Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KLANTEN NIC&MIC AMBASSADEURS VAN KENIAANS VERHAAL

Teenslipper wordt duurzame kunst

PETER DE KONING

Giraffen, olifanten en leeuwen in alle denkbare kleuren. Maar ook sleutelhangers, kerstpresentjes en relatiegeschenken. Wie bij Nic&Mic binnen loopt, wordt vanzelf vrolijk van al die Keniaanse beelden en voorwerpen. Kunstig gemaakt van weggegooide teenslippers. De verkoop groeit snel, ideeën voor de toekomst hebben de Boxtelse initiatiefnemers meer dan genoeg. De nominatie voor de Boxtelse Ondernemers Trofee (BOT) vinden ze dan ook een enorme stimulans.

De wereld stroomt in hoog tempo vol met plastics. Nic&Mic en het Keniaanse bedrijf Ocean Sole ruimen samen een deel hiervan op. Namelijk via 's werelds meest gedragen schoeisel, de teenslipper of flip flops. In aanschaf goedkoop, maar niet duurzaam in gebruik. In combinatie met een onderontwikkeld afvalverwerkingssysteem zorgt dit ervoor dat in ontwikkelingslanden veel teenslippers in de natuur belanden. Ocean Sole betaalt strandjutters om dergelijk schoeisel te verzamelen op de stranden van Kenia. Vervolgens verwerken de ambachtslieden de slippers tot unieke kunst. Nic&Mic verzorgt de Europese distributie en zet daarmee 60 procent van de totale productie af, voornamelijk business to business. Dit komt neer op jaarlijks een half miljoen geupcyclede teenslippers en een eerlijk inkomen voor 72 Keniaanse gezinnen.

GEEN SUBSIDIE

Nic&Mic aan Hemelrijk op bedrijventerrein Ladonk ontstond vier jaar geleden. Nicholas Ninaber van Eijben runt het bedrijf samen met echtgenote Annelie, zijn broer Michael helpt soms mee op de achtergrond. Tijdens zijn stage in Kenia stuitte Michael op de beeldjes van Ocean Sole. Een kleine onderneming die al twintig jaar bestond, opgericht door de Brits-Keniaanse Julie Church. Zij zag hoe kinderen speelgoed maakten van versleten teenslippers en bedacht een bijzonder idee: laat lokale houtsnijders toeristische beeldjes maken van slippers, dat levert ze geld op en spaart bomen. ,,We vonden het meteen een aansprekend verhaal en wilden graag helpen", vertelt Nicholas. ,,Ik dacht: zo wil ik mijn boterham wel verdienen, met iets waar de wereld beter van wordt zonder dat er subsidie nodig is."


Sparen voor school van de kinderen


Sindsdien ging het snel. Het startkapitaaltje van 1.700 euro groeide in vier jaar tot een jaaromzet van 400.000 euro. En de dertig Keniaanse ambachtslieden in een oude werkplaats zijn nu 72 werknemers in twee moderne ateliers, met een vast salaris en een spaarplan voor de schoolloopbaan van hun kinderen. ,,Dat is nog eens Fast Forward!", knipoogt Nicholas naar het BOT-thema dit jaar. En op serieuzere toon: ,,Andere BOT-genomineerden bieden meer werkgelegenheid in Boxtel, onze winst bestaat vooral uit werk voor Kenianen en goede toekomstvooruitzichten voor de volgende generatie."

DRAAIBOEK

Nic&Mic doet geen actieve sales, wel actieve storytelling. De homepage van de site is geen verkooppagina, maar toont de mensen die de beeldjes maken. ,,De beeldjes verkopen zichzelf en vertellen de koper het duurzame verhaal erachter", legt Nicholas uit. ,,Alle klanten, van Randstedelijke adviesbureaus tot bouwbedrijven in de Achterhoek, worden 'Sole Mates' die het verhaal achter onze producten kennen en graag doorvertellen. Zo wordt elke koper een beetje onze ambassadeur."

Een volgende stap wordt de aanschaf van een versnipperaar, die het plastic snijafval van de beelden kan versnipperen tot vulling voor kussens en zitzakken. ,,Ook zijn we 'Powerboard' aan het ontwikkelen", vertelt Nicholas. ,,Een stevig plaatmateriaal voor verschillende toepassingen, gemaakt van versnipperde slippers en tetra-verpakkingen. Zo zoeken we voortdurend naar steeds meer toepassingen voor de bergen en bergen slippers in de wereld. Uiteindelijk willen we al onze ervaring bundelen tot een draaiboek voor nieuwe vergelijkbare initiatieven. Dan kun je ons businessmodel overal ter wereld neerzetten en uitvouwen met lokale mensen."

FOTO BOVEN: Nicholas Ninaber van Eijben en zijn vrouw Annelie in de winkel Nic&Mic aan Hemelrijk op Ladonk. (Foto: Peter de Koning).


Kans op dagje uit bij inleveren lamparmatuur

Wie bij kringloopwinkel Het Goed in Boxtel een lamp of lamparmatuur inlevert krijgt hiervoor een kleurplaat terug. De mooiste ingekleurde tekening wint een dagje uit voor vier personen naar attractiepark Toverland.

Deze actie houdt de kringloop samen met Wecycle. Die verzorgt de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen in Nederland. Denk bij een lampenarmatuur bijvoorbeeld aan een zak-, bureau-, fiets-, staande-, hang-, muur- of tuinlamp. De kleurplaatactie is onderdeel van een landelijke campagne om de inzameling van lampen en armaturen te stimuleren.

Door samen te werken met Wecycle, bieden kringloopbedrijven hun klanten de zekerheid dat ook in de afdankfase op een verantwoorde manier wordt omgegaan met elektrische apparaten.

Afbeelding