Heemkunde keert terug naar tijd van Boxtelse heren...

Ook Heemkunde Boxtel doet mee aan de landelijke Maand van de Geschiedenis die georganiseerd wordt door het Nederlands Openluchtmuseum. Maandag 22 oktober gaat de lokale onderzoeksclub duizend jaar terug in de tijd. Naar de periode van de motteheuvel, de bouw van kasteel Stapelen, de adellijke heren van Boxtel en de identiteit van de heerlijkheid Boxtel...

Ook de recentere geschiedenis blijft niet onbelicht. De website van Heemkunde Boxtel waar van alles te vinden is over onder meer straatnamen, bekende Boxtelaren, de canon van Boxtel, archeologie, kaarten en plattegronden wordt in ogenschouw genomen. Ook is er aandacht voor de 16.000 foto's van plekken in Boxtel en waar die te vinden zijn.

De lezing start 22 oktober om 20.00 uur in de bibliotheek aan de Burgakker en is gratis te bezoeken. Aanmelden kan via www.bibliotheekdenbosch.nl.


Nieuwe expositie in polikliniek Liduina

Oud-Boxtelaar Willy Merkx exposeert de komende vier maanden haar fotowerk in de gangen van polikliniek Liduina in Boxtel. Zij neemt hiermee het stokje over van Mieke Tak die de afgelopen periode haar schilderijen tentoon stelde op deze locatie.

De kunstenaar toont onder meer foto's van natuurgebied Kampina. Merkx is opgegroeid aan de rand van Boxtel en Haaren, op een steenworp afstand van dit gebied en kwam daar graag. ,,We hoefden alleen het spoor maar over te steken en dan stonden we al midden in de bossen en heide. Het terrein is van grote invloed geweest in mijn verdere leven", aldus de exposant. Nu woont ze in de buurt van de Biesbosch. Ook van dat gebied zijn foto's te zien. Daarnaast maakt ze kleine schilderwerken met acrylverf.

De expositie duurt nog tot en met 12 januari 2019 en is van maandag tot en met vrijdag tussen 08.30 en 17.00 uur te zien in de gangen van de polikliniek Liduina van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.


Daniëls in Podium Boxtel

Schrijver en taalkundige Wim Daniëls vertelt over het ontstaan van taal in zijn cabaretvoorstelling 'De wondere wereld van taal'. Die is vrijdag 19 oktober vanaf 20.15 uur te zien in Podium Boxtel aan de Burgakker. Toegangskaarten kosten 19 euro en zijn verkrijgbaar via www.podiumboxtel.nl of voor 20 euro bij de bekende adressen en aan de deur.