Afbeelding
Foto: Peter de Koning

GERARD VAN MAASAKKERS TREEDT OP IN PODIUM BOXTEL

Nederlandstalige singer-songwriter vertolkt Brabants gekleurde liedjes

Als kind zong hij in het kerkkoortje en organiseerde hij thuis op de stoep 'songfestivals' voor de buurt. Zijn eerste liedje Hee Gaode Mee werd een groot succes en was de start voor een bloeiende carrière. Na Brabant volgde de rest van het land. Gerard van Maasakkers werd een begrip in de Nederlandse muziekwereld. In theatershow '40 Jaar Liedjes' kiest hij composities uit de dertien van zijn platen. Samen met Frank Cools (gitaar, ukelele en zang) en Mike Roelofs (toetsen en zang) zorgt hij donderdag 15 november in Podium Boxtel voor een intieme avond vol ontroering en uitbundigheid.

Van Maasakkers noemt het zelf het klassieke verhaal. Toen hij een jaar of tien was, mocht de stoerste jongen van de klas Stille Nacht zingen met Kerstmis en hij niet. ,,Ik was een stil verlegen manneke. Ik moet gedacht hebben: mijn tijd komt nog wel. Vanaf het moment dat ik het wel durfde, op ongeveer 18-jarige leeftijd, merkte ik hoe fantastisch ik het vond om te zingen."

Veertig jaar terug in de tijd, maar Van Maasakkers weet het nog als de dag van gisteren. ,,Het schrijven van het liedje Hee Gaode Mee ging eigenlijk vanzelf. Het was mijn eerste liedje in het dialect. Ik voelde dat het echt iets van mij was, waarschijnlijk vanwege het Brabants. Dat was namelijk mijn eerste taal, pas op school leerde ik Nederlands praten." Dat eerste nummer sloeg direct aan. ,,Omdat het simpel is en makkelijk mee te zingen", denkt hij zelf. ,,Op de tweede regel na, die kent het publiek nóg steeds niet..."

DWARSDOORSNEDE

40 Jaar Liedjes is een dwarsdoorsnede van Van Maasakkers carrière. Samen met muzikanten Cools en Roelofs heeft de zanger zijn composities in een nieuw jasje gestoken. Toch blijft er ruimte voor herkenning. ,,Het is een voorstelling met anekdotes en liedjes om stil of blij van te worden. Er is ruimte voor lach, ontroering en alles daartussen. Ik hoop dat luisteraars even de kleine dagelijkse dingen vergeten en met ons op reis gaan."

Waar blijft - ook na zoveel jaren - de inspiratie vandaan komen? Hier is Van Maasakkers heel duidelijk over: ,,Ach, als je gewoon doorgaat met leven, dienen de onderwerpen zich vanzelf aan. Je raakt dingen en mensen kwijt, je krijgt er nieuwe bij. De liedjes gaan over verlies, over nieuwe en oude liefdes, over hetgeen me verbaast en over wat me kwaad maakt." Het programma biedt een kijkje in het leven. Een leven dat iedereen zal herkennen. ,,Het mooiste compliment is als mensen zeggen dat het wel lijkt alsof ik hun eigen leven bezing."

EEN EIGEN KOERS

Toch is het Van Maasakkers niet altijd voor de wind gegaan. De drie langspeelplaten die hij eind jaren zeventig maakte, verkochten ongelooflijk goed. ,,Ik dacht dat dit normaal was, maar toen ik later mijn grenzen wilde verleggen en minder folk-achtige liedjes schreef, merkte ik ook dat je minder succes kon hebben." Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en is hij vooral bekend van zijn chansons met Brabantse tongval. Prijzen als de Gouden Harp en de Annie M.G. Schmidtprijs, maar ook lovende recensies liegen er niet om.

Met deze voorstelling speelt Van Maasakkers door het hele land. ,,Mijn liedjes hebben nog steeds de kleur van Brabant, maar ik voel me wel een Nederlandse singer-songwriter." Volgend jaar hoopt hij te gaan schrijven aan een nieuw album en theaterprogramma.

Het optreden van Gerard van Maasakkers in Podium Boxtel aan de Burgakker begint donderdag 15 november om 20.15 uur. Kaarten kosten 23,50 euro inclusief twee pauzedrankjes en zijn in Boxtel verkrijgbaar bij Hebbes (Markt), Marimba (Van Beekstraat) en Jumbo (Oosterhof) en in Liempde bij drogist Bewust Beter (Nieuwstraat). Wie reserveert via www.podiumboxtel.nl betaalt een euro minder.

FOTO LINKS: Gerard van Maasakkers stond de voorbije jaren vaker in Podium Boxtel. Vijf jaar geleden werd hij nog begeleid door de Boxtelse gitarist Harry Hendriks. (Foto: Peter de Koning, 2013).