Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

OPDELEN GEMEENTE HAAREN: OOK VERENIGINGEN STOPPEN

'Moeten niet krampachtig doorgaan'

De LNMH, de natuur- en milieuvereniging in de gemeente Haaren, heft zichzelf per 1 januari 2021 op. Dat is het moment dat ook de gemeente Haaren ophoudt te bestaan. De vier dorpen Esch, Biezenmortel, Haaren en Helvoirt gaan dan ieder bij een andere gemeente horen. De SKOH, de stichting waaronder vier basisscholen in de gemeente vallen, waaronder de Essche Sint-Willibrordusschool, blijft juist bij elkaar. Maar de SKOH is eerder uitzondering dan regel. Meerdere Haarense samenwerkingsverbanden stoppen.

CARRY DIRKX

,,We vinden het logisch onszelf op te heffen", zegt Hanneke Schuurmans, secretaris van natuurvereniging LNMH en inwoonster van Esch. ,,Het zou krampachtig zijn een stichting in stand te houden voor vier kleine dorpen, die straks allemaal bij een andere gemeente horen. Ook praktisch onhandig, bijvoorbeeld bij het aanvragen van subsidie. We vinden het beter als de verschillende dorpen straks aansluiten bij grotere verbanden, zoals de inwoners uit Esch bij Natuurwerkgroep Boxtel. Tenslotte dienen alle natuurverenigingen hetzelfde doel: aandacht voor natuur, landschap en milieu." Toch: jezelf opheffen is niet leuk, zegt Schuurmans. ,,Maar je moet ook niet blijven voortbestaan enkel 'omdat je zo'n leuke club bent'. En we kunnen terugkijken op een hele goede tijd." Overigens blijft de LNMH tot de opsplitsing actief. Sterker nog: mensen met goede, groene ideeën voor een van de vier dorpen zijn welkom die te melden bij de LNMH.

LOKALE OMROEP

De Lokale omroep Haaren (LoHa) trekt eveneens de stekker eruit. Esschenaar Christ Pijnenburg, boegbeeld van de omroep: ,,Op dit moment ligt er een aanvraag voor de zendmachtiging voor de komende vijf jaar. We gaan door tot de opsplitsing, maar daarna is er geen LoHa meer. Simpelweg omdat er geen gemeente Haaren meer is met een zendmachtiging." LoHa komt voort uit LoEsch, de lokale omroep Esch. Volgens Pijnenburg is het onduidelijk wat daarmee gebeurt. ,,Dat is afhankelijk van wat de vrijwilligers in het dorp willen. Misschien komt er een digitaal vervolg, of iets anders. Daarover zullen we dan in overleg moeten gaan met Omroep Dommelland, de Boxtelse omroep."

OUDEREN

Ook de KBO's, de ouderenbonden, blijven niet bij elkaar. ,,We zijn nu onderdeel van de kring Haaren", zegt Ad van Exsel, voorzitter van de KBO Esch. ,,Maar na de opsplitsing horen we bij de kring Boxtel. We zijn nog niet aan het voorsorteren op die toekomst, maar hebben wel al contact met ouderenbond van Boxtel." Een succesvolle gezamenlijke Haarense KBO-activiteit is de 'Vier kernen-wandeling' op donderdag, iedere week vanuit een van de vier Haarense dorpen. ,,Jammer als dat weg zou vallen", zegt Van Exsel. ,,Maar het zou best kunnen dat het blijft bestaan, eventueel onder een andere vlag. Daar hebben we het echter nog niet over gehad."

NIET VERSNIPPEREN

Een ander geluid komt vanuit SKOH, de stichting voor de basisscholen in de vier dorpen van de gemeente Haaren, waaronder de Essche Sint-Willibrordusschool. ,,Wij zijn een heel krachtige stichting geworden. Die wilden we graag behouden", zegt Marleen Huisman, bestuurder van SKOH. Twee jaar geleden startte de stichting met een traject voor de toekomst, omdat er een noodzaak was om groter te worden. ,,We hebben toen de vraag opgeworpen: gaan we mee in de gemeentelijke herindeling? Maar we waren het er snel over eens: we wilden het liefst bij elkaar blijven. En eerst de mogelijkheid tot samenwerken met een andere stichting zoeken."

Dat laatste is gelukt: met Skipos, waar acht scholen uit de gemeente Sint-Michielsgestel onder vallen, wordt een fusie onderzocht die er hoogstwaarschijnlijk gaat komen. Dat de stichting straks met vier of vijf gemeenten te maken heeft, maakt volgens Huisman 'niet zoveel uit'. ,,We zijn vooral blij dat het gelukt is samen te blijven. Nu kunnen we versterken in plaats van versnipperen. Dat laatste hadden we zonde gevonden."

FOTO BOVEN: De MoEschtuin aan de Witvensedijk in Esch is een voorbeeld van een project dat mede vorm heeft gekregen door de LNMH. Het terrein werd in 2014 omgebouwd tot een tuin waar vrijwilligers groente, fruit en bloemen kweekten. Ook een bijenvolk volgde snel. (Archieffoto: Albert Stolwijk).


Het verschil in communiceren van mensen en vogels

Bart Gras houdt hedenavond, donderdag 25 oktober een lezing voor Natuurwerkgroep Liempde over de communicatie van vogels...

Gras is actief binnen de Vogelwerkgroep Uden. Tijdens zijn lezing beschrijft hij hoe mensen geluiden ervaren en hoe anderen daar weer op reageren. Vervolgens komen de vogels aan bod. Duidelijk wordt hoe zij met het maken van geluiden hun territorium afbakenen en daarmee op zoek gaan naar een partner. De activiteit is in café 't Groene Woud aan de Kasterensestraat 23 in Liempde. Deze start om 20.00 uur. Toegang is gratis.

Schoolreünie voor alumni Heerbeeck en Kempenhorst

De scholen voor voortgezet onderwijs in Best en Oirschot bestaan een halve eeuw. Zowel het Heerbeeck College in Best als het Kempenhorst College in Oirschot viert het jubileum met een reünie voor oud-leerlingen en -medewerkers.

Ook uit deze regio hebben tal van jongeren door de jaren heen voortgezet onderwijs gevolgd op beide scholen. De reünie in Best wordt gehouden op zaterdag 27 oktober, die in Oirschot een week later: zaterdag 3 november. Aanmelden via de websites: www.heerbeeck.nl/jubileum en www.kempenhorst.nl/jubileum.