Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

CELESTE CANAAN NAAR BOLIVIA MET JRL

Auto's wassen voor een reis naar Cochabamba

MARIËLLE WIJFFELAARS

Als je dertien jaar bent en daardoor nog niet mag werken, hoe zamel je dan geld in voor een reis naar Bolivia? Celeste Canaan (13) uit Boxtel bedacht een oplossing. De leerling van het Jacob-Roelandslyceum opende zaterdag een heuse carwash op de parkeerplaats van restaurant De Oude Ketting.

Het is inmiddels traditie. Elk jaar gaan leerlingen van het Jacob-Roelandslyceum met twee docenten naar Cochabamba. De Boxtelse school zet zich al jaren in voor kinderen in de Boliviaanse stad. Jaarlijks wordt geld ingezameld voor plaatselijke goede doelen. Jaarlijks reist bovendien een groep leerlingen om gastlessen te geven en te helpen bij projecten.

Celeste meldde zich ook aan en werd uitgekozen om met elf andere leerlingen mee te gaan naar Zuid-Amerika. Wel moeten de scholieren zelf 1.500 euro bij elkaar sprokkelen om de reis te betalen. ,,Ik ben nog erg jong, dus een baantje vinden, lukt dan niet", vertelde Celeste. ,,Toen bedacht ik om auto's te wassen. Ik ga langs de deuren en biedt de bewoners aan om hun auto te poetsen. Maar een carwash is natuurlijk nóg handiger."

Op het terrein van De Oude Ketting richtte Celeste zaterdag haar carwash in. Een doos vol schoonmaakmiddelen, doekjes en snoep voor de kinderen werden op een grote tafel uitgestald. ,,Het bedrijf Eco Green Auto Clean heeft de schoonmaakspullen gesponsord", zei de Boxtelse tiener vol trots. ,,Het zijn duurzame middelen en je hebt geen water nodig. Dat is ideaal om veel auto's te wassen."

Mensen konden zich vooraf aanmelden, maar ook spontaan langskomen om hun voertuig te laten poetsen. Celeste: ,,Er zijn ook al veel mensen geweest die hebben gedoneerd, hartstikke fijn!" Op vakantie in Griekenland maakte zij al reclame voor haar reis. ,,Ook hebben we toen een website gemaakt voor mijn carwash. Als mensen vandaag niet kunnen komen, kan ik ook altijd een keer aan huis komen."

De Boxtelse heeft veel zin in de reis, maar vindt het ook spannend. ,,Ik ben vooral erg benieuwd. Ik denk dat we veel moeilijke dingen zullen zien, maar uiteindelijk is de reis leerzaam en kan ik later ook veel aan deze ervaring hebben. Ik wil orthodontist worden én vrijwilligerswerk blijven doen. Het liefst in het buitenland, want ik vind het oneerlijk dat mensen het daar minder goed hebben dan wij."

Celeste steunen kan via whydonate.nl/fundraising/celeste-op-reis/nl.

FOTO BOVEN: Celeste Canaan (links) wast auto's op de parkeerplaats van De Oude Ketting. (Foto: Gerard Schalkx).