Afbeelding
Foto: Maarten Koelink

START CONCERTSERIE KLASSIEK IN DE KERKEN

Groot verschil tussen Bach en diens zonen

Frank Wakelkamp (viola da gamba) en Ursula Dütschler (klavecimbel) lieten zaterdagmiddag in de protestantse kerk horen dat het verschil tussen de muziek van Johann Sebastian Bach en diens zonen Johann Christiaan, Carl Philipp Emanuel en Wilhelm Friedemann groot is. Met het programma 'Bach en zijn zonen' opende een nieuw seizoen in de concertserie Klassiek in de Kerken.

MONIQUE JOOSTEN

Het programma begon met een sonate van de oude Bach waarin de viola da gamba in zijn volle omvang was te horen. Het spel met het klavecimbel was heel gelijkwaardig, imitatie van thema's en over en weer, melodieën die elkaar afwisselden, terwijl de ander een lange noot speelt was erg mooi in balans. Virtuoos spel van beide kanten en mooie articulatie maakten deze muziek een lust voor het oor.

Het verschil tussen de muziek van Bach senior en diens zonen was erg groot. Dit was vooral goed te horen in de sonate voor klavecimbel van de jongste zoon: Johann Christiaan, die de jonge Mozart nog heeft gekend. Mozart was acht jaar en beiden hebben elkaar in Londen ontmoet. Mozart gebruikte later thema's uit deze sonates in zijn pianoconcerten. In twee snelle delen klonk prachtig virtuoos spel in een galante stijl.

Een andere zoon van Bach, Carl Philipp Emanuel volgde zijn tijd. Zijn sonate voor viola da gamba en obligaat klavecimbel is eenvoudig van opzet, maar vormt een mooie dialoog met het klavecimbel. Het spel klonk fris, vrolijk en energiek, zoals we van de muziek van Carl Philipp Emanuel gewend zijn. Een kapotte snaar van de viola zorgde voor kort oponthoud, maar dat werd weer helemaal goed gemaakt. Opvallend is het andere gebruik van de viola da gamba door de zonen van Bach. Zij gebruikten meer de bovenste snaren, terwijl hun vader veelal het hele instrument liet klinken.

STILE ANTICO

Van Bach's derde en oudste zoon werd het koraal-voorspel 'Jesu meine Freude' vertolkt, waarin de melodie afwisselend klinkt en de stile antico (oude stijl) wat meer om de hoek komt kijken. En om de cirkel rond te maken, eindigde het duo met drie delen uit de sonate in g klein van vader Bach: vivace, adagio en allegro. Met veel energie klonken de thema's helder en mooi op elkaar afgestemd. Met in het adagio een rustige uitstraling van de lange noten die steeds uitmondden in een mooie melodie en als afsluiting een virtuoos allegro.

De serie Klassiek in de Kerken vervolgt zaterdag 8 december met een optreden van Carminis Consort met zang, viola da gamba, barokgitaar en klavecimbel.

OP DE FOTO: Frank Wakelkamp (viola da gamba) en Ursula Dütschler (klavecimbel) vertolkten tijdens het eerste optreden van Klassiek in de Kerken muziek van Johann Sebastian Bach en diens drie zonen. (Foto: Maarten Koelink).

Boxtel

Zingen bij D'n Boer

In café Den Boer aan de Corpus 2 kan vanavond, donderdag 18 oktober weer meegezongen worden. De karaokeavond met deejay Peter van As begint om 21.00 uur en is gratis toegankelijk.

Dükerskoor

Het Dükerskoor houdt maandag 22 oktober een meezingavond in grand café Rembrandt aan de Rechterstraat 56 in Boxtel. Daar klinkt vanaf 20.00 uur een repertoire met smartlappen en zeemansliedjes. Bezoekers krijgen tekstbundels rondgedeeld. Toegang is gratis.