PRESENTATIE HERINDELINGSVISIE HAAREN

Colleges B en W trekken nieuwe gemeentegrenzen

CARRY DIRKX

De colleges van B en W van Haaren, Boxtel, Vught, Tilburg en Oisterwijk hebben samen een belangrijke volgende stap gezet in de opsplitsing van de gemeente Haaren. Deze week presenteerden zij het herindelingsontwerp. Met daarin enkele concrete punten, zoals de nieuwe gemeentegrenzen...

Boven alles ademt het document harmonie en saamhorigheid. ,,Samen willen we een zachte landing creƫren voor de inwoners van Haaren", zegt Peter van der Velden, voorzitter stuurgroep herindeling. Het ontwerp is opgesteld door de vijf colleges. Boxtel, Vught, Tilburg en Oisterwijk nemen allemaal een dorp over van de gemeente Haaren: Esch komt bij Boxtel, Helvoirt bij Vught, Biezenmortel bij Tilburg en Haaren bij Oisterwijk. Het herindelingsontwerp is een routekaart voor die herindeling en wordt in december ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraden.

BEVESTIGING

Het plan bevat inhoudelijk weinig nieuws, buiten een gedetailleerde intekening van de nieuwe gemeentegrenzen. Ook bevat het een summiere financiƫle stand van zaken en het personeelsconvenant.

Het plan is meer 'een bevestiging van wat er leeft', zegt Carine Blom, wethouder opsplitsingszaken van de gemeente Haaren. Ter illustratie: over Esch bij Boxtel is de volgende, niet echt verrassende conclusie, te lezen: 'Met de samenvoeging van Esch en Boxtel ontstaat een mooie landelijke gemeente met een stevige rol op het gebied van economie en werkgelegenheid in de regio. Het buitengebied en de kern van Esch voegen kwaliteiten toe die aansluiten bij het karakter van de dorpen Boxtel, Liempde en Lennisheuvel'.

Tegelijkertijd is de soepele en gedegen totstandkoming van het herindelingsontwerp wel degelijk bijzonder, zegt stuurgroepvoorzitter Van der Velden. ,,Alle vijf gemeenten werken in een zeer constructieve sfeer samen; dat is bijzonder. Er is grote saamhorigheid; iedereen wil er 'met elkaar uitkomen.'" Voor alle betrokken partijen staan een goede overdracht van de dorpen en inwoners centraal. ,,We willen allemaal een 'warme overdracht'. Daardoor betrekken we nu al de toekomstige gemeenten bij verschillende plannen en projecten", zegt Blom. In het herindelingsontwerp zijn ook de nieuwe grenzen van de gemeenten opgenomen. Daarmee is rekening gehouden met wensen van inwoners. In Esch betekent dat bijvoorbeeld dat de grens tussen Esch en Haaren bij buurtschap De Ruiting opgeschoven wordt. Zo blijft het buurtschap bij elkaar en gaat het als geheel naar Boxtel.

Nadat in december de gemeenteraden over het herindelingsontwerp beslissen, kunnen inwoners een zienswijze indienen. Daarna verandert het ontwerp in een herindelingsadvies en wordt het in juni 2019 opnieuw voorgelegd aan de gemeenteraden. Bij vaststelling gaat het advies dan via de provincie naar het Rijk. Per 1 januari 2021 moet de herindeling compleet zijn.

Op pagina 15 is een plattegrond afgedrukt die duidelijk maakt hoe de huidige gemeente Haaren met ingang van 2021 is opgesplitst.