Afbeelding
Foto: Peter de Koning

ZESTIG GEÏNTERESSEERDEN ETEN 'MENU VAN MORGEN'

'Wereld aan duurzaamheid te winnen'

Het Menu van Morgen, dat was de naam van het smaakvolle diner dat woensdag 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid, in grand café Rembrandt in Boxtel plaatsvond. Het diner werd georganiseerd door de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO) en de Brabantse Milieufederatie (BMF).

LINDA VAN DE WIEL

De spijslijst, bestaande uit seizoensgroenten, lokale producten, peulvruchten, noten, granen en een klein stukje vlees, vormde de omlijsting van een interessante avond. Het idee achter het menu was gezond en lekker eten, zonder dat de aarde uitgeput raakt. Het afwisselende en lekkere diner bestond uit onder meer licht gebonden pompoensoep, tomaat gevuld met peulvruchten en pastinaakpuree. Chefkok Colette van de Wal kreeg dan ook complimenten van de bezoekers.

Wim Jennissen, vanuit de ZLTO betrokken bij het diner, legde het belang van de avond, waarin verschillende onderwerpen aangesneden werden, uit. ,,Vaak worden beslissingen van bovenaf genomen. Deze avond is juist bedoeld om het gesprek vanuit een andere kant te belichten", legde de Liempdenaar uit. ,,Ook de samenwerking met de BMF is daarom logisch, ook al zijn we het niet altijd eens met elkaar. Vanavond gaan we in gesprek met elkaar en kunnen we ook leren van elkaar. Er gebeurt veel rondom eten en de gevolgen van voedselproductie voor de aarde. Het is goed daar bij stil te staan."

Ook wethouder Peter van de Wiel toonde zich opgetogen over de bijeenkomst. ,,De gemeente sponsort de Duurzame Week, omdat wij deze erg belangrijk vinden. Er is hierin een wereld te winnen", zegt hij. ,,Het is belangrijk de temperatuurstijging te stoppen en onder meer te zorgen voor biodiversiteit." De wethouder vond het daarnaast ook belangrijk om aandacht te hebben voor wat wél goed gaat. ,,Steeds meer mensen hebben zonnepanelen, zetten meer groen in de tuin en ook op school is er veel aandacht voor duurzaamheid. Er worden goede stappen gezet."

Yvette Osinga van de BMF gaf deze avond uitleg over het Menu van Morgen: ,,Het kent verschillende uitgangspunten. Het belangrijkste is dat elke burger op aarde dezelfde gebruiksruimte krijgt. Voor mensen in Nederland betekent dit een stapje terug betreffende ruimte. Dat zorgt dan ook voor uitdagingen, want hoe gebruik je de landbouw- en veegrond op een duurzame wijze?"

PRIJSVERLAGING

Deze en andere vraagstukken werden besproken tijdens het driegangendiner. Hierin werd gesproken over geïmporteerde groenten en vlees. ,,Ik eet graag biologische kikkererwten, maar niet als deze vanuit China geïmporteerd worden. Verder heb ik moeite met de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die gebruikt wordt. Mijn advies: koop lokale en eerlijke producten," aldus een van de bezoekers.
Een lokale boerin uitte haar zorgen over Iers rundvlees. ,,Ik heb de slager in de supermarkt al meerdere malen op aangesproken, maar het geïmporteerde vlees blijft in het assortiment en de consument blijft het kopen." Zij pleitte dan ook voor de afname van meer lokale producten.
Een vervolgonderwerp dat logischerwijs volgde was de rol van de supermarktketens. ,,De consument wordt verleid tot ongezonde keuzes en de boer wordt de duimschroeven aangedraaid", klonk het. Dit werd door een aantal aanwezige boeren bevestigd. En doordat de prijzen voor gezonde voeding vaak hoger liggen dan die van ongezonde keuzes, kiezen consumenten vaak voor dat laatste. De elfjarige Maurice van der Pluijm, die als jongste bezoeker van de avond minder vlees wil eten, had hierop een pasklaar antwoord: ,,Verlaag de prijs van de producten die passen in het Menu van Morgen."

FOTO BOVEN: Zo'n zestig gasten genoten gisteravond van het Menu van Morgen in grand café Rembrandt. Tussendoor ging de discussie over duurzame voedselproductie. (Foto: Peter de Koning).