Afbeelding
Foto:

BALANS: ZORGELIJKE SIGNALEN OVER DEALEN EN DRUGSGEBRUIK

Burgemeester deelt zorgen over drugs

PÅL JANSEN

De fractie van Balans Boxtel wordt steeds vaker aangesproken door verontruste ouders die zich zorgen maken over hun kinderen vanwege dealen op openbare locaties en gelegenheden. ,,Voorbeelden hiervan zijn de duistere praktijken in park Molenwijk", zei fractievoorzitter Mariëlle van Alphen tijdens het vragenhalfuurtje in de raadsvergadering van dinsdag.

,,Bijna dagelijks worden blowende jongeren gesignaleerd, zittend op een bankje, op verschillende momenten van de dag", aldus Van Alphen. Volgens haar wordt ook gezien dat er wordt gedeald. ,,We kennen bovendien allemaal nog andere plaatsen." De politica noemde de Liempdse Barrière, Selissen, De Kleine Aarde, het skatebaantje in Boxtel-Oost, vlakbij tankstation Texaco (Fellenoord) en achter het gemeentehuis. Van Alphen: ,,Dus zelfs onder onze neuzen."

Begin september verrichtte de politie nog arrestaties na meldingen van overlast in de Breukelsestraat. Vijf jongeren die drugs kochten, werden aangehouden en later vrij gelaten. Daarna werden een verdachte dealer (19) en toeleverancier (22) opgepakt. Bij die laatste werden in zijn woning onder meer hard- en softdrugs gevonden. Burgemeester Buijs laat bekijken of het pand gesloten kan worden, zei hij tijdens de raadsvergadering.

Volgens Van Alphen zouden deze 'duistere praktijken' wel eens verkeerd kunnen uitpakken. Zij hoort jongeren praten over blowen en het gebruiken van drugs als xtc en ghb alsof het 'onderdeel uitmaakt van het dagelijks bestaan'. Naast dat de fractievoorzitter wilde weten of de genoemde situaties en plaatsen bekend zijn bij het college, vroeg Van Alphen ook naar het beleid omtrent drugsgebruik en -handel. Bovendien wilde zij actuele cijfers van de hulpdiensten met betrekking tot drugsoverlast. Ook wilde zij onder meer weten of er voldoende blauw op straat is om dat aan te pakken.

MOTIE

Tijdens de raadsvergadering diende partijgenoot Gerlof Roubos nog een motie in. De gemeenteraad behandelde zowel het regionale als en integrale veiligheidsbeleid (die beide unaniem werden aangenomen). Dat zijn nog redelijk abstracte documenten over de aandachtspunten voor politie, maar het viel het raadslid op dat drugsgebruik en -overlast daarin niet waren opgenomen: hij wilde dat er expliciet in hebben staan.

Buijs zegde echter toe om in de regionale overleggen die over veiligheid gevoerd worden, het thema drugs in Boxtel onder de aandacht te brengen. Dat was voor Roubos voldoende en hij trok de motie in.

Ook de burgemeester maakt zich zorgen over deze onderwerpen in Boxtel, hoewel de cijfers een genuanceerd beeld geven. Zo daalde het aantal zaken met betrekking tot drugs in Boxtel van tien in 2017 naar acht in 2018. ,,Maar cijfers zeggen niet alles", weet Buijs.

Het gaat namelijk ook om het gevoel, zo werd dinsdag ook door de gemeenteraadsleden onderschreven. Hoewel Boxtel volgens de richtlijn één agent per vijfduizend inwoners telt, ziet ook de burgemeester liever meer blauw op straat. Maar veel wordt landelijk bepaald, legde Buijs uit.

Hij hoopt dat de Nationale Politie in de toekomst meer taken geeft aan gemeenten zodat er meer capaciteit vrij komt. Binnenkort zal de politie een presentatie geven en dan kunnen vragen over meer inzet worden meegenomen.

FOTO BOVEN: In de Sint-Willibrordstraat in de wijk Selissen werd vorig jaar nog een drugspand gesloten op laste van burgemeester Mark Buijs en de politie. Nu wordt bekeken of de woning in de Breukelsestraat, waar begin september onder meer soft- en harddrugs werden aangetroffen, gesloten kan worden op basis van de Wet Damocles', artikel 13b van de Opiumwet. (Foto: Peter de Koning).

Boxtel

Boek met huisnamen

Tijdens historisch onderzoek heeft Wim Veekens namen van huizen gevonden. Deze zijn gebundeld in het boek 'Van de Aar tot de Zwarte Raaf, ruim vijf eeuwen kleurrijke huisnaamgeving in Boxtel'. Het boek wordt donderdag 25 oktober om 20.00 uur gepresenteerd in grand café Rembrandt (Rechterstraat 56) en is tot 21 oktober bij voorintekening voor 29,95 euro te bestellen via e-mail: secretaris@heemkundeboxtel.nl.

Herindelingskaart gemeente Haaren per 2021

Zo moet de gemeente Haaren opgesplitst worden per 1 januari 2021. Het rode gebied rechts omvat het dorp Esch dat bij Boxtel komt. De gemeenteraden van Haaren, Boxtel, Vught, Oisterwijk en Tilburg moeten nog een besluit nemen over het herindelingsontwerp. Door de opsplitsing zijn er in Boxtel, Vught en Oisterwijk in november 2020 vervroegde gemeenteraadsverkiezingen. Biezenmortel komt via een grenscorrectie bij Tilburg.(Afbeelding: gemeente Haaren).

Afbeelding