Afbeelding
Foto: Jan de Koning

BOXTELSE GYMNASTE VAN TABITTA UITGENODIGD VOOR TURNGALA BRABANT

Eva Roos op de vloer met turngrootheden

PÅL JANSEN

,,Het is acrobatisch en ik vind het altijd fijn om op muziek te mogen turnen", zegt Eva Roos over haar favoriete onderdeel vloer. En dat is ook gebleken: de turnster van gymnastiekvereniging Tabitta het afgelopen jaar puike prestaties en mag daarom als zogeheten 'regiotopper' voor de derde keer optreden tijdens het Turngala Brabant op zondag 10 november in de Maaspoort in 's-Hertogenbosch, waaraan ook Olympiërs als Bart Deurlo, Frank Rijken en Eythora Thorsdottir aan meedoen.

Eva werd afgelopen jaar onder meer negende tijdens het Nederlands kampioenschap in de eerste divisie (het op een na hoogste niveau) en derde in de strijd om de prestigieuze Ahoy Cup. Zij traint normaliter in Boxtel, maar sinds een jaar ook één keer per week in 's-Hertogenbosch. Daar oefenen de landelijke toppers uit Zuid-Nederland.

De turnbond KNGU creëerde voor de beste gymnasten regionale opleidingscentra, in 's-Hertogenbosch Topturnen Zuid geheten. Vorig jaar verhuisde de gehele A-selectie van Tabitta met topcoach Ingrid de Cort, ook omdat er in Boxtel geen ruimte bleek om uit te breiden en de faciliteiten in de hoofdstad van Brabant bij turnvereniging Flik Flak wel toereikend waren. Eva behoorde net niet bij die selectie, maar is wel een van de turnsters die ook wekelijks in 's-Hertogenbosch traint vanwege een sportieve samenwerking tussen Topturnen Zuid en Tabitta. ,,Het is een hele grote zaal met veel faciliteiten. We kunnen daardoor ook met een grotere groep trainen", zegt Eva. ,,We trainen een uurtje mee met het eredivisieteam. Zo kan ik ook Tisha Volleman (olympiër) één keer in de week zien."

HELE EER

Dat ze de landelijke top al regelmatig tegenkomt, betekent voor Eva niet dat ze het 'normaal' vindt om de grootheden van het Nederlandse turnen tegen te komen. ,,Het is nog steeds een hele eer", zegt ze daarover. Naar welke gymnast zij het meeste uitkijkt in 's-Hertogenbosch? ,,Ik denk toch aan Eythora." De Nederlandse olympiër met IJslandse roots eindigde tijdens de Zomerspelen in Rio de Janeiro op de negende plaats op de individuele meerkamp, de hoogste notering ooit voor een Nederlandse gymnaste. ,,Zij turnt erg sierlijk en heeft een prima uitstraling. En ze is erg veelzijdig."

Dit soort namen zijn over een paar weken dus ook op dezelfde vloer te bewonderen als Eva. Turngala Brabant is een complete show waarin turnen centraal staat, maar ook zijn er optredens van het muzikale trio O'G3NE en illusionist Lars van Tuijl. Eva turnt samen met elf andere regiotoppers. Alhoewel, ze is op dit moment geblesseerd aan haar schouder. ,,Maar ik kan gewoon alles, wel met pijn. Op het turngala zal ik alleen het onderdeel brug niet kunnen doen", zegt ze.

PIEKEN

De brug vormt een nog iets te groot risico. Want Eva heeft ook nog plannen om in het nieuwe turnseizoen, dat in februari van start gaat, te presteren: ,,Ik ga weer voor deelname aan het NK, en hopelijk weer Ahoy. Maar vorig jaar had hele goede prestaties neergezet die ik zelf ook niet verwachtte. Het draait toch vaak om pieken op de juiste momenten..."

Of zaterdag 10 november zo'n moment zal zijn, moet dan blijken. Eva doet in 's-Hertogenbosch aan zowel de middag- als avondvoorstelling mee. Kaarten voor de show zijn verkrijgbaar vanaf 21 euro, te bestellen via www.turngala-brabant.nl.

FOTO LINKS: Eva Roos (20) turnt voor Tabitta Boxtel op het op een na hoogste niveau van Nederland. Zij leverde het afgelopen jaar puike prestaties, onder meer tijdens het Nederlands kampioenschap en om de prestigieuze Ahoy Cup, en is daarom voor het Turngala Brabant. (Foto: Jan de Koning).


BOXTELSE RUGBYER SOLEERT NAAR WINST IN EEN ULTIEME CLIMAX

Veerkrachtig Ducks wint van 'potige' Bosschenaren

De rugbyers van Ducks lieten in de derby tegen Dukes uit 's-Hertogenbosch zaterdag zien over veerkracht te beschikken. De thuisploeg stond de hele wedstrijd achter maar wist de stand kort voor tijd toch om te buigen naar een overwinning: 17-14.

Dukes was gebrand op een goed resultaat in sportpark Den Wielakker in Boxtel. Dit werd al na vijf minuten duidelijk. Na een try werd ook de conversie benut en stond het 0-7 voor de bezoekers. De potige Bossche spelers waren veelvuldig in balbezit en de Boxtelse formatie stak veel energie in het heroveren ervan.

Line-outs en scrums waren vaak een prooi voor Dukes, maar het was duidelijk dat de jonge mannen van Ducks meer snelheid hadden dan de Bosschenaren. Op de kansrijke momenten werd er echter te vaak een technische fout gemaakt. Toen de eerste Boxtelse score leek te komen, zag de scheidsrechter een voorwaartse bal en keurde de try van Lars van Beek af.

Net voor rust scoorde Ducks alsnog. Een goede lijnaanval via Pim van Esch werd door de goed meegelopen flanker (zijwaartse) Luz Brandt omgezet in een try. De conversie lukte niet. Ruststand: 5-7.

Vijf verse wissels van Ducks kwamen met de rest van het Boxtelse team de kleedkamer uit. Toch namen de Bosschenaren het initiatief over en zochten hun voorwaartse op. Dit resulteerde in een zogeheten 'pick en go'-try én een benutte conversie: 5-14. Dukes had ook daarna het initiatief in handen en probeerde vooral via de zijkanten te spelen.

HET GROVERE WERK

Het spel werd harder en Dukes schuwde het grovere werk niet. Desalniettemin scoorden de Boxtelaren, nu via de voorwaartse, een try. Net daarvoor echter was de arbiter omver gelopen: hij had de try gemist en kon 'm daarom niet goedkeuren. Kort hierna werd de leidsman ook nog eens vervangen in verband met een blessure.

Ducks zette de aanvallende intenties daarna door: een lijnaanval via Tim Nouwens en Mark Saccomani werd door jongeling Teun Soederhuizen afgerond: 10-14. Met nog tien minuten op de klok was het zaak dat Ducks nog een try scoorde om de overwinning te pakken. De spanning nam toe en de Boxtelse rugbyers gingen ervoor. De wedstrijd kreeg zijn climax door nummer 8 Willem van de Laar. Hij zette op eigen helft aan voor een solo: na het passeren van een paar Bossche spelers gooide hij de turbo erop. Ook de laatste twee verdedigers werden gepasseerd: 15-14. Wouter Puts benutte nog de conversie en bracht de eindstand op 17-14. Man of the match werd Van de Laar.

Zondag 21 oktober reist Ducks naar Zevenaar voor een wedstrijd tegen rugbyclub De Duuvels. Aftrap is om 13.30 uur.

FOTO ONDER: RC Ducks-speler Nick Blom wordt omringd door een aantal stevige Bosschenaren. Zijn ploeggenoten wisten het blok voldoende te ontwijken. (Foto: Hans Verberk).


Nel Pennings wint regiomix jeu de boules

Op de buitenbanen van jeu-de-boulesvereniging De Walnoot aan de Selissenwal heeft Nel Pennings maandag de wekelijks regiomix op haar naam geschreven. In drie gewonnen wedstrijden scoorde ze 18 punten. Joop Schellekens en Albert van der Sande waren de enige twee anderen die drie partijen wisten te winnen en kwamen respectievelijk tot 14 en 9 punten.

Het mooie nazomerweer lokte bijna vijftig spelers naar de wedstrijd. Naast de eerste drie van het klassement wisten vier spelers twee partijen op hun naam te schrijven: Paul van Helvoort (14 punten), Gerard van Esch (13), Henny Bekers (12 en Erik Jansen (8).

WEKELIJKS TOERNOOI

Elke maandag wordt jeu de boules gespeeld bij JBV De Walnoot. Wie zich om 13.00 uur meldt in de clubaccommodatie aan de Selissenwal 25 kan meedoen.

Afbeelding
Afbeelding