Afbeelding
Foto: Peter de Koning

BEWONERS WILLEN ONDERHOUDSVRIENDELIJKE VOORTUINEN

Opknapbeurt voor tuintjes Ronduutje

RENS VAN DEN ELSEN

Een aantal voortuinen van de huurwoningen in de straten Ronduutje en Stenen Kamer in Boxtel kan wel een opknapbeurt gebruiken. Maar niet iedereen heeft even groene vingers. Daarom steken woonstichting Sint-Joseph en enkele huurders nu de handen uit de mouwen. Samen zijn ze tot een plan gekomen om de tuinen meer uitstraling te geven. Onderhoudsvriendelijk én goed voor de natuur.

Voor de zomer kwamen bewoners en Arnold van de Weert van WSD Groen en Re-integratie en wijkbeheerder Frans Voigt van Sint-Joseph al bij elkaar om na te denken over een nieuwe invulling. De huurders wilden wel mooiere voortuinen, maar ook minder onderhoud, de woonstichting wilde meer biodiversiteit en een zo goed mogelijke afvloeiing van regen. Tijdens deze bijeenkomst zijn diverse ideeën op tafel gekomen waar de werkgroep mee aan de slag is gegaan.

AFVLOEIING REGENWATER

Tijdens de Duurzame Week Boxtel kwam de groep weer bij elkaar om het voorlopige tuinontwerp te bespreken. Hierin is rekening gehouden met voldoende afvloeiing van regenwater zodat het niet direct in het riool terechtkomt. Er komen dus niet alleen maar tegels in de tuin. Daarnaast is er in het ontwerp gekeken naar voldoende variatie aan planten, om ook bijen aan te trekken. Om de huurhuizen in het Ronduutje en Stenen Kamer een harmonieuzer uitstraling te geven is er tevens gekozen voor een laag hekje dat bij iedere woning hetzelfde is.

Het ontwerp en de aanleg wordt betaald door Sint-Joseph en de bewoners onderhouden de tuinen zelf. Hiermee hoopt de woonstichting een voorbeeld te geven voor meer tuinen in Boxtel.

FOTO BOVEN: Sommige voortuinen aan het Ronduutje en Stenen Kamer in Boxtel liggen er niet erg florissant bij. Daar gaat nu wat aan gebeuren. (Foto: Peter de Koning).


STEUNPUNT HEEFT SPECIAAL PROGRAMMA VOOR JONG EN OUD

Dagje uit voor alle Boxtelse mantelzorgers

Tijdens de Dag van de Mantelzorg op zaterdag 10 november worden ook de Boxtelse mantelzorgers in het zonnetje gezet. Welzijnsorganisatie ContourdeTwern houdt samen met de gemeente Boxtel een gevarieerde bijeenkomst van 15.00 tot 19.00 uur in gemeenschapshuis De Walnoot. Een dag eerder is er een activiteit voor jonge mantelzorgers bij Boerderij 't Dommeltje.

Tijdens de middag in De Walnoot krijgen mantelzorgers onder meer een high wine aangeboden. Daarnaast is er een voorstelling van Ralph Koolen die op humoristische en interactieve wijze laat zien hoe mantelzorgers zich kunnen blijven inzetten zonder zichzelf voorbij te lopen. De acteurs van Jean Impro improviseren met verhalen uit het publiek. Daarnaast is er muziek van dj Larsson Bakker uit Boxtel.

AANMELDEN

Iedereen die de zorg draagt voor een naaste in de gemeente Boxtel is welkom. Voor hen liggen er in elk geval vier consumptiebonnen klaar. Aanmelden is mogelijk tot 1 november bij Veerle Slosse of Marjon van den Meerendonk via e-mail: mantelzorgboxtel@contourdetwern.nl.

Mantelzorgers tussen 13 en 25 jaar krijgen op vrijdag 9 november tussen 19.00 en 21.30 uur de mogelijkheid om samen met lotgenoten te ontspannen en ervaringen uit te wisselen. Daarnaast mogen zij een poging wagen om uit een van de twee beschikbare escaperooms ontsnappen bij Boerderij 't Dommeltje aan Hoog Munsel in Boxtel.

Aanmelden voor deze activiteit kan via e-mail mantelzorgboxtel@contourdetwern.nl. Zet in het bericht naam, adres, leeftijd en telefoonnummer.


OOK BIJEENKOMSTEN IN ESCH

Partij Balans start met spreekuur

De politieke groepering Balans, met vier zetels de grootste oppositiepartij in de Boxtelse gemeenteraad, start met een maandelijks spreekuur op vrijdagmiddag. Inwoners kunnen er van 16.30 tot 18.00 uur terecht met suggesties, opmerkingen en verbetervoorstellen. Het eerste spreekuur is vrijdag 26 oktober in lunchroom Meneer van Dommelen (Prins Hendrikstraat).

Er is bewust gekozen om het spreekuur op openbare gelegenheden te houden. ,,Dit geeft openheid, is laagdrempelig en dicht bij huis voor degenen die ernaar toe willen komen", stelt fractievoorzitter Mariëlle van Alphen. ,,Onze ervaring is dat burgers heel goede ideeën hebben over hun directe woon- en leefomgeving. Die vertalen wij dan in de politiek en dat vormt mede de basis voor onze standpunten." Belangstellenden hoeven zich niet aan te melden voor het spreekuur.

Balans houdt ook spreekuur in Esch. ,,Wij willen kennismaken met de Esschenaren en hopen van hen te horen welke projecten, plannen, ideeën er leven en welke zaken om een oplossing vragen." Uitgangspunt daarbij is dat Esch vooral Esch moet blijven. ,,Met zijn sterke gemeenschap en saamhorigheid. Wat goed is, moet je koesteren", aldus Van Alphen. Het spreekuur vindt plaats op 23 november in dorpshuis De Es; 14 december is de partij in Lennisheuvel en op 18 januari in Liempde.


Smaak van Boxtel kookt met taal in keukenstudio BHC

Koken om onderling begrip te kweken, verhalen te vertellen en de Nederlandse taal te bevorderen. Dat is in een notendop de Smaak van Boxtel. Er zijn nog plekken vrij voor dit kookinitiatief in de keukenstudio van het Baanderherencollege...

Het is alweer het zeventiende seizoen van de Smaak van Boxtel. Ook dit jaar kent de activiteit in de gemeente Boxtel veel aanmeldingen.

NOG ENKELE PLEKKEN

Voor de woensdagavonden van 12 december en 6 februari kunnen mensen zich nog inschrijven via betsie@vandersloot.demon.nl of telefoonnummers (0411) 63 15 03 en (0411) 67 52 46. Kosten bedragen acht euro. Tijdens het koken wordt onder leiding van een kok met een niet-Nederlandse achtergrond, gekookt voor én met de gasten.