Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'SOLDATEN' ANNEXEREN ANGELASCHOOL VOOR GESCHIEDENISLES

'Ik zou echt zo bang zijn in de oorlog'

RENS VAN DEN ELSEN

Wie vrijdagochtend langs het speelplein van de Angelaschool in Boxtel liep, moet even vreemd opgekeken hebben. Diverse militairen waren daar in de weer met hun uitrusting, geweren en rantsoenen. Er was echter geen oorlog gaande, de leerlingen uit groep acht kregen die dag op een interactieve manier les over de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Re-enactor Roel Manders uit Boxtel nam daarvoor een aantal bevriende 'soldaten' mee.

,,Dit is wel erg gaaf hoor", zegt de elfjarige Jayro Beck met een grote glimlach nadat hij de bijna volledige uitrusting van een militair mag uitproberen. ,,Er hing ruim 25 kilo aan mijn lijf, dat was wel erg zwaar. En daar moet je dan de hele dag mee rondlopen. Ik weet niet hoe ik in oorlogstijd zou reageren en of ik ook het leger in zou gaan", vervolgt hij.

Het is niet het eerste bezoek van de re-enactmentgroep (dit zijn mensen die in originele kostuums historische gebeurtenissen uitbeelden - red.) aan de Angelaschool. Manders en zijn kompanen hebben al vaker tekst en uitleg gegeven over hoe het er in oorlogstijd aan toe ging. ,,Dit


blijft toch gewoon de leukste geschiedenisles van het jaar", zegt Manders glunderend. ,,Helaas konden we dit keer geen voertuigen meenemen, maar de leerlingen vinden dit net zo mooi hoor."

HERINNERINGSTOCHT

De soldaten kwamen uit alle hoeken van het land in Boxtel bijeen om deel te nemen aan herinneringstocht van de Kampina Airborne Memorial Group. Zie hiervoor ook de foto op de voorpagina van deze krant. En als dan toch iedereen in de buurt is, waarom dan niet meteen een educatieve ochtend organiseren op school, dacht Manders. Samen met Abel Adams, leraar van groep 8, zette hij deze activiteit op. ,,Ik leerde Abel een aantal jaar geleden kennen tijdens een herdenkingsbijeenkomst in Boxtel. Het leek me wel een leuk idee om in vol ornaat de leerlingen iets bij te brengen over de oorlog. Daar hadden ze bij de Angelaschool wel oren naar." Adams beaamt dat: ,,Dit is een heel interessante manier van onderwijs aanbieden. Niet uit een boekje, maar tastbaar."

INDRUK

Ook Ellen van der Meijden (11) is onder de indruk. Geïnteresseerd kijkt ze naar de soldaten die voor haar en haar groepje staan, zoekend naar aanwijzingen voor welk land de militairen uitkwamen. ,,Je ziet nu hoe ze er toen ook uitzagen en hoe het er aan toe ging in de oorlog. Ze leggen alles ook nog beter uit, want ze doen dit erg vaak", vertelt ze. Zelf zou ze niet graag een oorlog mee willen maken: ,,Ik zou echt heel erg bang zijn en aan mijn familie denken. We zijn ooit in Frankrijk geweest en daar een begraafplaats uit de oorlog bezocht. Het was wel een beetje eng om te zien hoeveel witte kruizen daar stonden", gaat ze verder. Ze is even stil en zegt dan: ,,Maar het is wel erg mooi dat zij gevochten hebben voor de vrijheid die wij nu hebben."

Ondertussen gaat Manders verder met zijn uitleg en wijst een soldaat met een Duits uniform aan. ,,Hij heeft Boxtel verdedigd tegen de Engelse soldaten. De school was in die tijd een wapenopslag en in het dorp was ook het hoofdkwartier van de Duitsers." De leerlingen reageren ad rem en terwijl ze naar de Engelse soldaat wijzen, roepen ze in koor: ,,Maar die heeft uiteindelijk gewonnen!" ,,Klopt", zegt Manders. De kinderen juichen en de re-enactors schieten in de lach.

GROTE FOTO: Leerlingen kregen onder meer uitleg over de kleding en uitrusting die soldaten droegen in de Tweede Wereldoorlog. En dat waren niet alleen Engelse uniformen. Ook Duitse.

KLEINE FOTO: Natuurlijk mochten de leerlingen ook spullen passen en aanraken, zoals dit machinegeweer. (Foto's: Peter de Koning).

Afbeelding