Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

Begroting Haaren: herindelen kost geld

Geld voor renovatie van Willibrordusschool Esch

CARRY DIRKX

Als alles volgens plan verloopt, bestaat de gemeente Haaren nog twee kalenderjaren: 2019 en 2020. Daarna horen de vier dorpen bij een andere gemeente. Esch gaat Boxtel. Tot die tijd blijft 'de winkel' in Haaren gewoon open. Maar helemaal gewoon, dat kan niet. De herindeling kost geld, zo blijkt uit de begroting 2019 van de gemeente Haaren. Daarnaast staan er op de valreep nog enkele grote projecten op het programma, waaronder de renovatie of nieuwbouw van de basisschool in Esch. Ook daarvoor wordt komend jaar geld vrijgemaakt.

Vooral vertrekkend personeel - dat vooruitlopend op het opheffen van de gemeente vast een andere baan zoekt - kost geld, zo blijkt uit de gisteren gepresenteerde begroting. Voor 2019 is er zeven ton extra vrijgemaakt om het personeelsverloop te kunnen opvangen.

Overigens merken de inwoners van de gemeente Haaren dat niet rechtstreeks in hun portemonnee. Extra kosten gaan vooral ten laste van de reserves. De onroerend zaakbelastingen (ozb) en andere heffingen worden dan ook slechts geïndexeerd. De stijging is dus gelijk aan de prijsinflatie en er daarom is er 'niet echt' sprake van verhoging. Uitzondering is de afvalstoffenheffing. Het basistarief daarvan gaat met bijna 20 euro omhoog: van 81,80 naar 101,42 euro. Ook het legen van de kliko wordt per beurt, afhankelijk van de grootte van de afvalbak, 45 tot 90 cent duurder. Daar tegenover staat dat de rioolheffing niet geïndexeerd wordt en dus gelijk blijft.

GEEN NIEUWBOUW

In een programmabegroting staat het voorgenomen beleid van een gemeente en de financiële consequenties daarvan. De Haarense begroting is onderverdeeld in zes programma's: leven, wonen, ondernemen, bestuur, beheer en algemene dekkingsmiddelen. Daarnaast is er veel aandacht voor de naderende herindeling. 'De dorpen goed overdragen' is een belangrijk uitgangspunt daarvan.

In de begroting wordt dat onder andere concreet gemaakt met de belofte 'dat de voorzieningen in de dorpen op orde zijn'. Voor drie grote projecten is daarom vier miljoen euro uitgetrokken. Dat zijn het dorpshuis in Haaren, het dorpshuis en de school in Biezenmortel en basisschool Sint-Willibrordus in Esch. Al deze voorzieningen moeten herbouwd of gerenoveerd worden. Het college wil de school in Esch 'duurzaam renoveren' terwijl eerder sprake was van nieuwbouw. Nog een opvallend punt: het college wil het bibliotheekwerk terugbrengen in de dorpen.

In de programmabegroting staat verder dat 'ontwikkelingen in de dorpen ondersteund worden', vooral 'initiatieven die de krachten in de samenleving willen bundelen en op draagvlak kunnen rekenen in de dorpen zelf'. Die activiteiten zijn met name gericht op het goed overgaan van de dorpen naar hun nieuwe gemeente.

REIGERSKANT

Nog een aantal zaken die specifiek voor Esch in de begroting zijn opgenomen: in 2019 begint de bouw in de nieuwe wijk Reigerskant. Te beginnen met 25 tot 30 woningen. Duurzaam bouwen is daarbij belangrijk; zo worden de huizen gasloos. Voor de verkeersdenktank Esch, die een onderzoek heeft lopen naar het 'DNA van Esch' wat betreft verkeer en leefbaarheid, wordt eventueel geld vrijgemaakt als er ideeën liggen voor concrete oplossingen om de leefbaarheid van het dorp te vergroten.

Het college van B en W heeft de programmabegroting opgesteld. De gemeenteraad neemt er donderdag 1 november een besluit over.


SamenLoop voor Hoop Esch gaat definitief door

In het weekend van zaterdag 31 augustus en zondag 1 september 2019 kleurt Esch paars, de kleur van de SamenLoop voor Hoop. Noor Janssen, de initiatiefnemer voor een Essche SamenLoop, heeft voldoende vrijwilligers gevonden om dit grootse evenement te kunnen organiseren.

Een SamenLoop voor Hoop is voor iedereen die iets tegen kanker wil doen. Gedurende een 24-uurs wandelestafette staan deelnemers en lotgenoten stil bij kanker en vieren ze het leven. Tijdens de loop zijn er optredens, verschillende ceremonies en allerlei acties van deelnemers die op bijzondere wijze geld inzamelen voor wetenschappelijk kankeronderzoek. De opbrengst gaat in zijn geheel naar KWF Kankerbestrijding. De SamenLoop wordt volledig georganiseerd door vrijwilligers.


Traa bij beste klompenmakers

Tijdens de Nationale Klompenbeurs in Sint-Oedenrode schaarde de Liempdse klompenmaker Ad Traa zich vrijdag onder de beste van Nederland binnen zijn vakgebied. Jaarlijks vindt de verkiezing plaats in Sint-Oedenrode met daaromheen festiviteiten die in het teken staan van het houten schoeisel. Er werden twee hoofdprijzen vergeven: de Zilveren Klomp voor de beste machinaal gemaakte klomp, die Paul Nijhuis uit Beltrum mee naar huis nam. De Zilveren Effer (handgemaakte klompen) ging naar Gerald Getkate uit Enter. (Foto: Gerard Schalkx).