Afbeelding
Foto: Peter de Koning

'Kirby' arriveert in Oertijdmuseum

'Kirby', dat is de naam van de dinosaurus die de komende in het Oertijdmuseum wordt opgetuigd. De diplodocus, een twintig meter lange planteneter met enorm lange nek en staart, werd prompt vernoemd naar zijn ontdekker: Jacob 'Kirby' Sieber.

De dino werd in 1993 in de Amerikaanse staat Wyoming opgegraven. Gisteren, woensdag 10 oktober konden de bezoekers de versteende botten zien in het Oertijdmuseum aan de Bosscheweg.

Directeur René Fraaije van het Oertijdmuseum kijkt met scherp oog toe (zie foto) als de befaamde dino-restaurateur Aart Walen een van de botten op het display legt. Een moment daarna was er opluchting toen het fossiel in zijn geheel op tafel lag.

350 BOTTEN

Het is echter slechts een klein gedeelte van de dinosaurus. Hoewel Kirby nog relatief jong stierf, is het toch een behoorlijk exemplaar. Een diplodocus bestaat uit circa 350 botten en van Kirby zijn er ongeveer driehonderd teruggevonden, wat voor archeologische begrippen een behoorlijk complete vondst is.

In totaal zal het prepareren van de botten en de opbouw van Kirby zo'n drie jaar in beslag nemen. Hulp wordt ingeschakeld van paleontologen, stagiaires en vrijwilligers om de monsterklus te klaren.

Pagina 3: 'Een flinke puzzel van 300 dino-botten'