Afbeelding
Foto: Maarten de Gans

BOXTELSE FOLKBAND ACTING THE MAGGOT RAASDE IN PAAR DAGEN DOOR PEKING

'Deze tour was in een woord: onwerkelijk'

RENS VAN DEN ELSEN

,,Onwerkelijk." Dat is het eerste dat bij Maarten de Gans naar boven komt als hem wordt gevraagd naar zijn beleving van de Chinese tour van de Boxtelse folkband Acting the Maggot. Hij is er de frontman. In vijf dagen tijd werkte de formatie zes optredens af. Dat ging in een moordend tempo, maar de adrenaline hield de muzikanten op de been. Dit weekend keerden ze, moe maar voldaan, terug. ,,Het was zo ontzettend gaaf."

Een kleine vier maanden geleden kreeg de Boxtelaar de uitnodiging van de Chinese overheid om te komen spelen op het International Canal Culture Festival in de hoofdstad Peking. ,,Tegen zo'n kans zeg je natuurlijk geen nee", vertelt De Gans. Dus ging hij aan de slag om alles in gereedheid te brengen voor de bandleden. ,,Dat was een hele klus en tot op de dag voor vertrek nog spannend. Toen kregen we namelijk pas het visum voor onze banjospeler. Dan ga je toch wat gestrest op reis. Maar uiteindelijk kwam het dus allemaal goed."

Eenmaal in China werd de Boxtelse feestfolkband geen rust gegund. De Gans: ,,We werden opgehaald met een busje en meteen naar een club gebracht voor ons eerste optreden. Door file waren we echter zesenhalf uur onderweg. En dat na een flinke vliegreis. Desondanks stonden we op tijd op het podium. Vanaf toen zijn we eigenlijk in een ruk doorgegaan. Slapen deden we steeds even tussendoor, soms maar een paar uurtjes."

TIMIDE

Het was voor de bandleden, zeker in het begin, wat vreemd om voor een heel ander soort publiek te spelen. ,,Wij springen en rennen nogal op het podium, maar de Chinezen zijn wat timide. Ze kijken in eerste instantie wat vreemd naar ons en zijn afwachtend, het is immers ook heel wat anders dan zij gewend zijn. Maar na een tijdje komen ze wel los, al is dat toch anders dan in Nederland", vertelt de Boxtelaar enthousiast. ,,Ze hebben daar ook meer respect voor de band. Zo klinkt er pas applaus als de laatste noot is weggestorven, zodat ze zeker weten dat er niks meer komt."

De optredens op het culturele festival waren voor de band een hele ervaring. ,,Zeker bij de opening, waar veel diplomaten en hooggeplaatste ambtenaren aanwezig waren, moest alles geregisseerd. Zelfs het applaus moest zes keer opnieuw. Bij thuiskomst hoorden we dat de uitzending op de lokale televisie door ruim tien miljoen mensen is bekeken... dat is toch wel wat anders dan in Nederland", grinnikt De Gans.

TOERISTJE SPELEN

Tussen alle verplichtingen door werden nog wat bezienswaardigheden afgevinkt. De band bracht een bliksembezoek aan de Chinese Muur en kreeg een rondleiding door Peking. ,,We werden van links naar rechts geslingerd en wilden tussendoor ook nog de toerist uithangen. Je komt hier immers niet zo vaak. De zaterdag voor de terugreis was een rustdag en die hadden we dan ook écht nodig", zucht de zanger.

Of de band nu de smaak van de buitenlandse tours te pakken heeft, laat De Gans nog even in het midden. ,,We gaan eerst even bijkomen van dit avontuur. Ik heb dit weekend ook vrij gepland om alles te laten bezinken. Maar het was zeker voor herhaling vatbaar. We hebben een uitnodiging gekregen uit Shanghai... dus wie weet!"

FOTO BOVEN: De bandleden van Acting the Maggot beleefden veel plezier tijdens de tour in China, maar kregen weinig slaap. De Gans: ,,Dat gaan we de komende tijd nog even inhalen." (Foto: Acting the Maggot).