Afbeelding
Foto: Peter de Koning

E-BIKESSPECIALIST TREKT KLANTEN UIT DE HELE OMGEVING

Elan Bikes biedt kwaliteit en beleving

Als Evert Lans (50), eigenaar van Elan Bikes support, begint te vertellen over zijn zaak, over fietstechniek en over e-bikes is hij niet meer te stoppen. Het enthousiasme en vakmanschap spatten van hem af. Precies dát wil hij uitstralen met zijn fietsspeciaalzaak aan de Croonpassage in Boxtel. Kwaliteit en beleving: vanuit die kernwoorden begon hij in december vorig jaar met zijn winkel en werkplaats. En dat bleef niet zonder succes, want enkele maanden later veroverde hij al een finaleplaats voor de Boxtelse Ondernemers Trofee (BOT) 2018.

CARRY DIRKX

Voordat Lans zijn winkel opende, kreeg hij de vraag regelmatig: 'Is Boxtel hier wel klaar voor?'. Wat hij wilde neerzetten was namelijk iets totaal nieuws. Onderscheidend. Een fietswinkel met 'beleving', die service en kwaliteit uitstraalt en dat ook waarmaakt. ,,Vakmanschap is het belangrijkst", vindt Lans. De zaak moest er stoer, ambachtelijk, trendy en industrieel uitzien. Een winkel die niet zou misstaan in Amsterdam, of Londen. Anders dan anders. ,,Want als je met de kudde meegaat, loop je altijd in de stront", zegt Lans lachend. Juist zijn vernieuwende aanpak bleek een schot in de roos. De zaak loopt naar volle tevredenheid, zowel financieel als wat betreft werkplezier. ,,Ik werk zes dagen in de week, maar krijg daar veel positieve energie voor terug."


'Vakmanschap is het meest belangrijk'


Wat maakt Elan Bikes support zo anders? ,,Als je de winkel instapt, sta je meteen in de werkplaats", zegt Lans. ,,Daar heb ik bewust voor gekozen, net als voor de grote ramen en de open deuren." Het effect: als klant zie je de vakman letterlijk aan het werk. Dat wekt vertrouwen. ,,Daarnaast loop je op deze manier meteen tegen een aanspreekpunt aan; iemand die vragen kan beantwoorden en problemen kan oplossen", zegt Lans. Het is namelijk het belangrijkste 'verkooppunt' van zijn zaak: vakkennis. ,,Onze expertise is heel groot. We zijn specialist in e-bikes, maar repareren ook gewone fietsen." In de verkoop heeft hij zich bewust toegelegd op e-bikes en dan op specifieke, meer exclusieve merken. ,,Die heb ik zelf geselecteerd, uiteraard op kwaliteit, maar ook op uiterlijk." Hij voert sportief ogende merken als Trek, Giant, Riese&Müller en Santos. Van dat laatste merk is hij dé dealer in de wijde omgeving. ,,Als je in Tilburg of Eindhoven woont, moet je naar Boxtel komen voor een Santos e-bike", zegt hij trots. Nog iets bijzonders aan zijn zaak: er is een grote, open 'vergaderzaal' waar iedere week gratis seminars over e-bikes worden gegeven aan belangstellenden. Ook dat is service van de zaak.

EXTRA RUIMTE

Lans is hier geboren en getogen en het was voor hem geen vraag of zijn zaak in Boxtel moest komen. ,,Mensen kennen me. Als Boxtelaar, maar ook als fietsenmaker. Toen ik 15 jaar was, begon ik als zaterdaghulp bij Van Rooij, de toenmalige fietsenzaak aan de Markt." De liefde voor de fiets en de fietstechniek bleef altijd. Hij geeft al decennialang les - en nu nog steeds - aan het gerenommeerde opleidingsinstituut Tweewieler Academy. Ook daardoor houdt hij zijn expertise op peil. Of hij zijn zaak 'Fast Forward' vindt, het thema van de BOT 2018? Natuurlijk! Wat is er nu méér 'Fast Forward' dan een elektrische fiets? Daarnaast bruist hij van de ideeën en ambities. Zijn onderneming is al uit zijn jasje gegroeid en hij heeft behoefte aan extra (showroom)ruimte. ,,Misschien dat ik de Croonpassage kan omtoveren tot Elanpassage", lacht hij. Hij wil in de toekomst meer aandacht voor cargo-fietsen, voor High Speed-fietsen, wellicht een exclusief merk erbij en meer accessoires aanbieden. Maar eerst natuurlijk de BOT 2018 in de wacht slepen.


Sint-Joseph past beleid in huurprijzen voor gezinnen aan

Woonstichting Sint-Joseph test sinds een half jaar een twee-huurprijzenbeleid voor diverse woningen. Hierbij wordt de huurprijs bepaald aan de hand van het inkomen van het huishouden. Uit de evaluatie bleek dat huishoudens vanaf twee personen met een inkomen tussen 30.400 en 36.789 euro niet meer in aanmerking kwamen voor een huurwoning. De woonstichting komt deze doelgroep nu tegemoet.

Het gaat daarbij om eengezinswoningen met een huur tussen de 640 en 710 euro per maand. Sint-Joseph houdt nu 25 procent van de beschikbare woningen in die prijsklasse uit het twee-huurprijzenbeleid. De huur van deze huizen blijft daarmee zoals in de advertenties op www.daarwilikwonen.nu vermeld staat.

Met het twee-huurprijzenbeleid wil Sint-Joseph het aanbod aan huurwoningen voor senioren en gezinnen met een inkomen tot de huurtoeslaggrens vergroten.

Deze wijziging wordt nu tot 1 juli 2019 getest in de praktijk. Daarna volgt weer een evaluatie. Dat is tevens ook de streefdatum voor het afronden van het formele fusietraject tussen Sint-Joseph en Kleine Meierij.

Afbeelding