NATUURGROEP LIEMPDE VIERT 6e LUSTRUM

Nieuw boek ontraadselt verborgen grenswallen

Natuurwerkgroep Liempde (NWG) houdt zaterdag 3 november in het kader van zijn 30-jarig bestaan een viering in Het Hof in Liempde. Dat doet de club vanaf 14.00 uur met een uitgebreid programma waarbij wordt stilgestaan bij het boek Verborgen middeleeuwen in het Groene Woud...

Het naslagwerk van Jac Hendriks, Jan Janse, Ger van den Oetelaar, Kees Quinten, Karel Voets en Ineke de Jongh brengt de tot voor kort onopvallende grenswallen in de leembossen van Het Groene Woud in beeld.

WAARDEREN

Niet alleen zorgen de auteurs ervoor dat lezers van het boek de grenswallen beter leren waarderen, ook legt het schrijfwerk de kwetsbaarheid bloot van de leembossen in de regio. Grenswallen zijn een van de oudste 'pareltjes van Het Groene Woud', zo wordt in het boek beschreven. ,,Onze voorouders bouwden een aantal van deze aarden grenswallen nog voordat ze in 's-Hertogenbosch in het begin van de dertiende eeuw de eerste steen van de Sint-Jan legden."

Zaterdag zal onder meer de totstandkoming van het boek besproken worden


Liempdse opnieuw lijsttrekker van CDA Brabant

Marianne van der Sloot is opnieuw lijsttrekker van CDA Brabant tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2019. De politica, die in Boxtel naar school ging en in Liempde opgroeide, voerde ook tijdens de vorige verkiezingen in 2015 de lijst aan.

Van der Sloot reageerde verrukt met de benoeming op haar Twitter-account. ,,Trots en dankbaar: door het partijbestuur van het CDA Brabant voorgedragen als lijsttrekker voor de Provinciale Statenverkiezingen 2019. Heel veel zin in met een top-lijst!", tweette zij. Momenteel vormen negen christendemocraten de grootste oppositiefractie in Provinciale Staten.

door Ad de Kort. Ineke de Jongh zal de grenswallen vanuit archeologisch oogpunt bespreken. Ook Ger van den Oetelaar zal als een van de schrijvers meer vertellen over de grenswallen. Het boek wordt vervolgens overhandigd aan Frans van Boeckel van landgoed Velder en Marc de Wit, hoofd van Staatsbosbeheer Noord-Brabant. Daarna zal er een feestelijk samenzijn plaatsvinden waarbij mensen gereserveerde boeken kunnen afhalen. Meer informatie via e-mail: info@natuurwerkgroepliempde.nl.


Kèk Liemt zoekt 'boerenspullen' uit 20e eeuw

Heemkundestichting Kèk Liemt gaat een expositie opzetten over allerlei zaken rond het boerenleven in de twintigste eeuw. Hiervoor is zij op zoek naar materialen en foto's uit die tijd.

De stichting roept iedereen op materialen of foto's over dit onderwerp te delen zodat die een plaats kunnen krijgen in de expositie. Die gaat maandag 29 oktober van start met een lezing over het boerenleven in D'n Liempdsen Herd.

De expositie is op zaterdag 17 en zondag 18 november, ook in D'n Liempdsen Herd. Wie materialen wil uitlenen, kan contact opnemen met Jan van den Langenberg via telefoonnummer: (0411) 63 21 77, Kees Quinten, 63 17 30 of Wim van Erp, 63 18 07.