Afbeelding
Foto: Peter de Koning

TANDARTS VOOR TWEEDE KEER BOT-FINALIST

Kliniek voor Mondzorg: uniek in tandheelkunde

MARIËLLE WIJFFELAARS

Tien jaar geleden was Kliniek voor Mondzorg Boxtel al finalist voor de Boxtelse Ondernemers Trofee (BOT). Tijdens de editie van dit jaar behoort de praktijk van tandarts René Kaboord wederom tot een van de finalisten. Het winnen van de lokale ondernemersprijs zou voor Kaboord een mooie kroon op zijn werk zijn. Helemaal omdat 2018 een jubileumjaar is…

In 1993 – 25 jaar geleden – startte Kaboord een tandartspraktijk aan de Beneluxlaan in Boxtel. Toen nog met één assistente. ,,We groeiden echter snel door en na twee jaar kwamen er meerdere mensen in dienst", vertelt de tandarts. ,,Ons pand werd uiteindelijk te klein en we moesten toen wel verhuizen naar een grotere praktijk."

Na een langdurige zoektocht vond Kaboord een locatie aan de Dukaat waar hij zich twaalf en een half jaar geleden vestigde. ,,Door de omvang van het pand, dacht ik dat het nooit vol zou raken. Maar we hebben daar ook wat ruimtegebrek gehad. Een deel van de backoffice zit inmiddels op een andere locatie, zo is er meer ruimte beschikbaar gekomen voor behandelkamers. Dat moet ook wel, want er werken inmiddels bijna dertig mensen bij Kliniek voor Mondzorg", legt Kaboord uit.

VEEL ZELF DOEN

Dat Kaboord ooit begon met een kleine tandartspraktijk is anno 2018 bijna niet meer voor te stellen. Kliniek voor Mondzorg heeft inmiddels veel specialisaties zelf in huis waardoor doorverwijzingen eigenlijk zelden nodig zijn. ,,Mensen kunnen bij ons terecht voor bijvoorbeeld orthodontie of implantologie", zegt Kaboord trots. ,,We hoeven eigenlijk alleen nog door te sturen bij grotere operaties, verder kunnen we alles in onze eigen praktijk. Dat is prettig voor de patiënten maar ook voor ons. Zo houden we zelf de controle en eindverantwoordelijkheid."


'We kunnen bijna alles in eigen praktijk'


Tien jaar geleden was Kliniek voor Mondzorg ook genomineerd voor de BOT, toen viel de praktijk niet in de prijzen. De dromen en wensen die Kaboord toen schetste, zijn grotendeels uitgekomen. ,,We wilden toen al meer disciplines hebben en dat is gelukt. We zijn echt multidisciplinair geworden en dat maakt ons uniek in de regio."

UITBREIDEN

Natuurlijk zijn er nog meer wensen en toekomstdromen die de tandarts graag realiteit zou zien worden. Zo wil hij graag het aantal disciplines uitbreiden zodat patiënten bijvoorbeeld ook terecht kunnen voor digitaal geplande cosmetische tandheelkundige behandelingen. Kaboord: ,,De ontwikkelingen gaan snel en ik zou daar graag in mee gaan draaien. Maar ook bijvoorbeeld beugels voor snurkers zijn in opmars, de zorgverzekeringen vergoeden dat ook. Een interessante specialisatie als aanvulling op ons huidige aanbod."

MINDER ANGST

De ontwikkelingen in de tandheelkunde gaan snel en de maatschappij is veranderd. Tegenwoordig wordt veel ingezet op preventie en dat begint al bij jonge kinderen. ,,We maken voor elke patiënt een plan op maat", legt de tandarts uit. ,,Voor de een is een halfjaarlijkse controle voldoende, een ander met een zwakker gebit wordt geadviseerd vaker te komen." Maar ook het investeren in de jeugd blijft een belangrijk aandachtspunt. ,,Hoe eerder kinderen naar de tandarts komen, hoe beter het is. Eventuele toekomstige problemen worden al snel gesignaleerd. Plus, het helpt in het verminderen van mogelijke angst voor de tandarts."

Waar vroeger de tandarts vooral met zijn werk bezig was en niet zo veel communiceerde, is daarin volgens Kaboord een echte sprong vooruit gemaakt. ,,We vertellen altijd wat we gaan doen, hoe lang het duurt en beschrijven ook tijdens de behandeling alle stappen. Ook mag een patiënt het altijd aangeven als hij even wil stoppen door de hand op te steken. De communicatie met patiënten is een belangrijk deel van ons vak."

Dat hij als tandarts vaak direct resultaat ziet, dienstverlenend bezig is en met zijn handen iets moois kan maken, zijn voor Kaboord de leukste onderdelen van zijn beroep. ,,Doordat de praktijk en ikzelf blijven ontwikkelen, wordt het ook nooit saai. Ik geniet echt van mijn werk", zegt hij enthousiast.

ONDERSCHEIDEND

Kliniek voor Mondzorg is voor de BOT in dezelfde categorie geplaatst als Proef Culinair! en eetcafé De Kerk. Kaboord is vooral tevreden dat zijn praktijk de finale heeft gehaald. ,,Ik snap ook wel dat mensen eerder een kroeg of delicatessenwinkel liken als de tandarts. Geweldig dus dat we toch zover zijn gekomen", stelt Kaboord. ,,Of we ook gaan winnen? We maken wel een kans, want we zijn onderscheidend en uniek in ons vakgebied. Maar dat geldt voor de andere genomineerden eigenlijk ook."

FOTO ONDER: René Kaboord van Kliniek voor Mondzorg is trots dat hij na tien jaar weer in de finale van de BOT staat. In die periode is zijn praktijk hard gegroeid. (Foto: Peter de Koning).

Afbeelding