Afbeelding
Foto: Onbekend

LEZING DOOR HISTORICUS PETER VAN DE WIEL

Boekje open over oude boerenleven Liempde

Historicus Peter van de Wiel, tevens wethouder van de gemeente Boxtel, draagt maandag 29 oktober voor uit zijn boek 'Het Boerenleven in Liempde in de twintigste eeuw'. Dat beschrijft diverse ontwikkelingen over het leven in en om de boerderij.

Rond 1900 waren er in het dorp ruim tweehonderd kleine gemengde boerenbedrijven. De eeuw die daarop volgde, stond in het teken van professionalisering: gezamenlijk inkopen, betere afzetkanalen, meer kennis én kapitaal droegen daar onder meer aan bij.

De Liempdse historicus schreef zijn boek in 1999 en verhaalt daarin onder meer over de oprichting van de coöperatieve Boerenbond, de Boerinnenbond, de Katholieke Plattelands Jongeren (KPJ) en andere gebeurtenissen rond het boerenleven in Liempde.

SCHAALVERGROTING

De lezing schetst de ontwikkelingen in de landbouw door de naoorlogse schaalvergroting, de specialisatie in melkvee-, varkens- en tuinbouwbedrijven, de ruilverkaveling en de veranderingen in het denken over landbouw en milieu. De lezing vindt plaats in bezoekerscentrum D'n Liempdsen Herd aan de Barrierweg en begint om 19.00 uur. De toegang is gratis.

EXPOSITIE

In navolging van de lezing houdt heemkundestichting Kèk Liemt zaterdag 17 en zondag 18 november een expositie in D'n Liempdsen Herd. Belangstellenden kunnen de tentoonstelling tussen 11.00 en 16.00 uur gratis bezoeken. Er zijn voornamelijk gebruiksvoorwerpen van de landbouw van toen te zien, maar ook notulen- en kasboeken, prijzen en veel foto's.

OP DE FOTO: Leden van de Boerenbond verlaten de Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde. Datum en fotograaf zijn onbekend.


Sint-Theresiakerk
Lennisheuvel

ZATERDAG 19.00 eucharistieviering met zang door het Sint-Theresiakoor. Intenties voor Jos en Drika v.d. Loo-Versteden (verj. moeder/fam. Versteden); Ties Witlox (mgd); Harry en Miet v. Kempen (verj. moeder); Jan Bol (jgt).

MEDEDELINGEN

* Doopsel. Zondag worden Imke Greunsven (12.00) en Rosa Voermans (13.00) gedoopt.

* Allerzielen. Vrijdag 2 november 19.00 Allerzielenviering voor de overledenen van afgelopen jaar met zang van Lencante. Aansluitend lichtjesprocessie naar het kerkhof en daarna de gravenzegening. Zondag 4 november 10.30 Allerheiligen- en Allerzielenviering met zang van het Sint-Theresiakoor. Aansluitend gravenzegening op het kerkhof.

* Misintenties. Intenties die vóór maandag 11.30 worden opgegeven, worden in Brabants Centrum gepubliceerd. Berichten die later binnenkomen, worden alleen in de viering afgelezen. De vergoeding à 12 euro kan in een gesloten envelop, met daarop de naam en de datum van de intentie, achter in de kerk of in De Uitwijk in de bus worden gedaan.

* Bereikbaarheid. Pastor: Harry van den Tillaart, tel. 63 34 90 of 06-45 68 25 31. Voorzitter (ad interim) contactgroep Sint-Theresiakerk Lennisheuvel: Chris Snik, tel. 06-38 61 62 71. Aandacht voor zieken: Riek Kurstjens, tel. 67 31 51 of Helma Rombouts, tel. 67 25 94. Misintentie bij pastor Van den Tillaart of Helma Rombouts. Afspraken over doop, huwelijk, jubileum en uitvaart met de pastor. De Uitwijk is op maandag open tussen 10.30 en 11.30. Dan staat de koffie klaar en kunnen misintenties opgegeven worden.

Sint-Willibrorduskerk
Esch

ZONDAG 10.00 eucharistieviering met zang van het gelegenheidskoor. Voorganger is pastoor Jacques Grubben. Tijdens de viering worden de overleden parochianen van het afgelopen jaar herdacht, aansluitend worden op het kerkhof de graven en urnen gezegend. Intenties voor Martien v .d. Zanden (mgd); Huub Smeijsters (jgt); An en Bertus v.d. Struijk; Wim v.d. Boogaart (mgd); Roland Timmermans; overl. ouders Vugts- v.d. Langenberg; Jos Verhoeven; voor de parochie.

MAANDAG 10.15 eucharistieviering in het Buitenhuis met zang door het Jozefkoor. Voorganger is emeritus pastoor Norbert Smulders.

MEDEDELINGEN

* Willibrordusviering. Zondag 4 november vieren we het feest van Sint-Willibrordus met een viering om 10.00 met medewerking van muziekvereniging Sint-Willibrordus, Sint-Willebrordusgilde en het gelegenheidskoor. Zaterdag 3 november is er geen viering.

* Misintenties. Achter in de kerk liggen enveloppen voor misintenties. Deze kunnen in de groene brievenbus met nummer 8 worden gedeponeerd. Telefonisch doorgeven kan ook via 60 15 65.

* Aandacht voor zieken. Een zieke huisgenoot? Aandacht van de Essche geloofsgemeenschap gewenst? Laat het even weten aan Nelly Schevers, tel. 60 16 22.

SINT-LAMBERTUSKERK
GEMONDE

ZATERDAG 18.30 eucharistieviering met gemengd koor. Voorganger is pastoor Joe. Intenties voor overl. ouders Van Grinsven- v.d. Pol en Rini v. Grinsven; Huub v. Rooij (geboortedag); Jan Geerts (mgd); Jo v.d. Leest; Mariet Geerts-Coppelmans; Nellie v.d. Bruggen- v.d. Oetelaar (Hakendover); ouders Den Otter-Merkx; Piet v.d. Akker.

DINSDAG 19.00 rozenhoedje en aansluitend vespers, liturgisch avondgebed.

DONDERDAG Allerheiligen, 19.00 eucharistieviering met gemengd koor. Intenties voor Mariet Groenendaal-Schepens (verj); Adrianus en Cornelia de Vroom-Pijnenborg.

VRIJDAG Allerzielen, 19.00 eucharistieviering met gemengd koor. Overledenen van het afgelopen jaar worden herdacht en de gedachteniskruisjes worden uitgereikt aan nabestaanden.

MEDEDELINGEN

* Doopsel. Zondag is om 15.00 de doopviering van Féline Lokin.

PROTESTANTSE GEMEENTE
BOXTEL

ZONDAG 10.00 kerkdienst met medewerking van de Cantorij en geleid door mw. ds. C. Terlouw uit Boxtel. Organist is Ko Suurmond. Voor de kinderen is er lange Paks, zij hebben hun eigen dienst in De Schakel.

MEDEDELINGEN

* Bereikbaarheid. Mw. ds. Corrie Terlouw is bereikbaar via telefoonnummers (0411) 67 15 13 of 06-10 69 05 69.

* Bijeenkomst ouderen. Morgen, vrijdag 26 oktober is er van 14.00 tot 16.30 een gezellige middag voor alle gemeenteleden van 70 jaar en ouder.

* Christelijke meditatie. Belangstellenden zijn zaterdag 3 november tussen 09.00 en 10.00 welkom in De Schakel voor de cursus christelijke meditatie. Aanmelden kan bij Corrie Terlouw via e-mailadres caterlouw@xs4all.nl.

* Taizéviering. Een interkerkelijke werkgroep uit de Heilig Hartparochie en de Protestantse Gemeente bereiden voor vrijdag 9 november 19.00 een Taizédienst voor. In De Schakel wordt de Schrift gelezen, gemediteerd, gezongen en gebeden.