Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

BUURT WERKT ZELF AAN BESTEMMINGSPLAN

Ruiting in Esch: meer natuur, meer woningen

CARRY DIRKX

Een groep bewoners van De Ruiting in Esch maakt een bestemmingsplan voor hun buurtschap. Daarin vindt onder andere een herbestemming plaats van drie agrarische bedrijven die nu al - deels - ontbonden zijn. Daarvoor in de plaats komt meer ruimte voor groen, natuur en recreatie, horeca, zorg en woningen. Dinsdagavond werd het plan gepresenteerd aan omwonenden. Die kraakten kritische noten, vooral over de toename van woningen en de daarmee gepaard gaande reuring. ,,Zoveel woningen horen niet thuis in het buitengebied."

Al tien jaar lang is een groep bewoners van De Ruiting bezig met gebiedsontwikkeling. Ze vonden elkaar in de wens hun eigen woonomgeving nog aantrekkelijker te maken. Daarbij kwamen verschillende ambities bij elkaar: de wens tot meer verbinding van de diverse functies van het gebied, het versterken van de natuur, zorgen voor een groene hoofdstructuur en een recreatieve structuur.

BELEVEN EN GENIETEN

Concreet gaat het om vijf locaties die veranderingen willen ondergaan, samen en ieder op zich. Zo zou de Antoniushoeve van de familie Van de Sande gesplitst worden. Er komen twee woningen en vier vakantiewoningen in het voormalige rundveebedrijf en daarnaast een horecapaviljoen met klein buitenterras. Eromheen komt 'nieuwe natuur' die aansluit bij de omgeving.

Bij hun buren, de familie Bouwdijk, komt nóg meer ruimte voor de natuur. Bij de Jofrahoeve, voorheen een varkenshouderij, worden wonen, zorg, recreatie en natuur gecombineerd. Op de plek waar voorheen de kassen van kwekerij Van Overbeek stonden, komen zes woningen. Locatie De Roudonk zet onder andere in op extra ontwikkeling van natuurbeleving.

Het gehele gebied moet zo meer aaneensluitend worden, een breed palet van functies bieden en uitnodigen tot beleven en genieten, voor bewoners en bezoekers. Dat alles op een kleinschalige manier, verbindend met de omgeving en met de focus op wandelaars en fietsers.

'TELOORGANG'

Dinsdagavond presenteerde de groep bewoners haar plannen aan de omwonenden. Met deze 'omgevingsdialoog' werden reacties gepeild om eventueel het voorontwerp aan te passen. Er waren zo'n veertig bezoekers, voornamelijk bewoners van De Ruiting en de Haarenseweg. Die maakten zich vooral zorgen over de toename van het aantal woningen. ,,De rust is straks ver te zoeken", was een van de reacties. En: ,,Zoveel woningen horen hier niet thuis. Het is de teloorgang van het buitengebied." De makers van het plan beloofden in gesprek te blijven.

FOTO ONDER: Buurtschap De Ruiting moet nóg fraaier worden. Bewoners werken zelf aan een bestemmingsplan. (Foto: Gerard Schalkx, 2013).