Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

VIJFTIG SENIOREN BINDEN STRIJD AAN

Van de Velden wint 19e Liempdse biljartmarathon

Robert van de Velden uit Boxtel heeft vrijdag in het Liempdse De Kloosterhof de negentiende editie van de seniorenbiljartmarathon op zijn naam geschreven. In de spannende eindstrijd nam hij het op tegen Dries van der Schoot uit Liempde. Hij liet daarmee 49 andere biljarters achter zich.

De organisatie van de marathon kijkt terug op een geslaagd evenement. Om kwart over acht in de ochtend stonden vijftig deelnemers klaar voor de strijd aan te gaan om de kampioensbeker. Omdat de marathon alleen open staat voor leden van verenigen die zijn aangesloten bij de seniorencompetitie van Geboliesch (wat staat voor de dorpen Gemonde, Boxtel, Liempde en Esch) kwamen alle biljarters uit de regio. Er wordt gespeeld met een handicap, zodat de spelers gelijkwaardig aan elkaar waren. In totaal werden er 132 wedstrijden gespeeld, verdeeld over vijf biljarts en evenzoveel poules.

SPANNEND

Van de Velden en Van de Schoot wisten de kwartfinale gemakkelijk te bereiken. De uiteindelijke winnaar speelde in de poule-wedstrijden al een moyenne van 5,43 en speelde een hoogste serie van 42. In de eerste duels van de knock-outfase wisten de uiteindelijke finalisten te winnen van Wim van de Langenberg en Jan Vingerhoets, Toon van Houtum, Tonny Smulders, Jo Verhagen en Barend Boereboom.

De finale werd een spannende strijd en beide spelers maakten kans op de titel, maar uiteindelijk moest Van de Schoot toch zijn meerdere erkennen in Van de Velden.

De laatste wedstrijden van de dag werden gevolgd door wethouder Peter van de Wiel, die zijn collega op sportgebied, Herman van Wanrooij, verving. Van de Wiel verzorgde ook de prijsuitreiking en sprak een dankwoord uit aan de organisatie, deelnemers en vrijwilligers.

De twintigste editie van de biljartmarathon wordt volgend jaar gehouden op vrijdag 11 oktober.

FOTO BOVEN: De finalisten leggen voor de foto nog even aan. Links de runner-up Dries van der Schoot, rechts winnaar Robert van de Velden. (Foto: Gerard Schalkx).


SIMPELE OVERWINNING VOOR KADERTEAM

Team uit Venray geen partij voor Liempdse biljarters

Waar de biljarters van het kaderteam 't Wapen van Liempde/Regiobank vorige week nog naar Venray afreisden, werd dit keer een ander team uit die stad in Liempde opgewacht. De thuisclub had het niet erg moeilijk tegen VOP/De Witte Hoeve en haalde vrij gemakkelijk de overwinning binnen.

De uitblinker van de wedstrijd was Martien van den Tillaart. Hij speelde wederom op hoog niveau, want na zes beurten stond hij al op 97 caramboles. Hij vond dat hij genoeg had gespeeld met zijn 'slachtoffer' en maakte de partij in de volgende beurt af met een serie van 113. Zijn tegenstander bleef gedesillusioneerd achter met slechts 40 caramboles.

De andere leden van het kaderteam hadden weliswaar iets meer moeite met hun duels, maar ook zij kwamen uiteindelijk goed terug in de wedstrijden. Zo begon Harm van de Laar goed met een serie van 46. Zijn tegenstander kwam wel wat dichterbij, maar na tien beurten was de partij beslist.

Ton Rovers kreeg een lastige tegenstander aan de tafel die niet echt secuur speelde. Hij kreeg, vooral in het begin, slecht aanvangsspel waardoor hij ver achter raakte. Rovers kwam nog wel terug in de wedstrijd met een mooie serie van 56, maar dit was niet genoeg voor de winst.

Het duel van Henry van Dijk ging gelijk op en werd na dertien beurten beslist in het voordeel van de Liempdse biljarter.

OVERIGE PARTIJEN

De overige teams van 't Wapen van Liempde/Regiobank presteerden wisselend. Zo speelde het eerste C1-team een uitwedstrijd in Rosmalen tegen De Hazelaar 4. Leo van Erp beet daar het spits af en won overtuigend. Dat gold ook voor Peter van Lierop die zijn wedstrijd wat voorzichtig begon, maar het in de twintigste beurt afmaakte met een serie van 26. De tegenstander van Leo van Hastenberg bleek goed in vorm te zijn. Hij maakte het de Liempdenaar erg lastig, maar die speelde desondanks zijn beste partij tot nu toe. Het leverde echter geen winst op voor 't Wapen van Liempde.
In de C2-klasse viel Cor van Beers op. Hij speelde boven zijn gemiddelde, maar wist niet te voorkomen dat zijn team het onderspit delfde tegen Krijt op Tijd.

De hoogste serie van de week was voor Van den Tillaart, gevolgd door Van Hastenberg met 62 caramboles.

Uitslagen week 41

Wapen v. Liempde - De Witte Hoeve         7-2
C1: Hazelaar 4 - Wapen v. Liempde         22-27
C2: Wapen v. Liempde 2 - Krijt op Tijd         16-30
Wapen v. Liempde 3 - Triangle Bar         28-24


Nieuwe Liempdse biljartcompetitie later van start

De nieuwe biljartcompetitie die opgezet is door de uitbaters van cafés 't Huukske en D'n Durpsherberg gaat binnenkort van start. Wel iets later dan de planning was: op maandag 29 oktober in D'n Durpsherberg.

Eerst stond maandag 8 oktober op de agenda, maar de voorbereidingen namen iets meer tijd in beslag dan gedacht. De competitie begint met een kleine dertig biljarters, waardoor er in totaal zes poules zijn: één A-klasse, vier B-klassen en één C-klasse. De finale is op zondag 16 december in de showroom van autobedrijf Van Oorschot aan de Roderweg. De competitiewedstrijden in aanloop naar de finaleronde vinden wisselend in 't Huukske en D'n Durpsherberg plaats.