Afbeelding
Foto: Maarten Melis

'BOXTEL MOET ACTIEVER AAN DE SLAG MET KLACHTEN BURGERS'


SP vraagt aandacht voor toename vliegverkeer

RENS VAN DEN ELSEN

De gemeente Boxtel zou zich actiever moeten gaan bemoeien met het toenemende vliegverkeer boven het dorp. Vooral in de wijk Oost wordt regelmatig geklaagd over geluidsoverlast van overkomende vliegtuigen vanuit Eindhoven Airport. Dat concludeert de lokale SP-fractie na diverse buurtenquêtes en straatgesprekken met inwoners.

In dat licht wil de Boxtelse partij van het college van B en W weten of zij meer betrokken wil zijn bij de besluitvorming omtrent het vliegveld. De SP vestigde in het verleden al vaker de aandacht op het toenemende vliegverkeer.

Boxtelaren ervaren volgens de socialisten veel overlast van vliegactiviteiten van en naar Eindhoven Airport. In de regio rondom de luchthaven kwamen vorig jaar bijna 29.000 klachten klachten binnen over vlieglawaai. Ook in Boxtel wordt er vaak geklaagd over geluidsoverlast van vliegtuigen. De SP vindt dat Boxtel actiever met klachten van burgers aan de slag moet gaan.

Afgelopen zomer hebben meer dan 1,2 miljoen passagiers gebruik gemaakt van Eindhoven Airport. Dat is een nieuw record. In de eerste zes maanden van dit jaar maakten al ruim 2,9 miljoen passagiers gebruik van het vliegveld, 9 procent meer ten opzichte van de eerste helft van 2017. Over heel 2018 verwacht het vliegveld een groei van 10,5 procent tot 6,3 miljoen passagiers en het aantal vliegbewegingen komt naar verwachting uit op ongeveer 39.000. Daarmee worden de aan- en wegvliegroutes die ook over Boxtel komen, steeds zwaarder belast. Boxtelaren ervaren dat ook zo, bleek uit de reacties die de SP-fractie de afgelopen tijd ontving.

IN KAART BRENGEN

De coalitiepartij wil dat Boxtel zich aansluit bij belangengroeperingen. ,,Wij hebben u destijds regelmatig gevraagd om het vliegverkeer goed in kaart te brengen, de ontwikkelingen bij te houden en u zo nodig aan te melden bij belangengroepen", schrijft raadslid Rinze van der Veen in zijn brief. Daarin stelt de SP tal van vragen. Zo wil de partij ook weten of en hoe de gemeente de ontwikkelingen op het gebied van toenemend vliegverkeer op de voor Boxtel relevante vliegbases volgt.


'BLIJFT DIENSTVERLENING VOOR BOXTELSE BURGERS WEL OP PEIL ?'

INbox niet gerust op fusieplannen Sint-Joseph

HENK VAN WEERT

De fractie van coalitiepartij INbox in de Boxtelse gemeenteraad is er niet gerust op dat het plan van woonstichting Sint-Joseph om te fuseren met De Kleine Meierij in Rosmalen de dienstverlening aan Boxtelse huurders ten goede komt. Dat schrijft raadslid Jan de Koning in een brief met vragen aan het college van B en W.

In april maakten Sint-Joseph en Kleine Meierij (met woningen in de gemeenten Sint-Michielsgestel, 's-Hertogenbosch en Bernheze) bekend dat er een onderzoek werd gestart naar samenvoeging. Begin juli werd duidelijk dat de uitkomsten daarvan positief waren en dat een effectrapportage werd opgestart. Begin volgend jaar moet het ministerie haar fiat geven aan de fusie, die dan medio 2019 een feit moet zijn.

,,INbox is niet echt gerust op het effect van een dergelijke fusie voor onze huurders in Boxtel. Met name geldt dit dan voor de dienstverlening (...) en of die wel op peil zal blijven nu er straks een mega-organisatie gaat ontstaan", schrijft raadslid De Koning namens INbox. Hij wil van het college weten of zij op de hoogte is van de fusie en zo ja, of er zienswijzen worden ingediend op dat plan.

De Koning wil dat het dagelijks bestuur van Boxtel erop toeziet dat Sint-Joseph zich blijft inzetten voor voldoende huurwoningen in Boxtel. Procentueel moet dat aantal in de ogen van INbox minimaal gelijk blijven.


WOONMARKT IN APPARTEMENTENCOMPLEX SLAAT AAN

'Uitzicht is prachtig in Elisabethsdael'

LINDA VAN DE WIEL

Zo'n vijfhonderd belangstellenden vonden zaterdag hun weg richting Elisabethsdael aan de Monseigneur Bekkersstraat in Boxtel. Woonstichting Sint-Joseph organiseerde tijdens de landelijke Dag van het Huren een woonmarkt voor woningzoekenden vanaf 55 jaar. De corporatie deed dit samen met ketenpartners stichting Broodnodig (die sinds enkele maanden het eetpunt in Elisabethsdael coördineert), Zorggroep Elde en de stichtingen Ouderen in Regie, Blijvend thuis in eigen huis én Ontzorgd Verhuizen.

,,Deze middag is voornamelijk bedoeld om potentiële huurders en andere geïnteresseerden de kans te geven twee leegstaande appartementen in Elisabethsdael en het aangrenzende Clarissenhof van binnen te bekijken", vertelde seniorenconsulent Annelies Kint van Sint-Joseph. ,,Wanneer mensen reageren op en huuradvertentie, is het de bedoeling dat zij oprecht interesse hebben. Vandaag is iedereen welkom een kijkje te nemen."

De middag bood bezoekers ook informatie over wonen en leven in en rondom Elisabethsdael, dat eerder een woonzorgcentrum van Zorggroep Elde was. Sinds de overname door Sint-Joseph zijn de appartementen 'gewoon' te huur. Burgerinitiatief Ouderen in Regie is een van de ketenpartners. Woordvoerder Ad van den Brand gaf er uitleg over. ,,Wij maken ons sterk voor diverse projecten die gericht zijn op eigen regie. Denk aan wooninitiatieven voor zowel huurders als kopers én het inkopen van passende zorg."

De stichting zet zich daarnaast in voor de beschikbaarheid van gezamenlijke ruimtes in appartementencomplexen. Met als doel eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Van den Brand: ,,Kijk maar eens naar deze ruimte die Sint-Joseph hier beschikbaar stelt. Er worden steeds meer activiteiten georganiseerd en de mogelijkheid bestaat tweemaal daags gezamenlijk een maaltijd te nuttigen."

ZWAAIEN

Lenie Broeren (76) woont bijna een jaar in volle tevredenheid in Elisabethsdael. ,,Ik heb ontzettend geboft met mijn appartement", vertelt ze trots, terwijl ze een rondleiding geeft. ,,Ik heb een grote badkamer en een keuken die van alle gemakken voorzien is. Ik woon midden in het centrum. Kijk eens naar buiten, het uitzicht is prachtig. Maar het mooiste vind ik dat ik mijn broer dagelijks kan bezoeken. Hij woont hier tegenover. Elke avond zwaaien we naar elkaar."

FOTO LINKS: De woonmarkt in Elisabethsdael werd zaterdag drukbezocht. De voormalige zorgappartementen zijn nu reguliere huurwoningen. (Foto: Gerard Schalkx).

Afbeelding
Woonstichting Sint-Joseph verhuist momenteel naar een kantoor aan de Brederodeweg. Maandag is de officiële opening. (Foto: Peter de Koning).