Afbeelding
Foto:

LIONSCLUB DOMMEL & AA HOUDT 'VRIENDEN VAN BOXTEL LIVE' IN PODIUM BOXTEL

Dansend uit je dak tijdens Saturday Night Fever

HENK VAN WEERT

Voor het vierde jaar houdt Lionsclub Dommel & Aa een benefietconcert in theaterzaal Podium Boxtel. ,,Het wordt een spetterende dansavond onder de titel Saturday Night Fever. Je raadt het al: met vooral disco- en funkmuziek uit de jaren zeventig en tachtig dus. Daarmee geven we invulling aan de wens van de vaste bezoekers", vertelt Bob Zijlstra, die dit jaar president van de serviceclub is. Drie deejays zorgen voor de muzikale invulling op zaterdag 10 november, vult medeorganisator Roeland Heesbeen aan.

De opbrengst van het muziekfeest gaat naar twee lokale goede doelen. Net als eerder gaat er geld naar de Voedseltuin Boxtel; daarnaast heeft president Zijlstra gekozen voor de stichting Belangenbehartiging Ouderen Liempde (BOL). ,,BOL wil met het geld zonnepanelen plaatsen op dienstencentrum De Kloosterhof om zo de lasten van de organisatie te drukken", weet Zijlstra. ,,Ik woon in Liempde en zie hoe bij BOL wekelijks meerdere vrijwilligers actief zijn om senioren te helpen. Maar ik zie ook dat de vrijwilligers zelf steeds ouder worden. Daarom ben ik eens binnengelopen met de vraag hoe wij hen als Lionsclub de helpende hand kunnen bieden." Heesbeen, die een jaar geleden toetrad tot de serviceclub, geeft aan dat de Voedseltuin op het terrein van De Kleine Aarde aan het Klaverblad onder meer behoefte heeft aan een trekker.

STREEFBEDRAG

Voor beide goede doelen geldt, dat de opbrengst van de benefietavond waarschijnlijk niet toereikend is. ,,Ons streefbedrag is zo'n tienduizend euro. Gelet op de eerdere edities van Vrienden van Boxtel Live zou dat moeten lukken", zegt Heesbeen. Het tweetal benadrukt dat elke cent die met het muziekfeest wordt binnengehaald ten goede komt aan beide doelen. ,,We hebben nu zo'n 25 leden. Die betalen - net andere bezoekers - allemaal keurig entree en ook hun consumpties. We organiseren dit publieksevenement immers ten bate van de gemeenschap", meldt Zijlstra.

VIDEOWALL

Heesbeen zegt dat 'twijfelend' is afgestapt van de formule om lokale bands op te laten treden tijdens Vrienden van Boxtel Live: ,,Die zijn al zo vaak te horen. Bovendien gaven bezoekers aan dat ze graag weer eens een ouderwetse dansavond zouden beleven. Door met deejays te werken, kunnen we daarop inspelen. We hopen dat deze formule aanslaat." Het danscollectief van Thelma van den Bosch geeft een demonstratie, maar stimuleert bezoekers ook om uit hun dak te gaan op de dansvloer in in de grote zaal van Podium Boxtel wordt gelegd.

De titel Saturday Night Fever die de dansavond meekrijgt, verwijst naar de gelijknamige muziekfilm uit 1977 met John Tavolta. ,,Dan hebben mensen een idee hoe de invulling van de avond wordt", grinnikt Heesbeen. Maar dat betekent niet dat louter muziek uit die betreffende rolprent is te horen. ,,Nee hoor, het wordt een bonte mengeling van disco, funk, salsa en wat al niet meer. Daar zorgt discjockey Ducko wel voor. En natuurlijk videojockey Geert Bergers, die een complete videowall meebrengt." Zijlstra knikt: ,,En ook de kleine zaal van Podium Boxtel is weer open. Daar draait deejay Notarian (notaris Martijn van Rosmalen - red.) wat andere dansstijlen."

KAARTVERKOOP

Entreekaarten voor Vrienden van Boxtel Live kosten 19,50 euro en zijn te reserveren via www.podiumboxtel.nl en www.lionsclubdommelenaa.nl. Bovendien zijn deze te koop op de vaste voorverkoopadressen van Podium Boxtel: cadeauwinkel Hebbes (Markt), bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat) en supermarkt Jumbo (Oosterhof) en in Liempde bij drogist Bewust Beter (Nieuwstraat). Wie contant afrekent, betaalt een euro meer.

FOTO LINKS: Jaarpresident Bob Zijlstra (links) en medeorganisator Roeland Heesbeen blikken vooruit op de vierde editie van de benefietavond Vrienden van Boxtel Live. (Foto: Henk van Weert).


MUZIEKKORPSEN VIEREN 110-JARIG BESTAAN MET JUBILEUMPROM IN 'DE BRAKEN'

Harmonieorkesten laten horen hoe Boxtel klinkt

Met de jubileumprom The Sound of Boxtel brengen de Gildenbondsharmonie en Boxtel's Harmonie zaterdag 17 november diverse bekende plekken, personen en evenementen muzikaal tot leven. Orkestwerken die tot de verbeelding spreken, zowel klassiek als populair, maar ook pophits worden in beelden op een groot scherm vertaald naar herkenbare Boxtelse situaties en personen. De twee harmonieorkesten worden voor deze gelegenheid samengevoegd tot één groot ensemble. Het podium in sportcomplex De Braken vult zich met negentig muzikanten, maar ook diverse plaatselijke vocalisten.

Een zeskoppig comité met leden van beide muziekverenigingen is, samen met de twee dirigenten, al maanden bezig om het jubileumconcert organisatorisch voor te bereiden. Daarnaast maken de orkestleden zich een uitgebreid repertoire eigen dat deels uit speciaal voor deze gelegenheid geschreven arrangementen bestaat. Met name de in Boxtelse musicus Mari van Gils heeft hiervoor het nodige werk verzet. Twee weken geleden vond in Muziekhuis Boxtel de eerste gezamenlijke repetitie plaats; de harmonieën komen in aanloop naar het concert nog vaker samen om te oefenen.

DIRIGENTEN WISSELEN AF

Ter afsluiting van het uitbundig gevierde eeuwfeest in 2008 vormden de muzikanten van beide verenigingen ook één orkest. En tien jaar eerder, toen gezamenlijk de feestelijke herdenking van het 90-jarig bestaan op touw werd gezet, gebeurde dat eveneens. Toen klonk onder meer de Rhapsodie in Blue van George Gershwin, waarvoor de vermaarde pianist Louis van Dijk werd gecontracteerd. Net als bij die twee jubileumconcerten zullen ook nu de twee dirigenten afwisselend op de bok komen: Jules van de Loo van Boxtel's Harmonie en de uit Spanje afkomstige Txemi Etxebarria die eerder dit jaar werd benoemd tot artistiek leider van de Gildenbonds. Deze keer treden Fenne van Wuijtswinkel, Charlotte Pennings, Harry Hendriks, Sjef Kuijpers en Christian van Zogchel op als vocalisten.

'RONDWANDELING'

,,We trakteren het publiek straks op een muzikale 'rondwandeling' door Boxtel", vertelde Mike van Gils, saxofonist van de Gildenbondsharmonie eerder in deze krant. Desiree van Weert, klarinettiste van Boxtel's Harmonie, gaf bij die gelegenheid aan dat uitgekozen muziekstukken worden gekoppeld aan bekende plekjes zoals de Dommel en kasteel Stapelen. Maar ook komt Boxtel muzikaal in beeld als spoorwegknooppunt. Daarvoor heeft Peter Hacken, die de beelden bij de muziek maakt, eind september gefilmd vanuit de stoomtrein die een dag lang tussen 's-Hertogenbosch en Eindhoven heen en neer reed. ,,Bovendien komen enkele evenementen voorbij waarbij muzikanten van de twee verenigingen steevast een rol spelen: carnaval in Eendengat, de avondvierdaagse en de Heilig Bloedprocessie. En natuurlijk krijgt ook reus Jas de Keistamper aandacht", meldde Van Weert afgelopen zomer.

Voor de pauze klinkt een licht-klassiek repertoire waarbij ook video- en fotobeelden worden vertoond van de locaties die instrumentaal worden verbeeld. In het tweede deel van het promconcert worden vooral pop-arrangementen uitgevoerd door het circa 90-koppige blaasorkest. Dat wordt daarvoor aangevuld met een combo.

KAARTVERKOOP

De kaartverkoop voor het lustrumoptreden van de twee muziekgezelschappen is inmiddels in volle gang. Entreebewijzen kosten vijftien euro per stuk en zijn te koop bij telefoonwinkel Ring & Go Boxtel (Rechterstraat), bloemsierkunst Marimba (Van Beekstraat), kook- en cadeauwinkel Sjiek Kado (Breukelsestraat) en via e-mail: thesoundofboxtel@gmail.com.

Dankzij een sponsorbijdrage van Rabobank Hart van De Meierij kunnen honderd mensen die zijn ingeschreven bij de Boxtelse Voedselbank gratis naar het concert.

FOTO ONDER: Onder de titel 'Boxtel in Harmonie' traden de twee plaatselijke muziekverenigingen in 1998 voor het eerst gezamenlijk op. Het programma, met de vertolking van Rhapsody in Blue met Louis van Dijk aan de vleugel, was een doorslaand succes en werd in 2008 bij het eeuwfeest herhaald. Toen echter met louter Boxtelse solisten. En dat gebeurt zaterdag 17 november opnieuw. (Archieffoto Brabants Centrum, 1998).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding