Afbeelding
Foto: Juan Khalaf

BIEB AL 5 JAAR VASTE STEK TAALPROJECT

Rolmodel voor nieuwe Nederlanders naar Boxtel

Het Boxtelse Taalmaatjesproject viert woensdag 24 oktober het eerste lustrum met een lezing van Juan Khalaf. Hij vertelt tussen 10.15 en 11.30 uur in de bibliotheek aan de Burgakker over zijn integratie, waar hij tegenaan liep en hoe hij Nederlands leerde praten.

Volgens begeleider Jola Wouterse van Taalmaatjes kan Khalaf als geen ander de boodschap overbrengen dat het belangrijk is de taal te leren van het land waar je bent gaan wonen. ,,Iedereen is welkom bij de lezing, of je de Nederlandse taal nu onder de knie hebt of niet", aldus Wouterse. Na deze bijeenkomst krijgen alle cursisten een lunch aangeboden.

Khalaf kwam in 2001 vanuit Syrië naar Nederland en heeft zich in de loop van de jaren de Nederlandse taal en cultuur helemaal eigen gemaakt. Na zijn inburgeringscursus en diverse andere trajecten, volgde hij een opleiding tot bibliothecaris en kreeg een baan. In 2016 werd hij verkozen tot de beste bibliothecaris van Nederland en sinds 2017 is hij werkzaam als ambassadeur voor de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

De komst van de oud-Syriër wordt mede mogelijk gemaakt door Lionsclub Boxtel Belles Amies. Zij heeft Taalmaatjes uitgekozen als goed doel voor dit jaar. De opbrengsten uit diverse activiteiten worden geschonken aan het project.

De vrijwillige coaches van Taalmaatjes laten in aanloop naar het jubileum ook weten erg blij te zijn met de samenwerking die zij hebben met bibliotheek Boxtel. ,,Zolang we bestaan, mogen we gebruik maken van de ruimtes in dit pand. Erg fijn dat we deze basis al zo lang vast hebben liggen", aldus Wouterse. Ook de medewerkers van de bibliotheek zijn blij met hun vaste woensdagochtendgasten. Ellen Reinders van de bieb: ,,Er hebben in de afgelopen vijf jaar veel veranderingen plaatsgevonden binnen de bibliotheekinstelling, maar Taalmaatjes is altijd aan ons trouw gebleven. Dat is ontzettend fijn voor alle betrokkenen."

FOTO BOVEN: Juan Khalaf woont sinds 2001 in Nederland en is in 2016 verkozen tot beste bibliothecaris. (Foto: Koninklijke Bibliotheek Den Haag).


Halloween

Het wordt woensdag 31 oktober griezelen en spoken op de kinderboerderij aan het Apollopad in Boxtel. Dan wordt namelijk tussen 14.00 en 16.00 uur de Amerikaanse feestdag halloween gevierd. Kinderen mogen, al dan niet verkleed, pompoen komen versieren en een windlichtje maken. Pompoenen dienen zelf te worden meegebracht, voor de rest wordt gezorgd. Deelname is gratis.