Afbeelding
Foto: Peter de Koning

What's Up, rappers Pan & Guus?

In het kader van de Kinderboekenweek werd gisteren een workshop rappen gegeven in bibliotheek Boxtel. Het belangrijkste uitgangspunt van de middag was op een creatieve manier bezig zijn met taal. Rapper Thomas leerde de jonge muzikanten de fijne kneepjes van het vak. Na een uurtje oefenen werden de lyrics (de teksten - red.) opgenomen, om op een later tijdstip afgemixt te worden. Pan van Duijnhoven en Guus van Raak (beiden 10 jaar) beter het spits af.

Nu zijn jullie officieel rappers! Was dat moeilijk om te leren? ,,Een beetje", zegt Guus. ,,Maar we kregen goede tips van Thomas. Zoals dat elk woord waar je mee wilt rijmen aan het einde van de zin staat." Pan haakt daarop aan: ,,En dat in elke zin tien lettergrepen zitten, met maximaal zestien zinnen in twee coupletten." ,,Daarna mochten we zelf aan de slag om een raptekst te schrijven", vervolgt Guus weer.

Oké, dat is al een goed begin voor jullie teksten. Waar hebben jullie over geschreven? Guus: ,,We doen in onze vrije tijd veel aan freerunnen. Daar hebben we ook een eigen YouTube-kanaal (zoek op pgdskils! - red) voor opgezet. De tekst gaat dan ook deels daarover." Pan lacht en zegt: ,,Het gaat een beetje zo: 'Wat wij doen dat is freerunnen, mensen zeggen dat wij dat goed kunnen. Je kunt ons herkennen aan onze petten, kan iemand nu de muziek stopzetten!'

Freerunnen en rappen, dat past wel goed bij elkaar. Combineren jullie dat ook op het YouTube-kanaal? ,,Nog niet echt", zegt Pan. ,,Maar deze rap gaan we natuurlijk wel posten." Guus: ,,En met deze tips kunnen we thuis ook aan de slag met nieuwe teksten. Die gaan we dan ergens anders opnemen. Maar ons uiteindelijke doel is om bekend te worden om onze freestylekunsten op YouTube, dat vinden we het leukst om te doen." ,,We oefenen veel in de speeltuin in de buurt en in de gymzaal", vertelt Pan trots.

Klinkt als een strak plan! Rappen is dus leuk voor erbij. Wie is eigenlijk jullie voorbeeld? In koor: ,,Kraantje Pappie!" Pan: ,,Want die kan heel snel rappen."

FOTO RECHTS: Pan (links) en Thomas achter de microfoon. Hun teksten werden eerst voorgezegd door Thomas en daarna mochten ze deze zelf 'spitten' (de tekst rappen - red.). (Foto: Peter de Koning).