Afbeelding
Foto:

14 kandidaten dingen naar Cultuurprijs

Een jury onder voorzitterschap van oud-burgemeester Jan van Homelen heeft bepaald wie de Jonkers-van der Velden Cultuurprijs 2018 ontvangt. Er werden veertien personen en/of organisaties aangedragen. Vrijdagavond 2 november wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Boxtelse raadzaal.

De cultuurprijs werd in 2012 ingesteld en een jaar later voor het eerst uitgereikt. Evenementenstichting Boxtel Vooruit en Theo van den Aker - voormalig directeur/hoofdredacteur van Brabants Centrum - ontvingen de prijs in 2013 voor hun betrokkenheid bij reus Jas de Keistamper. Elke vijf jaar wordt de prijs, een initiatief van Ton en Ine Jonkers- van der Velden, uitgereikt aan een persoon of organisatie die veel betekent voor de Boxtelse cultuur. Eerder dit jaar konden inwoners van Boxtel zichzelf of een ander aanmelden. De winnaar ontvangt 2.500 euro, te besteden aan een cultureel of cultuurhistorisch project en een oorkonde.

Belangstellenden zijn welkom de prijsuitreiking bij te wonen die om 20.00 uur van start gaat. Zij kunnen zich tot maandag 29 oktober aanmelden via e-mail: cultuurprijsboxtel@gmail.com. Het gemeentehuis aan de Dr. Van Helvoortstraat is vanaf 19.15 uur geopend.


De Vriend boeit volop met taal van muziek

De keuze van cultureel genootschap Ars Vivendi om oud-Boxtelaar Jan Willem de Vriend (55) uit te nodigen voor een lezing over de taal van muziek was een schot in de roos. Een volle protestantse kerk hing aan de lippen van de bevlogen dirigent.

De Vriend heeft naam gemaakt als kenner van de oude muziek en trok jarenlang de wereld rond met zijn vermaarde gezelschap Combattimento Consort Amsterdam. Tegenwoordig is hij een veelgevraagd dirigent bij tal van internationale symfonieorkesten. Maar graag maakt hij tussendoor ook tijd vrij voor lezingen als die in zijn vroegere woonplaats, vertelde De Vriend.

Hij voerde zijn toehoorders mee langs de ontwikkeling van de muziek door de eeuwen heen: van het gregoriaans naar Le Sacre du Printemps van Strawinkski. En bij alle voorbeelden die hij liet horen, vertelde hij smeuiig hoe muziek werd gebruikt om mensen te beïnvloeden. Zoals Johann Strauss junior, die met zijn wereldberoemd geworden Radetzky-marsch een burgeroorlog in het 19e-eeuwse Wenen zou hebben bezworen.

FOTO ONDER: Maestro Jan Willem de Vriend hield een gloedvol betoog voor het gehoor van cultureel genootschap Ars Vivendi. (Foto: Henk van Weert).