Dat wil zeggen dat zo'n 250 medepassagiers, vanuit Brabant, niet naar Amsterdam of Düsseldorf hoeven te reizen met eigen auto's. Een flinke besparing van de luchtvervuiling (exacte cijfers kan ik niet noemen). Ik heb ook een aantal mensen gevraagd naar hun mening. Exacte cijfers kan ik ook hier niet noemen, maar veruit de meerderheid heeft géén probleem met Eindhoven Airport.

Fijn dat we vaker in Eindhoven kunnen opstappen en zodoende ook de luchtvervuiling tegen gaan!

        JAN KUPPENS


30 kilometer

Op vele plaatsen in en om Boxtel worden de laatste tijd verkeersborden geplaatst die aangeven dat men een 30 kilometer-zone binnenrijdt. Dit is natuurlijk een goed besluit, mits deze aanbevolen snelheid ook wordt aangehouden. Maar dat er niet altijd goed wordt nagedacht over wáár men het bord plaatst, blijkt wel op de kruising Molenwijkseweg/Halderheiweg in Boxtel. Daar zijn ook dergelijke borden geplaatst, maar of dit goed overwogen is, betwijfel ik.

Het rechterbord is geplaatst achter een enorme boom die bijna dezelfde diameter heeft als de breedte van het geplaatste bord. Een automobilist ziet het bord binnen een afstand van negen meter mits hij niet naar links kijkt. Een bestuurder van een scooter ziet dit pas op ongeveer twee meter. Was het een maandagochtendklusje waar niet goed over nagedacht is?

        MARTIN VAN TILLAART


Kardinaal Eijk

Met zijn optreden hakt kardinaal Wim Eijk met een bijl aan de wortel van het katholicisme in Nederland. Zijn opstelling, dat wie het niet met zijn leerstellingen eens is, de kerk maar moet verlaten, zorgt inderdaad voor leegloop. Onlangs nog van Klaas Dijkhoff van de VVD. Tegelijkertijd veroorlooft Eijk zich openlijke kritiek op de paus, maar dat is voor hem geen reden om zelf op te stappen. De maat waarmee hij gelovigen meet, is kennelijk niet op hemzelf van toepassing.

Maar er is meer. Met zijn publieke schrobbering van Klaas Dijkhoff mengt Eijk zich in een politiek debat, waarvan hij verre zou dienen te blijven. Scheiding van kerk en staat, nietwaar. Geen wonder dat Dijkhoff zich in zijn wiek geschoten voelt. U jaagt de mensen weg, is zijn stelling en dat is voor hem reden de kerk ook maar vaarwel te zeggen. Dijkhoff zet zich in voor de publieke zaak en Eijk heeft zich niet te bemoeien met de politieke overtuiging, van waaruit hij dat doet.

Maar er is meer. De schandalen rond seksueel misbruik, die de katholieke kerk alsmaar blijven teisteren, zou de clerus tot bescheidenheid moeten manen en juist bescheidenheid is wel de laatste eigenschap die ik Eijk zou willen toedichten. In de open brief van Dijkhoff aan Eijk proef ik de opstelling, dat Eijk niet het recht heeft om hem de maat te meten.

Als we dit naar de clerus verbreden en als er een sfeer ontstaat, waarin de verkondiging van het geloof als zodanig op de tocht komt te staan, dan is dat ernstig. 'Onze lieve heer heeft niet altijd het beste grondpersoneel', hoorde ik ooit een pater zeggen. Als dat zo is, dan wordt het tijd dat dat grondpersoneel bij zichzelf te rade gaat, alvorens de geheven vinger te heffen.

        GUI VAN HOOIJDONK