Afbeelding
Foto: Joleen van Rooij

VAN METAALBEDRIJF TOT INNOVATIEVE MACHINEBOUWER

Sanders: van kaasfabriek tot robotlijn

JOLEEN VAN ROOIJ

De werkvloer bij Sanders Machinebouw in Liempde ziet er heel anders uit dan een buitenstaander op voorhand zou verwachten. Je waant je achter de coulissen van een filmset waar decorstukken voor de laatste hightech-film staan. Alle producten die hier worden gemaakt, zijn van hoogwaardige kwaliteit en worden over de hele wereld ingezet. Bij elke nieuwe opdracht verandert ook het decor van de werkvloer in Liempde. Van complete kaasfabriek - jawel, inclusief kazen- en inpakstraat van Marsrepen tot robotlijn voor de farmaceutische industrie. Je kijkt er je ogen uit.

Sanders machinebouw werd in 1966 opgericht door de recent overleden Jan Sanders die tot op hoge leeftijd actief betrokken was bij zijn bedrijf. Zoon Bas is inmiddels eigenaar en toezichthouder. Directeur Stefan van den Nieuwenhof heeft


BEDRIJVEN
WILLEN NU ÉÉN AANSPREEKPUNT


er de dagelijkse leiding. ,,We maken echt geweldige systemen. Veel dingen die je eet, gaan over de machines van Sanders", vertelt de inwoner van Lennisheuvel enthousiast.

De markt is de afgelopen jaren flink veranderd en het bedrijf veranderde mee. Over 'Fast Forward' gesproken: ,,We zijn sinds een paar jaar van een conventioneel metaalbedrijf dat wachtte op orders, getransformeerd tot een bedrijf wat nu actief naar buiten de markt op gaat", aldus van den Nieuwenhof.

Ondertussen gaan de technologische innovaties bij Sanders Machinebouw in een rap tempo door: sensoren drones, big data, autonome robots, smart farming voor de agricultor branche, slimme ledverlichting. ,,Wij maken nieuwe machines die nog niet op de markt zijn. Elke werkdag is anders, we verbinden onze creativiteit met onze technische vakkennis."

Dit alles om andere bedrijven te helpen met het verbeteren van hun productieproces. Vroeger onderzochten grote spelers zelf hoe zij hun productie konden opschalen, nu besteden zij dit graag uit, vertelt Van den Nieuwenhof: ,,Bedrijven willen nu één aanspreekpunt en één verantwoordelijk bedrijf voor één systeem."

Zo heeft Sanders Machinebouw inmiddels zes fulltime engineers in dienst die verantwoordelijk zijn voor het gehele technologisch onderzoek, de planning en de berekeningen die nodig zijn voor productontwikkeling. ,,We hebben een platte organisatie en hechten erg veel waarde aan een goed werkklimaat. Dat verklaart wellicht waarom mensen hier gemiddeld zestien jaar in dienst zijn."

Sanders Machinebouw heeft dertig fulltimers in dienst en biedt daarnaast als erkend leerbedrijf diverse opleidingsmogelijkheden voor de lokale jeugd. ,,We vinden dat heel erg belangrijk. Toen ik vroeger bij het technologisch bedrijf Bosch werkte, kreeg ik deze kansen ook. Ik wil de jongeren graag stimuleren om in de techniek te gaan werken. Wat je bij ons in de praktijk ziet, is eerlijk gezegd veel meer inspirerend dan wat er uit de boekjes geleerd moet worden", vindt Van den Nieuwenhof.


LOKAAL PROJECT EN MARS EVEN BELANGRIJK


Sanders Machinebouw wil midden in de gemeenschap staan. ,,Een lokaal project is voor ons net zo belangrijk als bijvoorbeeld Mars wereldwijd. We willen laagdrempelig blijven en werken met net zoveel enthousiasme voor een 'éénpitters' als Vanderwilt Techniques uit Boxtel. Ook hebben we voor zo'n zeventig procent het verwarmde bankje geschonken dat op het Stationsplein in Boxtel staat. Het verwarmingssysteem is geleverd door Waverail, wij hebben het bankje ontworpen, geproduceerd en uiteindelijk ook geplaatst."

Hij vervolgt: ,,We zijn van huize uit sociaal bewogen en willen dit graag in stand houden. Zo zijn er twee personeelsleden die een opleiding tot vrijwillige brandweer volgen. We maken hier graag tijd voor vrij. De aftrap van de LEGO-leaque, waar wij ook sponsor van zijn, van de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel is vorig jaar in ons pand gehouden. Een aantal basisschoolkinderen deed mee aan de finale in Eindhoven. Dat is echt enorm leuk om te doen: de jeugd geïnteresseerd in techniek legt hierdoor een belangrijke basis voor de toekomst."

FOTO BOVEN: Directeur Stefan van den Nieuwenhof bij een stand met robotarm. Niet geheel toevallig kleurt de hoek geel en blauw omdat Sanders Machinebouw in Liempde is gevestigd. (Foto: Joleen van Rooij).

Afbeelding
Afbeelding