Aanvullingen op artikelen over bloembollen

'Inwoners Boxtel-Oost planten achtduizend bloembollen' en 'Wijkbewoners openen hotel voor bijen' zoals beschreven in het Brabants Centrum van 18 oktober. In deze zeer lezenswaardige stukjes wordt gemeld dat bloembollen geplant worden ter verbetering van de biodiversiteit of wel verbetering van het voedselaanbod van onze bestuivende insecten.

Dit zijn onder andere: Allerlei soorten vlinders, hommels en bijen. Bij de bijen denken we aan honingbijen en solitaire, oftewel niet in een kolonie levende bijen. Voor de laatste soort werd een mooi hotel neergezet.

Belangrijk voor deze insecten is dat hun voedsel gezond is. Dit is ook de reden dat gekozen werd voor bloembollen die zonder chemie geteeld werden, oftewel biologische bollen.

Helaas is het nog zo dat in bloembollen uit de gangbare teelt residuen van bestrijdingsmiddel voorkomen die ook schadelijk zijn voor bestuivende insecten. Te denken valt aan schimmelwerende middelen, maar belangrijker is het voorkomen van systemische bestrijdingsmiddelen. De laatste soort maakt de gehele plant giftig, dus ook het stuifmeel en de nectar die door de bijen worden gegeten.

Dit is ook de reden dat een aantal van deze giffen van de soort neonicotinoiden door de Europese Unie voor een aantal teelten in de ban is gedaan. Helaas nog niet in de bollenteelt. In Frankrijk is er wel een volledig verbod.

Daarom hebben we gekozen om biologische bollen te kopen en in dit geval bij een bedrijf dat gegarandeerd chemievrije bollen heeft, namelijk de webshop: www,bloembollenvoorbijen.nl. Dit is een initiatief van imkers, om te zorgen dat hun bijen goed voedsel kunnen vinden door het aanbieden van chemievrije bloembollen. Andere insecten mogen hier natuurlijk ook van smullen.

Dus, voelt u zich aangesproken en wilt u iets betekenen voor bestuivende insecten: u kent nu de reden en weet de weg.

        HAN GOOSSENS

Naschrift redactie: Goossens is imker en kleinzoon van een bollenteler. In samenwerking met Transitie Boxtel en Eetbaar Boxtel was hij verantwoordelijk voor de aanschaf van de bloembollen nadat in overleg unaniem gekozen werd voor een biologische variant. De redactie bedankt hem voor zijn toevoeging.


Meewerkend
Boxtel? (2)

Wethouder Herman van Wanrooij gaf deze week een reactie op de ingezonden brief die vorige week in deze krant stond over de belofte rondom een parkeerterrein bij sportpark Molenwijk.

,,Twee jaar geleden was het mogelijk om met vrijgekomen materialen het parkeerterrein in te richten. We zijn het tijdens de betreffende bijeenkomst op het gemeentehuis uiteindelijk echter niet eens geworden over de condities zoals we het in wilden richten", geeft Van Wanrooij aan. ,,Daarmee ging de mogelijkheid voorbij. De eerste helft van 2019 beginnen we met de herinrichting van de Molenwijkseweg, materialen die we daarvan over hebben kunnen we dan alsnog gebruiken."


Weinig klachten over vliegverkeer

Bij de gemeente Boxtel komen vrijwel geen klachten binnen met betrekking tot overlast van vliegtuigen boven de dorpen. Dit jaar is er pas één keer melding gemaakt van geluidsoverlast. Dat stelt het college in haar antwoord op vragen van de SP-fractie over het toenemend vliegverkeer.

Klachten over het vliegverkeer worden door de gemeente doorgezet naar de website www.samenopdehoogte.nl. Deze worden direct gekoppeld aan de vliegbeweging die op dat moment plaatsvond. Daarnaast worden meldingen besproken binnen een commissie. ,,Daar kunnen alleen gemeenten en inwoners zitting in hebben die gelegen zijn in een cirkel rond de luchthaven. De gemeente Boxtel valt hier buiten", aldus het college.

Inmiddels is er een proef gestart die monitoring in de toekomst moet verbeteren. Het college geeft aan dat daarbij nog besloten wordt of Boxtel daarbij aan kan sluiten. Pas daarna kan het college hier meer duidelijk over geven.