Fred (links) en Miranda Bergman namen het initiatief voor het bijenhotel. Dat werd vrijdag geopend in het plantsoen aan de Europalaan in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).
Fred (links) en Miranda Bergman namen het initiatief voor het bijenhotel. Dat werd vrijdag geopend in het plantsoen aan de Europalaan in Boxtel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

WATERSCHAP STIMULEERT BURGERINITIATIEVEN BIODIVERSITEIT

Wijkbewoners openen hotel voor bijen

RENS VAN DEN ELSEN

,,Er zijn nu nog genoeg kamers vrij", grapte wethouder Peter van de Wiel vrijdagmiddag op het veldje bij de T-splitsing Europalaan en Hendrik Verheeslaan. Samen met buurtbewoners Fred en Miranda Bergman opende hij daar een bijenhotel. ,,Het is belangrijk dat we dit soort initiatieven blijven opzetten, dat is goed voor de biodiversiteit", aldus de wethouder voordat hij symbolisch het lintje doorknipte.

Het echtpaar Bergman wilde graag het veldje voor haar huis wat meer kleur geven. ,,We hadden al een klein bijenhotel in de achtertuin en we zagen hoe snel de beestjes daarin kruipen om hun ei te leggen", vertelde Fred. Op Facebook zag hij de oproep van waterschap De Dommel voorbij komen om initiatieven aan te dragen die zorgen voor meer biodiversiteit. Hij trommelde wat buurtbewoners op en ging met zijn idee aan de slag.

De betrokken bewoners hebben met de gemeente afgesproken dat zij het stukje openbare ruimte om het bijenhotel opnieuw gaan inrichten en onderhouden. Miranda: ,,Zo gaan we volgende week met een hele club ruim 1.600 bloembollen planten, zodat er straks ook een bijenrestaurant is."

Bestuurslid Jac Hendriks van het waterschap was blij met de aanmelding van Bergman. ,,We hebben niet veel reacties op onze oproep gehad, dus er zijn nog voldoende mogelijkheden voor subsidieregelingen", liet hij nog weten aan de aanwezigen.