Afbeelding
Foto: Peter de Koning

DECEMBERVERSIERINGEN OPGEHANGEN IN HET BOXTELSE CENTRUM

Op zomerse wijze de feestmaanden in

Deze week werd in het centrum van Boxtel de kerstversiering opgehangen... in korte broek, welteverstaan.

Met temperaturen tussen de 20 en 25 graden Celsius was het zomers weer in Nederland. Logischerwijs stemden de medewerkers die de guirlandes ophingen, hun werkkleding af op het warme weer. (Foto: Peter de Koning).


BALANS STELT VRAGEN OVER WONINGBOUW IN LIEMPDE

Tiny Houses bij Hockeyclub Liempde

Het alternatieve wooninitiatief Tiny Houses wil van start gaan op de weide achter Hockeyclub Liempde (HCL). Het plan is dat Carolien Verhagen en Thomas van Gerven als eerste hun duurzame miniwoning daar neerzetten. De derde initiatiefnemer Sanderijn Wingens zal later aansluiten.

PÅL JANSEN

De vergunning is aangevraagd voor een periode van vijf jaar. In eerste instantie was de gedachte dat de drie huisjes aan de Tijvert nabij de Dommel in Boxtel kwamen te staan. De praktijk bleek weerbarstiger en met de gemeente werd gezocht naar nieuwe locaties. Liempde was al even in beeld, maar nu ligt er dus een concrete aanvraag voor de plek nabij HCL. Van Gerven: ,,Fijn dat er voortgang is en dat we een stapje dichterbij een plek zijn gekomen. Het zal nog wel even duren, maar nu is er iets meer kijk op een reële plek."

Het initiatief valt in principe niet binnen de kaders van het Bouwbesluit uit 2012 (hoewel afwijken, zo blijkt, daarvan mogelijk is). Binnen de Omgevingswet 2018, die naar verwachting volgend jaar ingaat, zijn meer wettelijke mogelijkheden voor dit woonconcept.

VRAGEN BALANS

De zoektocht naar een plek voor Tiny Houses lijkt zijn einde te hebben bereikt. Het was een van de aanleidingen voor politieke partij Balans om vragen te stellen aan het college van B en W naar de stand van zaken omtrent woningbouw in Liempde. ,,U levert extra inspanning voor de plaatsing van een paar Tiny Houses. Hoe staat het met de focus op grootschaligere woningbouwprojecten?", luidt een van de vragen aan het bestuur.

RODERWEG-HAMSESTRAAT

Ook de stand van zaken omtrent het woningbouwplan aan de Roderweg-Hamsestraat werd aangestipt. En de partij wil weten of het gerucht over woningbouw bij de Liempdse Barrier waar is. De oppositiepartij roept tevens (opnieuw) het college op samen te werken met de raad om voldoende locaties te laten onderzoeken.


Herdenking bevrijding

Stichting Boxtel Vooruit houdt zondag 21 oktober de jaarlijkse herdenking van de bevrijding van Boxtel. Deze begint om 13.30 uur bij het verzetsmonument in natuurgebied Kampina aan de Roond. Het thema luidt: 'Jaar van Verzet'. Bij de herdenking wordt ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers een krans gelegd en brengt gilde Sint-Barbara & Sint-Joris een vendelgroet. Het koperensemble van de Gildenbondsharmonie zorgt voor de muzikale omlijsting en Scouting Boxtel vormt de erewacht. Na afloop schenken de leden van het gilde koffie voor de aanwezigen.


IN NOVEMBER MEER DUIDELIJKHEID OVER NACHTELIJKE RITTEN

Proef langzamer rijdende treinen in de maak

PÅL JANSEN

Spoorbeheerder ProRail laat de goederentreinen 'zo snel mogelijk' in de nacht langzamer rijden tussen Boxtel en Meteren als onderdeel van een proef. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat gaf het bedrijf daartoe vorige week de opdracht. Exacte begin- en einddatums zijn echter nog niet bekend: medio november is er meer duidelijkheid.

De staatssecretaris zegde tijdens bezoeken aan spoorbewoners in 's-Hertogenbosch en Vught toe te onderzoeken of en hoe langzamer rijdende goederentreinen 's nachts zorgen voor minder overlast. Die belofte kwam Van Veldhoven vorige week na. Ook zouden goederenvervoerders meewerken aan onderzoeken om hinder van hun treinen te verminderen.

Goederentreinmachinisten mogen tussen 23.00 en 07.00 uur snelheden van 40 tot maximaal 60 kilometer per uur hanteren. De proef wordt alleen op het spoortraject tussen Meteren en Boxtel uitgevoerd. ,,Als de uitkomsten van de proef positief zijn, dan wil de staatssecretaris bekijken of het 's nachts langzamer rijden op meer plekken in Nederland kan worden ingevoerd. Hiervoor moet wel eerst de Spoorwegwet worden aangepast", laat het ministerie.

ProRail zal ook de kosten voor vervoerders en de gevolgen voor haar eigen systemen in kaart brengen.


VRAGEN OVER ZWARTBOEK JEUGDBESCHERMING BRABANT

Wethouder oogst lof voor lokaal aanbesteden

De gemeenteraad van Boxtel heeft vorige week unaniem ingestemd met het plan om zorg lokaal aan te besteden. Vanaf 1 januari 2020 moeten aanbieders zonder verblijf in de gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel en het Essche deel van Haaren direct zaken doen met de ambtenarenorganisatie MijnGemeenteDichtbij, zo luidt het plan.

PÅL JANSEN

Zorg zonder verblijf houdt alle zorg in voor cliënten die niet in een instelling verblijven. ,,Lokale aanbieders zitten momenteel vaak verenigd in regionale samenwerkingsverbanden, coöperaties en dergelijke", legt wethouder Marusjka Lestrade van de gemeente Boxtel uit. ,,Psychologische begeleiding bijvoorbeeld kopen we nu regionaal in, maar als iemand liever naar een psycholoog om de hoek wil, kan dat straks makkelijker."

Datzelfde geldt voor andere zaken die vallen onder de specialistische jeugdzorg of Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Behalve met betrekking tot de diensten van Jeugdbescherming Brabant (JBB). Diverse raadsleden stelden hier vragen over naar aanleiding van een zwartboek. In dit onderzoek van stichting Herken Ouderverstoting (HOVS) worden misstanden binnen de JBB aangekaart, een 132 pagina's tellend document dat de nodige stof deed opwaaien.

Gerlof Roubos (Balans) vroeg zich af welke actie de wethouder kan ondernemen om geen diensten meer bij JBB af te nemen. Lestrade gaf aan dat Boxtel verplicht is om zaken te doen met deze organisatie. Bovendien wordt er door negen gemeenten in West-Brabant onderzoek gedaan naar de inhoud van het zwartboek. De wethouder gaf aan de resultaten af te wachten voordat ze actie onderneemt.

Boxtel

Jazz in N9NE

De Swanee Bridge Jazzband verzorgt zondag 28 oktober tussen 14.30 en 17.30 uur een optreden in restaurant N9NE aan de Parallelweg Zuid 35 in Boxtel. Daar klinkt oude stijl jazz van grootheden als Glenn Miller, Duke Ellington en Benny Goodman. De entree is gratis.