MuBo verzorgt rondleiding door Boxtelse historie

Museum Boxtel (MuBo) is dit jaar gestart met rondleidingen over de geschiedenis van Boxtel. Op een aantal vaste dagen verzorgen Ben Ophof, Joop Schuller en Willem Wittenberg een rondleiding waarbij bezoekers van alles te weten komen over de Boxtelse historie. Zaterdag 27 oktober om 14.00 uur staat de volgende editie op het programma.

De rondleidingen zijn inhoudelijk gebaseerd op de canon van Boxtel die door MuBo werd ontwikkeld. De canon vertelt de geschiedenis van Boxtel vanaf de prehistorie tot heden aan de hand van 49 vensters en thema's. Hiermee komen de belangrijkste gebeurtenissen, personen, kunstwerken en voorwerpen in Boxtel aan bod.

DRIE RONDLEIDINGEN

Deelnemers kunnen zaterdag kiezen uit drie verschillende rondleidingen. Zo is er een tocht binnen het museum waarbij de gids tien van de 49 vensters van de canon laat zien en erover vertelt. De groepsrondleiding richt zich op onderwerpen die door deelnemers worden aangedragen. Ook is er een rondleiding die deels buiten MuBo plaatsvindt met aandacht voor historisch erfgoed zoals de voormalig Heilig Hartkerk, klooster Sint-Ursula en de Angelaschool.

De rondleidingen starten in de ontvangstruimte van MuBo. De kosten bedragen vijf euro, aanmelden kan via e-mailadres info@muboboxtel.nl of telefonisch bij Willem van Vossen: 06-16 04 18 98. Op zaterdag 24 november staat de laatste rondleiding van 2018 op het programma.


Lezing over de historie van Boxtelse redoutes

Boxtelaar Ruud van Nooijen geeft zondag 28 oktober een lezing over de ligging, rol en betekenis van redoutes. In Museum Boxtel (MuBo) vertelt Van Nooijen meer over de veldversterkingen die in 1839 in Boxtel zijn aangelegd als onderdeel van een verdedigingslinie tegen de Belgen.

Redoutes zijn kleine forten bestaande uit aarden wallen met een gracht. Hierachter konden soldaten zich verschuilen met een geweer en kanon. Van Nooijen laat zien waar de redoutes in Boxtel hebben gelegen en vertelt meer over de politieke en militaire achtergronden. Ook is er aandacht voor de redenen waarom de redoutes werden aangelegd en uiteindelijk niet werden gebruikt.

De lezing door Van Nooijen start zondag om 11.15 uur, bezoekers zijn vanaf 10.45 uur welkom. De entree bedraagt vijf euro voor volwassenen en twee euro voor kinderen vanaf twaalf jaar. Aanmelden kan via e-mailadres info@muboboxtel.nl.


Kindercollege: striptekenen met Ralph Dikmans

Bibliotheek Boxtel houdt zaterdag 10 november weer een kindercollege aan de Burgakker. Dit keer krijgen bezoekers tussen de 8 en 12 jaar een masterclass van de Boxtelse striptekenaar Ralph Dikmans.

Hij vertelt in het college dat een uur duurt over het maken van strips en geeft tips en trucs om zelfgemaakte tekeningen te verbeteren. Dikmans is bekend van zijn Boxtelse superheld Anders-man, waarvan inmiddels vier albums verschenen zijn. In de bijeenkomst geeft hij ook aan hoe hij tot een verhaal komt en hoe hij zijn personages tot leven brengt en emoties meegeeft.

AANMELDEN

Bezoekers hoeven niet goed te kunnen tekenen, maar het wel heel leuk vinden. De les duurt van 14.00 tot 15.00 uur. Kaarten voor het kindercollege kosten 2,50 euro voor bibliotheekleden en vijf euro voor niet-leden en zijn verkrijgbaar via www.bibliotheekdenbosch.nl.